Tags: acordare bonificatii, reduceri la plata impozitului pe profit, reduderi la plata impozitului pe venit
Intrebare: Pentru trimestrul IV 2020 societatile mai beneficiaza de reduceri pentru impozitul pe profit sau impozit pe venitul microintreprinderilor? Si ma refer la masuri de sprijinire a mediului de afaceri precum cele pentru primele 3 trimestrele ale anului 2020.
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
Prevederea privind acordarea unor bonificatii pentru plata la termen a obligatiilor de natura impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor, a fost reglementata prin dispozitiile OUG nr. 33/2020, aprobata prin Legea nr. 54/2020.
Dispozitiile respective au avut in vedere stimularea platii obligatiilor fiscale scadente pentru trim. I si sustinerea persoanelor juridice care aveau capacitate financiara de plata, prin scaderea din impozitul datorat a unui procent de 5% sau 10%, in functie de categoria in care se incadrau persoanele juridice respective.
Ulterior, Legea nr. 54/2020 au introdus posibilitatea acordarii acestor bonificatii si pentru trim. II si trim. III cu termen de plata pana la datele de 25 iulie si 25 octombrie.
Aceste prevederi se aplica si pentru contribuabilii care intra sub incidenta dispozitiilor art. 16 alin. (5) din Codul fiscal daca achita impozitul datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020 inclusiv si, respectiv, daca achita impozitul datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins, dupa caz, in perioada 26 iunie - 25 septembrie 2020 inclusiv si in perioada 26 septembrie - 25 decembrie 2020 inclusiv.
Ultimul act normativ care reglementeaza acordarea bonificatiei pentru plata impozitului pe profit pana la termenul scadent este OUG nr. 153/2020, care a intrat in vigoare la 21 septembrie 2020. Aceasta prevede ca acele persoane juridice care nu au aplicat bonificatia pentru trimestrele I II si III 2020, in sensul ca nu au redus impozitul datorat, pot remedia aceasta situatie prin depunerea unei declaratii rectificative.
Dispozitiile OUG nr. 153/2020 vizeaza cazurile in care persoanele juridice au avut sume achitate in plus in exercitiile precedente pe care le-au compensat cu impozitul pe profit datorat in primele trei trimestre ale exercitiului 2020.
Pentru trim. IV numai persoanele juridice cu statut fiscal de microintreprindere declara si fac plata pentru impozitul datorat.
Potrivit prevederilor art. 42 din Codul fiscal, platitorii de impozit pe profit determina, declara si efectueaza plata trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I – III (25 aprilie, 25 iulie si 25 octombrie), cu exceptiile expres prevazute la acest artico (ex. ONG, persoanele juridice care obtin venituri din cultura cerealelor si a plantelor tehnice).
Declararea impozitului in timpul anului se face prin completarea formularului 100 pentru primele trei trimestre.
Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent intregului an fiscal se efectueaza pana la termenul de 25 martie inclusiv, data care reprezinta si termenul limita de plata a impozitului datorat, inclusiv de depunere a formularului 101 ”Declaratie privind impozitul pe profit”.
In proiectul privind formularul 101 pentru anul 2020, la rd. 49 se inscrie bonificatia de 10% prevazuta in OUG nr. 33/2020, aprobata cu completari prin Legea nr. 54/2020, suma care trebuie sa fie egala cu cele declarate prin formularul 100 pentru trim. I-III.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Dividende distribuite si achitate partial
Intrebare:
Suntem o societate cu 3 asociati pentru care s-au distribuit si achitat dividende din anul 2023 in anul 2024. S-a achitat impozitul pe dividende corespunzator si s-a intocmit declaratia 205.
In luna februarie unul dintre actionari a decedat. Situatia dividendelor pentru asociatul decedat este urmatoarea:
- dividende distribuite 151304 lei
- dividende incasate 7000 lei
- impozit retinut 12104 lei
Va rugam sa ne...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Provizioane pentru garantii de buna executie
Intrebare:
Constituire Provizioane pentru Garantii de buna executie
O societate in anul 2024 a incheiat un Acord Cadru pentru executarea unor produse.
In calitate de furnizor, Societatea are obligatia de acordare a unei garantii de buna-functionare
Pentru produsele livrate prin Contractele Subsecvente incheiate pentru perioada mentionata in propunerile tehnice,
Furnizorul constituie garantia de buna executie s-a constituit conform...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Monografie contabila parc operational
Intrebare:
Societatea noastra detine un parc operational (puterea este de 60,2 MW). Toata investitia a fost introdusa cu 231. Trebuie sa am o evidenta si pentru platforma betonata in 212, nu este suficient sa folosesc contul 2131? Va rugam sa ne comunicati intreaga monografie contabila pentru situatia descrisa mai sus (perioada de amortizare, productia de energie, inregistrarea facturilor de la furnizorul de energie), inregistrarea facturilor catre client.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<