Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Astazi, membrii coalitiei vor da unda verde Finantelor sa inceapa negocierile cu FMI pentru a reduce cota unica de la 1 ianuarie 2011. Chiar daca ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, a ...
Astazi, membrii coalitiei vor da unda verde Finantelor sa inceapa negocierile cu FMI pentru a reduce cota unica de la 1 ianuarie 2011.
Chiar daca ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, a spus sambata ca, "in acest moment, nu ia in considerare modificarea sistemului de taxe si impozite", coalitia de guvernare ii face o surpriza. Astazi, in cadrul sedintei coalitei, membrii acesteia vor discuta acordarea catre Ministerul Finantelor Publice a mandatului de incepere a negocierilor cu expertii Fondului Monetar International (FMI), care vor sosi astazi la Bucuresti, pentru reducerea cotei unice incepand de la 1 ianuarie 2011, ne-au declarat surse din cadrul coalitiei.
"Avem in vedere reducerea cotei unice atat pe venituri, cat si pe profit, la 10%", au mentionat sursele citate. Potrivit acestora, pentru a acoperi golul lasat in bugetul statului prin aceasta diminuare a cotei de impozitare, TVA va fi majorata la 25% in paralel cu noi impozite sau cresterea altor taxe.
Astfel, ar putea fi introduse noi impozite in agricultura - de pilda, taxa pentru nelucrarea pamantului. Totodata, si impozitele pe proprietatile imobiliare ar putea fi marite, de la 1 ianuarie 2011.
Efectele majorarii TVA la 25% nu vor fi toxice
"Majorarea TVA cu un punct procentual nu va avea efecte toxice si va mai acoperi o parte din golul lasat de reducerea cotei. Decizia va fi luata insa in acord cu FMI, care vrea masuri clare de realizare a veniturilor bugetare, iar TVA, din punctul lor de vedere, e o sursa sigura, desi majorarea TVA va reduce consumul fiscalizat", au spus sursele citate.
Reducerea cotei unice este vazuta in coalitie drept cel mai important element de sustinere a cresterii economice si de atragere a investitiilor straine, fara de care nu se poate relua cresterea economica.
Se va reduce munca la negru
Andreea Paul Vass, conslierul premierului, a postat recent pe blogul propriu o analiza in care arata ca o cota unica redusa la 10% incepand cu anul 2011 ar genera pierderi imediate la incasarile bugetare de 9,1 miliarde de lei (circa 3,4 miliarde de lei la impozitul pe profit si de 5,7 miliarde de lei la impozitul pe venit), ceea ce inseamna circa 1,8% din PIB.
Potrivit consilierului, unul dintre avantajele reducerii cotei unice consta intr-o colectare suplimentara de venituri publice de cel putin 0,45% din PIB prin diminuarea cu o cincime a muncii la negru pe termen scurt.
"Munca nedeclarata reprezinta oficial aproape jumatate din economia subterana. Asadar, o tinta publica realista o poate reprezenta diminuarea sa cu 20% pe termen scurt", explica Andreea Vass.

Examen Consultant Fiscal 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Cartea Verde a Contabilitatii
Cu o cota de impozitare de 10%, Romania se va clasa pe aceeasi pozitie cu Bulgaria, astfel creandu-se premisele pentru atragerea unor investitii straine, avand in vedere ca forta de munca a devenit mai ieftina acum, in urma reducerilor aplicate.
Sursa
EVZ 26/07/2010

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Guvernul majoreaza TVA-ul de la 19% la 24%, incepand cu 1 iulieCOTA UNICA ar putea fi valabila din 2015 numai pentru firmePolitica, fiscalitate, politica fiscala: Ce planuri au prezidentiabilii cu privire la taxe si impozite?Presedintele Camerei de Comert Romano-Germane: De anul viitor, se va renunta la COTA UNICAFirmele pot ramane la statutul de microintreprindere din 2023 daca exista contracte/mandate de administrareUltimele articole
Majorare TVA din 2025: COTA UNICA ajunge la 21%, cea redusa la 11% si se aplica limitatRegimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021- explicat prin exemple practice. Ce noutati au aparut?15 ani de COTA UNICA in Romania. Anghel (PwC Romania): Este cea mai stabila masura din arealul fiscalMinistrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: COTA UNICA de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea split TVAArticole similare
Transport intracomunitar persoane. Care este tratamentul TVA?Procedura de achizitie serviciu website de la prestator din stat tertANAF lanseaza sistemul de inregistrare in schema speciala Mini One Stop Shop - M1SSCum aRATA TVA-ul dupa noile modificari ale Codului FiscalRegim fiscal TVA pentru operatiuni neimpozabile in RomaniaUltimele articole
Pro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practicePFA in 2022. Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunarObligatia retragerii din categoria platitorilor de TVA. Consecinte fiscaleInregistrare in scopuri de TVA cu intarziere dupa depasirea plafonului. Care sunt implicatiile fiscale si ce sactiuni se aplica?Refacturare taxa de acces. Societate platitoare de TVA. Studiu de cazArticole similare
Acordarea subventiilor de somaj tehnic pentru domeniile care inca pastreaza restrictiile. OUG nr. 92/2020APIA a reluat platile catre fermieri: 11,26 de milioane de euro, intr-o singura ziAutofinantarea ramane modul de baza de asigurare a finantarii activitatii IMM-urilorDepuneti formularele 220 si 223 pana la 25 mai 2015Legea Kurzarbeit a fost promulgata de Presedinte! Angajatorii pot reduce timpul de lucru al angajatilor cu 80%Ultimele articole
Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistMasuri fiscale 2025: Noutati privind concediile medicaleAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAPlatitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAVoucherele de vacanta: Reguli, Impozite, CAS si CASS in 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"