Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Retragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA. Ajustare negativa TVA pentru obiecte de inventar in folosinta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Feb. 2020 Exclusiv
Tags: ajustare negativa tva, obiecte de inventar, platitor tva

In cazul iesirii de la platitori de TVA, se ajusteaza TVA dedus la achizitia de obiecte de inventar ce sunt inca in folosinta? Despre acest subiect vom vorbi in cele ce urmeaza. De asemenea, in cazul unui raspuns pozitiv, specialistul nostru ne arata si pe ce perioada se face ajustarea.

Expertul contabil Amelia Dumitras arata ca, in situatia formularii optiunii de retragere din categoria persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform prevederilor art. 310 alin. (7) din Codul fiscal, persoana impozabila are obligatia ajustarii negative a sumei TVA deductibile deduse, daca este cazul “ ...... Persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 323, indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 322, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform prezentului titlu..”
 
Totusi, in situatia prezentata, avand in vedere faptul ca obiectele de inventar au fost date in folosinta prin formula contabila 603 "Cheltuieli cu materiale de natura obiectelor de inventar" = 303 "Materiale de natura obiectelor de inventar" anterior retragerii din evidenta platitorilor de TVA, fara a ramane in categoria stocurilor neutilizate, inventariate la data retragerii obtionale din evidenta platitorilor de TVA, persoana impozabila nu trebuie sa efectueze ajustarea negativa a sumei TVA deductibile deduse aferente obiectelor de inventar care se regasesc in fisa contului extrabilantier 8035 “Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta”. Practic, obiectele de inventar respective au fost date in folosinta in perioada in care persoana impozabila era platitoare de TVA. In acest context, am in vedere prevederile pct. 83 alin. (7) lit. a) din normele de aplicare ale art. 310 conform carora persoana impozabila care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal pentru aplicarea regimului special de scutire este obligata sa ajusteze negativ, conform prevederilor art. 304 din "Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital". Taxa deductibila aferenta bunurilor aflate in stoc, serviciilor neutilizate si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, in momentul trecerii la regimul de scutire 
 
Avand in vedere faptul ca obiectele de inventar au fost date spre utilizare anterior retragerii din evidenta platitori de TVA, persoana impozabila nu isi pierde dreptul de deducere conform prevederilor art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal "In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri: ……. c) persoana impozabila isi pierde sau castiga dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate." Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 78 alin. (6) din normele de aplicare ale art. 304 alin. (1) lit. c) conform carora, in cazul retragerii optionale din evidenta platitorilor de TVA, avand ca efect anularea codului de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul fiscal, ajustarea negativa a sumei TVA deductibile deduce se efectueaza doar pentru servicii neutilizate 
 
"In baza art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila realizeaza o ajustare pozitiva sau, dupa caz, trebuie sa efectueze o ajustare negativa a taxei deductibile in situatii precum:....
c) in cazul bunurilor/serviciilor neutilizate la data inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile care a aplicat regimul special de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal, iar, in cazul serviciilor, in cazul anularii inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile ca urmare a prevederilor art. 316 alin. (11) lit. f) si g) din Codul fiscal."
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Retragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA. Ajustare negativa TVA pentru obiecte de inventar in folosinta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016