Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Care este cota de TVA care se aplica produselor stomatologice (apa de gura, ace, praf/pasta pentru sensibilitatea dintilor etc.) ce se folosesc strict de catre cabinetele stomatologice? Ce produse au cota TVA de 9%, respectiv 19%?
Raspunsul specialistului
In conformitate cu prevederile art. 291 “Cotele “ din Codul fiscal:
Norme metodologice
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
La produsele utilizate in cabinetele stomatologice daca intra in categoria medicamentelor, conform lit. c) de la alin. (2) al art. 291 se va aplica cota redusa de TVA de 9%.
Astfel la praful/pasta pentru sensibilitatea dintilor se poate aplica cota redusa de TVA de 9%, in conditiile in care acesta se afla pe lista de medicamente, cum ar fi cea de pe site-ul CNAS.
In opinia mea, apa de gura, o denumire generica, nu intra in categoria medicamentelor, fapt pentru care se va aplica cota standard de 19%. De asemenea, si acele sau alte instrumente necesare in cabinetul stomatologic se vor taxa tot cu 19% avand in vedere ca nu se regasesc mentionate la alin. (2) al art. 291.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cotele TVA pentru 2023, aplicabile in RomaniaNoile modificari din Codul fiscal, aduse de OUG 32/2016. Explicatii date de FinanteCare este COTA TVA pentru serviciile de catering si inchiriere bunuri?Bunuri destinate alimentatiei animale. Ce cota de TVA se aplica?COTA TVA incepand cu 1 noiembrie 2018 pentru restauranteUltimele articole
Ministrul Finantelor: ‘’Voi face tot posibilul ca in 2025 cota de TVA sa NU creasca’’Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVALegea 254/2024. Modificari asupra cotei de TVA de 9% aplicate din anul 2025Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaArticole similare
Dragnea cere reducerea TVA la 5% pentru produsele bio si traditionale. Asociatiile Patronale: Aceasta cota ar majora preturile!Preturi mai scazute la produsele bio, traditionale si de promovare a alimentelor romanesti! Asociatiile au semnat un acord pentru reducerea TVA la 5%Articole similare
Norme actuale privind adeverinta existenta spatiu destinat sediului socialCertificarea declaratiei privind nedeductibilitatea fiscala a TVA. Iata procedura completa!Toate contributiile datorate de un PFA in 2016Ajustare TVA pentru bunuri lipsa, imputate. Cu ce cota de TVA facem ajustarea?Impozit din chirii. Cum se declara in D100Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVANOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"