Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA in 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Neindeplinirea criteriilor pentru inregistrarea in scop de TVA. Cum vom factura si cum se inregistreaza facturile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: criterii inregistrare tva, platitor tva, deducere tva, cost de achizitie, facturi

In cazul urmator, discutam despre situatia in care o firma depune in luna noiembrie 2015 pentru a deveni platitor de TVA pentru depasirea plafonului de 220.000 lei. Conform legii, incepand cu data de 01.12.2015 devine platitor de TVA, dar administratia anuleaza codul de TVA cu data de 5.12.2015 (risc ridicat).

Vom vedea astfel daca se vor intocmi in continuare facturi cu TVA incepand cu data de 5.12.2015, daca se va colecta TVA si cum se vor inregistra facturile de aprovizionare in situatia in care nu e permisa deducerea TVA. Astfel, stabilim daca se va folosi in continuare contul 4426.

In situatia in care societatea nu va indeplini criteriile de inregistrarea ca urmare a procesarii prin sistemul informatic al A.N.A.F. a informatiilor preluate din  formularul cod 088 "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA", va fi incadrata in categoria persoanelor impozabile al caror cod de TVA este anulat din oficiu conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. h) Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol: …..h) daca persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrarea Fiscala.

Practic, urmare intocmirii formalitatilor de inregistrare la depasirea plafonului, societatea respectiva este inregistrata in scopuri de TVA deoarece indeplineste conditia de inregistrare cu privire la plafon,  dar, urmare procesarii informatiilor din formularul cod 088,  inregistrarea este urmata imediat de anularea din oficiu a codului de TVA alocat la inregistrare.

Anularea inregistrarii se efectueaza  conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. h) din Codul fiscal
deoarece societatea nu indeplineste criteriile de inregistrare reglementate prin O.M.F.P. nr. 17 din  7 ianuarie 2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, modificat prin O.M.F.P. nr. 1964 din 24 iulie 2015. Inregistrarea si anularea se efectueaza prin programul informatic al A.N.A.F. care proceseaza informatiile primite prin formualrul cod 088, dar care nu precizeaza criteriul/criteriile neindeplinite astfel incat sa poata fi corectate de catre persoana impozabila in cauza.

Astfel, avand statul de platitoare de TVA, dar cu cod TVA anulat,  societatea suporta consecintele fiscale negative reglementate prin art. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal
alin.  (1^3) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) si h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.

Pana la reinregistrarea in scopuri de TVA, societatea respectiva  reintregeste  costul de achizitie al bunurilor si al serviciilor cu suma TVA deductibila care nu poate fi dedusa in perioada de anulare a codului de TVA.

 In ceea ce priveste TVA colec

tata pentru operatiunile taxabile in luna Decembrie 2015, suma trebuie raportata organului fiscal competent prin  formularul cod 311, iar TVA colectata se adauga la pretul /valoarea vanzarilor produselor si serviciilor.

Asadar, pentru luna decembrie 2015, aveti obligatia colectarii, platii TVA si a raportarii prin formularul 311.

Nu se poate deduce TVA, in perioada in care societatea nu este inregistrata in scop de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal.

De asemenea nu puteti utilize conturile de TVA, decat dupa inregisrare in scop de TVA.

Asadar, daca nu puteti deduce TVA la achizitie, reintregiti costul bunurilor si serviciilor cu suma TVA deductibila, ca si pana la inregisrarea in scop de TVA, iar TVA colectata si raportata prin formularul 311, o veti evidentia in contabilitate pe seama contului 446 (analitic distinct).

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Neindeplinirea criteriilor pentru inregistrarea in scop de TVA. Cum vom factura si cum se inregistreaza facturile?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturiNoutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016