Tags: acordare bonificatii, reduceri la plata impozitului pe profit, reduderi la plata impozitului pe venit
Intrebare: Pentru trimestrul IV 2020 societatile mai beneficiaza de reduceri pentru impozitul pe profit sau impozit pe venitul microintreprinderilor? Si ma refer la masuri de sprijinire a mediului de afaceri precum cele pentru primele 3 trimestrele ale anului 2020.
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
Prevederea privind acordarea unor bonificatii pentru plata la termen a obligatiilor de natura impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor, a fost reglementata prin dispozitiile OUG nr. 33/2020, aprobata prin Legea nr. 54/2020.
Dispozitiile respective au avut in vedere stimularea platii obligatiilor fiscale scadente pentru trim. I si sustinerea persoanelor juridice care aveau capacitate financiara de plata, prin scaderea din impozitul datorat a unui procent de 5% sau 10%, in functie de categoria in care se incadrau persoanele juridice respective.
Ulterior, Legea nr. 54/2020 au introdus posibilitatea acordarii acestor bonificatii si pentru trim. II si trim. III cu termen de plata pana la datele de 25 iulie si 25 octombrie.
Aceste prevederi se aplica si pentru contribuabilii care intra sub incidenta dispozitiilor art. 16 alin. (5) din Codul fiscal daca achita impozitul datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020 inclusiv si, respectiv, daca achita impozitul datorat trimestrial/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins, dupa caz, in perioada 26 iunie - 25 septembrie 2020 inclusiv si in perioada 26 septembrie - 25 decembrie 2020 inclusiv.
Ultimul act normativ care reglementeaza acordarea bonificatiei pentru plata impozitului pe profit pana la termenul scadent este OUG nr. 153/2020, care a intrat in vigoare la 21 septembrie 2020. Aceasta prevede ca acele persoane juridice care nu au aplicat bonificatia pentru trimestrele I II si III 2020, in sensul ca nu au redus impozitul datorat, pot remedia aceasta situatie prin depunerea unei declaratii rectificative.
Dispozitiile OUG nr. 153/2020 vizeaza cazurile in care persoanele juridice au avut sume achitate in plus in exercitiile precedente pe care le-au compensat cu impozitul pe profit datorat in primele trei trimestre ale exercitiului 2020.
Pentru trim. IV numai persoanele juridice cu statut fiscal de microintreprindere declara si fac plata pentru impozitul datorat.
Potrivit prevederilor art. 42 din Codul fiscal, platitorii de impozit pe profit determina, declara si efectueaza plata trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I – III (25 aprilie, 25 iulie si 25 octombrie), cu exceptiile expres prevazute la acest artico (ex. ONG, persoanele juridice care obtin venituri din cultura cerealelor si a plantelor tehnice).
Declararea impozitului in timpul anului se face prin completarea formularului 100 pentru primele trei trimestre.
Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent intregului an fiscal se efectueaza pana la termenul de 25 martie inclusiv, data care reprezinta si termenul limita de plata a impozitului datorat, inclusiv de depunere a formularului 101 ”Declaratie privind impozitul pe profit”.
In proiectul privind formularul 101 pentru anul 2020, la rd. 49 se inscrie bonificatia de 10% prevazuta in OUG nr. 33/2020, aprobata cu completari prin Legea nr. 54/2020, suma care trebuie sa fie egala cu cele declarate prin formularul 100 pentru trim. I-III.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Castigul din transferul titlurilor de valoare
Intrebare:
Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt obligatiile acestora din punct de vedere fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pontaj salarizare soferi
Intrebare:
Suntem o firma de transport marfa avem intrebari legate de pontajul angajatiilor nostri soferi. Acestia lucreaza intr-un program flexibil, variabil respectand reglementarile legale pentru soferi conform tahograf.
Intrebarile noastre sunt urmatoarele:
1. Cum trebuie sa pontam corect orele lucrate de soferi: trebuie sa luam in considerare orele lucrate, conform tahografului, nu doar condusul) sau doar orele efective de condus?
Exemplu: Un sofer...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare intracomunitara efectuata catre client neplatitor de tva
Intrebare:
Am facut o livrare intracomunitara si, deoarece banii au fost achitati in avans, marfa a fost trimisa inainte de verificarea datelor clientului extern. La verificare, s-a constatat ca acesta nu este platitor de TVA, fapt pentru care factura s-a emis cu TVA-ul romanesc de 19%. Livrarea a fost declarata si in e-transport. Cum inregistram aceasta livrare in decontul de tva si declaratia 394? Deoarece este purtatoare de tva pe teritoriul Romaniei, aceasta nu se inregistreaza in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie autoturism SH
Intrebare:
O persona juridica din Romania neplatitoare de TVA achiztioneaz din Germania un autoturism SH pentru uzul societatii de la o persoan fizica sau de la o persona juridica. Valoare achizitiei este mai mare de 10.000 eur.
Este obilgata societatea sa se inregistreze ca platitoare de TVA in fiecare dintre situatii ? Daca da, ce obligatii declarative are in ambele situatii?
Multumesc anticipat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS venituri din activitati independente
Intrebare:
O persoana fizica autorizata realizeaza in anul 2024 venituri in suma de 4560 lei sub plafonul celor 6 salarii minime. Persoana nu este asigurata nici d.p.d.v. al asigurarilor sociale de sanatate si nici in cel al asigurarilor sociale (pensii). Are obligatia de a achita CASS si CAS.
Cum se completeaza declaratia unica? Ce obligatii ar avea daca venitul ar fi zero sau pierdere? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<