keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Microintreprinderi cu TVA la incasare. Data la care intervine exigibilitatea taxelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iul. 2023
Microintreprinderi cu TVA la incasare. Data la care intervine exigibilitatea taxelor
Tags: tva la incasare, exigibilitatea taxelor

O microintreprindere, cu TVA la incasare, a incasat pe data de 30.06.2023 de la un client suma de 4000 lei, suma pe care clientul a platit-o cu cardul bancar. In aceste conditii, cand devine tva colectat, in iunie cand a platit factura cu cardul sau in iulie cand apare pe extrasul bancar incasarea? Precizez ca este vorba de un magazin, cu casa de marcat si POS.

TVA la incasare si exigibilitatea taxelor – raspunsul specialistului:


TVA colectata devine exigibila in momentul incasarii efective a sumei respective in contul bancar al firmei. Astfel, in situatia pe care ati descris-o, cand clientul a platit factura cu cardul bancar, TVA colectata va deveni exigibila in luna iulie, cand suma apare efectiv in extrasul bancar al firmei.
 
Documentul justificativ privind incasarea in cazul platilor efectuate cu cardul bancar este extrasul de cont in care apare tranzactia.

In general, extrasele de cont reprezinta documentele care atesta inregistrarea si evidenta sumelor incasate in contul bancar al firmei, intrucat extrasele de cont furnizate de banca contin informatiile relevante referitoare la tranzactii, precum numarul de referinta al tranzactiei, data, suma incasata si detalii despre cardul utilizat, denumirea clientului, etc.

Aceste extrase de cont pot fi utilizate ca documente justificative pentru incasarile respective in evidenta contabila si in raportarea fiscala.

De ce este important extrasul de cont? Pentru ca, in unele cazuri, plata cu cardul poate sa nu fie acceptata de catre banca platitorului, din diverse motive (poate aparea o eroare de tranzactie, sau poate nu sunt fonduri suficiente in contul platitorului, etc.). De aceea, este important ca in extrasul de cont sa apara informatiile relevante privind tranzactia (numarul de referinta al tranzactiei, data, suma incasata, detalii despre cardul utilizat si denumirea platitorului (clientului) etc. Aceste informatii vor garanta incasarea si servi ca document justificativ pentru inregistrarea si evidenta corecta a incasarii in contabilitate.

Temeiul legal se regaseste in Codul fiscal si in normel de aplicare:


 
Art. 282 - Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii
(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator; 
b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravaloriibunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora; 
c) la data extragerii numerarului, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate prin masini automate de vanzare, de jocuri sau alte masini similare.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, in cazul persoanelor impozabile care opteaza in acest sens, denumite in continuare persoane care aplica sistemul TVA la incasare. 

Normele de aplicare:

(10) In cazul incasarilor prin banca de tipul transfer-credit, data incasarii contravalorii totale/partiale a livrarii de bunuri/prestarii de servicii de catre persoana care aplica sistemul TVA la incasare este data inscrisa in extrasul de cont sau in alt document asimilat acestuia.
(11) In cazul in care incasarea se efectueaza prin instrumente de plata de tip transfer-debit, respectiv cec, cambie si bilet la ordin, data incasarii contravalorii totale/partiale a livrarii de bunuri/prestarii de servicii de catre persoana care aplica sistemul TVA la incasare este:
a) data inscrisa in extrasul de cont sau in alt document asimilat acestuia, in situatia in care furnizorul/prestatorul care aplica sistemul TVA la incasare nu gireaza instrumentul de plata, ci il incaseaza/sconteaza. In cazul scontarii instrumentului de plata, se considera ca persoana respectiva a incasat contravaloarea integrala a instrumentului de plata;
b) data girului, in situatia in care furnizorul/prestatorul care aplica sistemul TVA la incasare gireaza instrumentul de plata altei persoane. In acest scop se pastreaza o copie de pe instrumentul de plata care a fost girat, in care se afla mentiunea cu privire la persoana catre care a fost girat instrumentul de plata.
(12) Data incasarii in situatia in care plata s-a efectuat prin carduri de debit sau de credit de catre cumparator este data inscrisa in extrasul de cont ori in alt document asimilat acestuia.





Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016