keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ajustare TVA in cazul falimentului clientilor. Cum calculam termenul de prescriptie si care sunt implicatiile fiscale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 10 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: insolventa, ajustare tva, faliment, legea 227, masa credala, termen de prescriptie

Conform art. 287 alin. (d) din Legea 227/2015 ajustarea TVA este permisa in cazul falimentului clientilor, faliment declarat prin hotarare definitiva si irevocabila pentru facturile emise care se afla in cadrul termenului de prescriptie. Pentru a beneficia de ajustarea TVA colectat, stabilim daca societatea este conditionata de inscrierea in prealabil la masa credala. De asemenea, daca nu s-a inscris la masa credala, stabilim cum se calculeaza termenul de prescriptie, precum si in cazul in care s-a inscris la masa credala. Vom vedea daca se poate considera intrerupt la data hotararii judecatoresti de deschidere faliment/insolventa si daca se va continua termenul de prescriptie cu data inchiderii procedurii de faliment.

Codul fiscal si normele de aplicare nu mentioneaza distinct faptul ca ajustarea taxei pe valoare adaugata este conditionata de inscrierea la masa credala, insa, din prevederile Normelor metodologice reiese ca in cazul in care este admis si confirmat un plan de reorganizare, ajustarea este permisa numai pentru acele creante inscrise la masa credala , astfel:

"..........in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o hotarare judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata, ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, daca aceasta a intervenit dupa data de 1 ianuarie 2016".

 In privinta prescrierii , potrivit prevederilor art. 110 din Codul de procedura fiscala dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.

Incepand cu anul 2016, termenul de prescriptie a dreptului prevazut incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, daca legea nu dispune altfel.

Dreptul de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 10 ani in cazul in care acestea rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.

Termenele de prescriptie se intrerup:
a) in cazurile si in conditiile stabilite de lege pentru intreruperea termenului de prescriptie a dreptului la actiune;
b) la data depunerii de catre contribuabil/platitor a declaratiei de impunere dupa expirarea termenului legal de depunere a acesteia;
c) la data la care contribuabilul/platitorul corecteaza declaratia de impunere sau efectueaza un alt act voluntar de recunoastere a creantei fiscale datorate.

Termenele de prescriptie se suspenda:
a) in cazurile si in conditiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescriptie a dreptului la actiune;
b) pe perioada cuprinsa intre data inceperii inspectiei fiscale/verificarii situatiei fiscale personale si data emiterii deciziei de impunere ca urmare a efectuarii inspectiei fiscale/verificarii situatiei fiscale personale, in conditiile respectarii duratei legale de efectuare a acestora;
c) pe timpul cat contribuabilul/platitorul se sustrage de la efectuarea inspectiei fiscale/verificarii situatiei fiscale personale;
d) pe perioada cuprinsa intre data declararii unui contribuabil/platitor inactiv si data reactivarii acestuia

Deasemenea , trebuie sa avem in vedere in situatia in care va inscrieti la masa credala si art. 106 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, potrivit caruia , administratorul judiciar va proceda de indata la verificarea fiecarei cereri si a documentelor depuse si va efectua o cercetare amanuntita pentru a stabili legitimitatea, valoarea exacta si prioritatea fiecarei creante. In cazul in care, prin derogare de la prevederile art. 2.512 si urmatoarele din Codul civil, administratorul judiciar/lichidatorul judiciar constata ca a intervenit prescriptia extinctiva a creantei (de 3 ani), va notifica in acest sens creditorul, fara a mai face verificari de fond ale creantei pretinse.

Asadar, din punct de vedere al ajustarii TVA, termenul de prescriptie este cel prevazut in Codul de procedura fiscala, de 5 ani, iar inscrierea/neinscrierea la masa credala nu intrerupe sau suspenda acest termen.

Pana la data de 31.12.2015, termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale incepea sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala potrivit art. 23 ( cand se constituie baza de impunere care le genereaza) , daca legea nu dispune altfel.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016