Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Scoatere din inventar a unor obiecte lipsa din gestiune: Ajustare negativa TVA deductibila

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mar. 2019 Exclusiv
Tags: ajustare tva, gestiune, tva deductibila

"Trebuie ajustat TVA-ul dedus intial in cazul scoaterii din evidenta a unor obiecte de inventar, care nu mai exista fizic in locatie, deci nu putem obtine un document de distrugere? Locatia respectiva a fost inchisa si relocata.

TVA dedusa initial trebuie ajustata la valoarea de achizitie? Achizitia acestora a avut loc in perioada 2009-2014 si nu avem dovada distrugerii, au fost fie aruncate, fie nu s-au mai gasit in locatie". ACesta este cazul prezentat specialistului nostru care va oferi raspunsuri in cele ce urmeaza.
 

Raspunsul specialistului


Avand in vedere ca situatia prezentata de dumneavoastra nu se incadreaza in prevederile art. 304 "Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital" alin. (2) lit. c) din Codul fiscal "(2) Nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:  a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila. In cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare;" ajustarea negative a sumei TVA deductibile deduse trebuie efectuata la momentul constatarii lipsei din gestiune. Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 78 alin. (6) lit. a) din normele de aplicare ale art. 304 "(6) In baza art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila realizeaza o ajustare pozitiva sau, dupa caz, trebuie sa efectueze o ajustare negativa a taxei deductibile in situatii precum:
 
a) bunuri lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 304 alin. (2) din Codul fiscal. In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea taxei;".
 
Ajustarea negativa a TVA trebuie efectuata in baza listei de inventariere prin care se constata lipsa bunurilor. Ajustarea negativa se efectueaza prin aplicarea cotei TVA in vigoare la data achizitiei bunului respectiv, care poate fi 24% sau 20% sau 19%.
Ajustarea negativa a TVA se evidentiaza, cu semnul minus, in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza, cu semnul minus, prin decontul de TVA cod 300, la randul 32 "Regularizari taxa dedusa".
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Scoatere din inventar a unor obiecte lipsa din gestiune: Ajustare negativa TVA deductibila":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016