Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 27 Dec. 2019 Exclusiv
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta contribuabilii ca au dreptul sa conteste pozitia inspectorilor atunci cand considera ca situatia lor financiara nu a fost apreciata corect.
“Puteti sa nu fiti de acord cu noi - In cazul in care considerati ca situatia dvs. fiscala nu a fost apreciata corect, puteti sa contestati pozitia noastra si sa prezentati argumentele dvs. Noi va ajutam in acest sens. In principiu, trebuie evitate litigiile inutile. Daca totusi aveti o problema de declarare, de calcul sau de plata a impozitului si nu ati obtinut satisfactie la serviciul care se ocupa de cazul dvs., puteti sa va adresati structurii superioare din punct de vedere ierarhic”, noteaza ANAF in carta contribuabilului.
Agentia atrage atentia asupra faptului ca pozitia institutiei poate fi contestata, insa pentru a-si putea exprima opinia, contribuabilul trebuie mai intai sa inteleaga ceea ce i se solicita din partea Administratiei fiscale. In cazul controlului, motivarea rectificarilor propuse trebuie sa fie explicata si exprimata intr-un limbaj clar.
“Motivarea trebuie sa se bazeze pe reglementari, dar si pe analiza aprofundata si clara a circumstantelor cazului. De aceeasi maniera, raspunsul organului de control la observatiile contribuabilului trebuie sa fie motivat si complet. Cand Administratia fiscala argumenteaza, in sprijinul solutiei oferite, pe baza reglementarilor de ordin fiscal, puteti sa solicitati detalii”, mai atrage atentia ANAF.
De asemenea, in sursa citata se arata ca Fiscul trebuie intotdeauna sa plece de la prezumtia ca declaratiile depuse de contribuabili sunt complete si exacte, iar daca exista suspiciunea ca o declaratie este incompleta sau inexacta, trebuie sa o demonstreze.
De aceea, ANAF are obligatia de a motiva propunerile de rectificare pe care le adreseaza contribuabililor. In caz de neconcordanta intre sumele din declaratia de venit si sumele comunicate Administratiei fiscale de catre entitatile care fac retineri de impozite la sursa, se va trimite o notificare pentru rectificarea declaratiei.
Depunerea unei noi declaratii nu se sanctioneaza.

Cartea Verde a TVA

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
De asemenea, contribuabilii pot solicita explicatii pentru aplicarea corecta a legii. “Puteti sa ne solicitati opinia in legatura cu aplicarea legii, la care veti primi un raspuns detaliat si clar. Cand Administratia fiscala isi exprima pozitia in scris asupra unei situatii in care sunteti implicat, aceasta pozitie se bazeaza pe situatia expusa de dvs. cu sinceritate”, noteaza ANAF.
Aceasta atrage atentia asupra faptului ca, potrivit legislatiei in vigoare, contribuabilii trebuie sa fie informati in cazul unei inspectii si au dreptul la consiliere pe timpul inspectiei.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Fiscul anunta: Puteti sa nu fiti de acord cu noi. Aveti dreptul sa contestati deciziile inspectorilor ANAF":
Rating:
Nota: 4.44 din 5 din 8 voturi
Rating:
Nota: 4.44 din 5 din 8 voturi
Articole similare
Procedura pentru declararea veniturilor din pensii obtinute din strainatateLegea Preventiei scapa firmele de amenzi. Care sunt conditiile si cum putem beneficia de ele?ANAF a publicat un nou ordin privind timbrul de mediuAtentie angajatori: Declaratia 112 se va depune doar online incepand din luna iulie!Ordin nou privind procedurile de selectie a practicienilor in insolventa agreati de ANAFUltimele articole
ANAF modifica modelul, continutul si instructiunile de completare ale formularului 208Scutiri de la plata impozitului pe venit pentru pentru angajatii din sectorul agricol si din industria alimentara, conform Legii 135/2022Declaratia Unica 2022: Completarea formularului privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile din activitati comercialeAmenzi de pana la 4.500 lei daca nu depuneti situatiile financiare pana pe 30 mai 2022Luni, 30 mai 2022, termen limita pentru depunerea Formularului 394
Mai multe articole despre ANAF
Articole similare
Masti, manusi si materiale igienico sanitare pentru salariati. Tratament contabil si fiscalInsolventa, lichidare si suspendarea activitatii: 47 de studii de caz!Firmele cu lucratori la negru si cele care declara salarii mai mici vor fi verificate de Ministerul Muncii
Mai multe articole despre obligatii financiare

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"