Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Implicatii TVA. Ce obligatii are comerciantul in ce priveste pretul de vanzare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: tva, pret de vanzare, bauturi, ajustare tva, diferenta ajustata, pretul de vanzare

Avem drept obiect al analizei noastre cazul urmator: O societate comerciala - magazin are in stoc la 31 mai 2015 marfuri (la valoare de vanzare) in valoare de 10000 lei. In urma inventarului constata ca are marfuri (la valoare de vanzare) care trec la TVA 9% in valoare de 6000 lei. Adaosul comercial asupra acestor marfuri este de 2000 lei.



Vom stabili mai jos care sunt implicatiile fiscale din punct de vedere al TVA-ului si ce se intampla cu diferenta ajustata dinte 24% si 9% presupunand ca nu se modifica pretul de vanzare. Astfel, vom vedea daca va ramane acesta diferenta de TVA la comerciant sau daca trebuie virata la bugetul statului, precum si daca este obligat comerciantul sa micsoreze pretul de vanzare.


Raspuns: Prin prevederile  OUG 6/2015 care vor intra in vigoare de la data de 01/06/2015, sunteti obligat la ajustarea TVA pentru alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, precum si pentru serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice.

Conform Codului Fiscal nu sunteti obligat la reducerea pretului de vanzare, iar in acest caz comerciantului ii ramane un adaos comercial mai mare pentru produsele comercializate. In aceasta situatie este necesar sa determinati valoarea stocului corespunzator produselor care trec de la TVA 24% la 9% si sa inregistrati prin articole contabile, corectia soldului 4428 pentru ca acesta sa reflecte corect TVA neexigibil aferent stocului.
 
Atentie: O problema care poate sa apara, in functie de dimensiunile companiei este cea a unor posibile sanctiuni ale Consiliului Concurentei, care in general pe aceasta speta privind reducerea TVA la produsele alimentare sunt vizate marile lanturi comerciale.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Flavius Jakubowicz


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Implicatii TVA. Ce obligatii are comerciantul in ce priveste pretul de vanzare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016