Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum facem ajustarea TVA in cazul contractului de creditare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: ajustarea tva, deducere, factura, ajustare, lucrare, operatiuni taxabile, contract creditare

In cadrul unei firme exista contract de creditare a firmei de catre persoana fizica asociat, contract incheiat la notar, in care se stipuleaza ca pana in data de .....firma este obligata sa restituie creditarea, in caz contrat imobilul firmei va trece in proprietatea asociatului in schimbul datoriei respective.


Se depaseste data respectiva, firma e somata, iar imobilul executat (trece in proprietatea asociatului). Vom vedea daca in acest caz trebuie ajustat TVA-ul.

Prin intrebarea formulata nu ati precizat daca imobilul respectiv a fost  construit sau achizitionat dupa data de 31.12.2006 si daca societatea a exercitat dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura emisa pe numele sau pe parcursul construirii sau la momentul achizitiei.

Din situatia prezentata, rezulta ca transferul dreptului  de proprietate asupra bunului imobil s-a efectuat in forma autentica, fiind incheiat un contract la notariat.

Deoarece a a avut loc un transfer al dreptului de proprietate asupra bunului imobil,  la momentul  executarii silite,  proprietarul debitor ar fi trebuit sa emita o factura pe numele creditorului.  In acest caz, valoarea facturii emise trebuia compensata cu  suma creditului nerambursat la scadenta, inclusiv cu valoarea  majorarilor aferente.  

Avand in vedere ca factura nu a fost emisa si nu s-a colectat TVA , proprietarul bunului imobil este obligat sa ajusteze suma TVA dedusa in cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani. Ajustarea se efectueaza conform art. 149 si pct. 54 din normele de aplicare ale acestui articol.

De exemplu, daca bunul imobil a fost achizitionat in anul 2007, ajustarea se efectueaza pentru o perioada de 13 ani deoarece se considera ca bunul imobil a fost exploatat timp de 7 ani pentru realizarea de operatiuni taxabile sau neimozabile sau scutite cu drept de deducere.  Ajustarea TVA nu trebuie efectuata daca:
- bunul imobil a fost construit/achizitionat anterior datei de 1.01.2007 si ulterior acestei date nu s-au mai efectuat lucrari de modernizare/transformare;
- nu s-a exercitat dreptul de deducere la momentul constructiei/achizitiei;
- la momentul executarii silite s-a emis o factura cu TVA colectata.
 
 D.p.d.v. contabil, ajustarea taxei se evidentiaza prin formula contabila
635 sau 658  (analitic distinct) =4426.


D.p.d.v. fiscal, ajustarea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 31 denumit  "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital".                                           

Cheltuiala astfel inregistrata in evidenta contabila, inclusiv cheltuiala cu valoarea neamortizata este  considerata nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil  deoarece nu este aferenta veniturilor impozabile.

In concluzie, pentru bunul imobil respectiv se efectueaza ajustarea numai daca, la momentul constructiei/achizitiei,  s-a exercitat dreptul de deducere a TVA.

Ajustarea sumei TVA care se efectueaza trebuie evidentiata d.p.d.v. fiscal  si in registrul bunurilor de capital in situatia in bunul imobil construit a fost pus in functiune dupa data de 31 decembrie 2006.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016