Tags: acordare bonificatii, reduceri la plata impozitului pe profit, reduderi la plata impozitului pe venit
Intrebare: Pentru trimestrul IV 2020 societatile mai beneficiaza de reduceri pentru impozitul pe profit sau impozit pe venitul microintreprinderilor? Si ma refer la masuri de sprijinire a mediului de afaceri precum cele pentru primele 3 trimestrele ale anului 2020.
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
Prevederea privind acordarea unor bonificatii pentru plata la termen a obligatiilor de natura impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor, a fost reglementata prin dispozitiile OUG nr. 33/2020, aprobata prin Legea nr. 54/2020.
Dispozitiile respective au avut in vedere stimularea platii obligatiilor fiscale scadente pentru trim. I si sustinerea persoanelor juridice care aveau capacitate financiara de plata, prin scaderea din impozitul datorat a unui procent de 5% sau 10%, in functie de categoria in care se incadrau persoanele juridice respective.
Ulterior, Legea nr. 54/2020 au introdus posibilitatea acordarii acestor bonificatii si pentru trim. II si trim. III cu termen de plata pana la datele de 25 iulie si 25 octombrie.
Aceste prevederi se aplica si pentru contribuabilii care intra sub incidenta dispozitiilor art. 16 alin. (5) din Codul fiscal daca achita impozitul datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020 inclusiv si, respectiv, daca achita impozitul datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins, dupa caz, in perioada 26 iunie - 25 septembrie 2020 inclusiv si in perioada 26 septembrie - 25 decembrie 2020 inclusiv.
Ultimul act normativ care reglementeaza acordarea bonificatiei pentru plata impozitului pe profit pana la termenul scadent este OUG nr. 153/2020, care a intrat in vigoare la 21 septembrie 2020. Aceasta prevede ca acele persoane juridice care nu au aplicat bonificatia pentru trimestrele I II si III 2020, in sensul ca nu au redus impozitul datorat, pot remedia aceasta situatie prin depunerea unei declaratii rectificative.
Dispozitiile OUG nr. 153/2020 vizeaza cazurile in care persoanele juridice au avut sume achitate in plus in exercitiile precedente pe care le-au compensat cu impozitul pe profit datorat in primele trei trimestre ale exercitiului 2020.
Pentru trim. IV numai persoanele juridice cu statut fiscal de microintreprindere declara si fac plata pentru impozitul datorat.
Potrivit prevederilor art. 42 din Codul fiscal, platitorii de impozit pe profit determina, declara si efectueaza plata trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I – III (25 aprilie, 25 iulie si 25 octombrie), cu exceptiile expres prevazute la acest artico (ex. ONG, persoanele juridice care obtin venituri din cultura cerealelor si a plantelor tehnice).
Declararea impozitului in timpul anului se face prin completarea formularului 100 pentru primele trei trimestre.
Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent intregului an fiscal se efectueaza pana la termenul de 25 martie inclusiv, data care reprezinta si termenul limita de plata a impozitului datorat, inclusiv de depunere a formularului 101 ”Declaratie privind impozitul pe profit”.
In proiectul privind formularul 101 pentru anul 2020, la rd. 49 se inscrie bonificatia de 10% prevazuta in OUG nr. 33/2020, aprobata cu completari prin Legea nr. 54/2020, suma care trebuie sa fie egala cu cele declarate prin formularul 100 pentru trim. I-III.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<