Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Autoturism deteriorat. Cum procedam privind neajustarea TVA si impozitarea despagubirii incasate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: neajustarea tva, cod fiscal, suma incasata, venituri, bunuri, leasing, amortizare, durata de functionare

Situatia in care se produc deteriorari la bunurile achizitionate in leasing va fi dezbatuta pornind de la exemplul in care o societate inregistrata ca platitoare de TVA a avut incheiat un contract de leasing financiar pentru achizitia unui autoturism. La inregistrarea in evidenta contabila a autoturismului (in baza contractului de leasing financiar) s-a aplicat o perioada de amortizare de 4 ani.


In anul 3 de amortizare si leasing financiar, respectiv in luna decembrie, autoturismul a fost implicat intr-un accident rutier, iar societatea de asigurari a incadrat autoturismul la dauna totala. In urma deschiderii dosarului de dauna, societatea de asigurari a despagubit atat societatea de leasing, cat si societatea care a utilizat autoturismul.

Vom stabili daca pentru TVA-ul dedus (in proportie de 50%) din facturile de rata leasing se calculeaza ajustare TVA si daca, din punct de vedere al impozitului pe profit, suma incasata din despabugiri reprezinta venit impozabil.

In principiu, TVA achitata pana acum a fost pentru o prestare de serviciu intrucat transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii potrivit art. 129 alin. 3 lit. a din Codul fiscal si pct. 7 alin. 3 din Normele metodologice. Ca atare, pentru folosinta de pana acum a autoturismului nu se pune problema ajustarii TVA aferenta ratelor de leasing intrucat serviciul (folosinta autoturismului) a fost deja utilizat de societate.

In ipoteza in care prin contract partile au convenit achitarea, odata cu rata de leasing, si a unei copte-parti din valoarea reziduala, devin incidente prevederile  pct. 7 alin. 3 din Normele metodologice conform carora operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul (adica valoarea reziduala) la sfarsitul perioadei de leasing, caz in care facturarea lunara a unei parti din valoarea reziduala apare ca o facturare in avans pentru livrarea unui bun – autoturismul.

Chiar si in acest caz, conform art. 148 alin. 2 lit. a din Codul fiscal si pct. 53 alin. 10 din Normele metodologice nu se ajusteaza TVA dedusa initial in cazul bunurilor distruse, pe baza documentatiei corespunzatoare care atesta acest lucru (documentele eliberate de politie, corespondenta cu societatea de leasing si cu societatea de asigurari, documente din dosarul de dauna).

De notat este si faptul ca  autoturismul luat in leasing financiar nu poate fi considerat bun de capital la utilizator, din doua motive:

- conform art. 149 alin. 1 lit. b din Codul fiscal bunurile care fac obiectul leasingului sunt considerate bunuri de capital la societatii de leasing, nu la utilizator;

- durata de amortirzare este mai mica de 5 ani (4 ani), deci nu este indeplinita conditia de la art. 149 alin. 1 lit. a din Codul fiscal conform careia sunt considerate bunuri de capital toate activele corporale fixe a caror durata normala de functionare este egala sau mai mare de 5 ani.

Despagubirile incasate reprezinta venituri pentru societate si, in consecinta, intra in baza de calcul a profitului impozabil, in conformitate cu prevederile art. 19 alin. 1 din Codul fiscal intrucat la determinarea profitului impozabil sunt luate in considerare veniturile din orice sursa. In plus, veniturile din despagubiri nu sunt nominalizate in categoria veniturilor neimpozabile prevazute la art. 20 din Codul fiscal, ca sa se puna in vreun fel problema neimpozitarii.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Autoturism deteriorat. Cum procedam privind neajustarea TVA si impozitarea despagubirii incasate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016