Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va reamintim ca prin OUG 15/2012 prin care s-a reglementat sistemul de plata a TVA la incasare, s-au adus urmatoarele modificari privind exercitarea dreptului de deducere a TVA si obligatia efectuarii ajustarii sumei TVA deduse, dupa cum urmeaza:
>> referitor la sfera de aplicare a dreptului de deducere, reglementata in Codul fiscal prin art. 145, se impun urmatorele reguli:
1. pentru cumparatorul/beneficiarul care aplica sau nu aplica sistemul de incasare, dar efectueaza achizitii de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare se amana dreptul de deducere a TVA aferente pana la momentul platii TVA furnizorului/prestatorului TVA aferenta.
2. pentru cumparatorul/beneficiarul care aplica aplica sistemul de incasare si efectueaza achizitii de la o persoana impozabila care aplica sau nu aplica sistemul TVA la incasare:
- se amana dreptul de deducere a TVA aferente pana la momentul platii TVA furnizorului/prestatorului TVA aferenta chiar daca o parte din operatiunile realizate sunt excluse de la aplicarea sistemului (operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere, neimpozabile);
- NU se amana dreptul de deducere a TVA aferente pana la momentul platii TVA furnizorului/prestatorului TVA pentru: importuri; achizitii de bunuri/servicii pentru care se aplica regimul de taxare inversa; achizitii de bunuri/servicii pentru care se aplica masurile de simplificare.
>> referitor la exercitarea dreptului de deducere, reglementata in Codul fiscal prin art. 146, se impun urmatoarele conditii: pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta taxei datorate sau achitate unei persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, cumparatorul/beneficiarul trebuie sa detina:
- o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155;
- dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre: persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare si persoanele impozabile care efectueaza achizitii de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare la momentul emiterii facturii.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
>> referitor la deducerea taxei pe baza de pro rata, pentru determinarea pro-rata, persoana impozabila din sistem trebuie sa aiba in vedere ca sumele de la numitor si de la numarator se determina in functie de data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei conform regulilor generale, fara a tine cont de faptul ca plata TVA se efectueaza la incasare sau deducerea se efectueaza la achitare.
>> referitor la deducerea taxei de catre persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabila, reglementata in Codul fiscal prin art. 147, se impun urmatoarele reguli:
1. prevederile acestui articol sunt aplicabile si de catre persoana impozabila incadrata in acest sistem;
2. pentru determinarea pro-rata sumele de la numitor si de la numarator se determina in functie de data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei conform regulilor generale.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz: Marfa. Inregistrare in scopuri de TVALegea nr. 125/2015 - aprobarea OUG nr. 65/2014 - modificarea si completarea unor acte normativeEditorial - Ca nuca-n peretele de cartonInregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Plata TVAScutirea de taxa pentru livrarea de geam armat pentru exportUltimele articole
Facturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseControale ITM la transportatori in luna noiembrie 2024. Ce sanctiuni au fost aplicateMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024[MODEL] Cerere compensare ANAF si reglementari cheieLista operatiunilor scutite de TVA in 2024 si studii de caz utileArticole similare
Persoane fizice care folosesc platformele Bolt si Uber. Care este impozitul datorat si cum se declara la ANAF?Prestare servicii conexe transporturilorPrestari servicii in zona libera. Sunt scutite de TVA?Deducerea dupa reinregistrarea in scopuri de TVA. Cum sa evitati consecintele negative ale anularii codului de TVATRATAMENT FISCAL amortizare utilaje. Cum facem deducerea?Ultimele articole
Cheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalFirme care inchiriaza autoturisme catre actionari. Care este tratamentul fiscal in acest cazFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVACheltuieli deplasare nejustificate. TRATAMENT FISCALTratamentul fiscal al chiriei platite in 2023 pentru 2024Articole similare
Tratamentul TVA in Romania dupa achizitia unui mijloc de transportAsociere in participatiune: TVA aferenta bunurilor de capital aduse ca aport la asociereVreti sa deschideti un magazin second-hand? Iata ce regim TVA aplicati!Impozabile sau nu? Afla pentru ce operatiuni se plateste TVACalendar fiscal complet: Obligatii declarative cu termene in luna mai 2013Ultimele articole
Facturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileComert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEFirme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVACalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024E-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Noul formular 394. Raspunsuri oferite de specialistiCand nu se aplica plata TVA LA INCASARE potrivit noului proiectCNIPMMR:Plata TVA LA INCASARE si nu la emiterea facturiiInregistrarea in scopuri de TVA anulata. Care sunt regulile in 2014?Incasare cu numerar. Care va fi tratamentul in ce priveste TVA-ul?Ultimele articole
Miercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAPersoanele care primesc Notificarea de conformare e-TVA nu sunt obligate sa raspunda pana in 2025Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"