Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA/II/IF. Platitor sau neplatitor de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Feb. 2021 Exclusiv
Tags: platitor de tva, neplatitor de tva, pfa

In acest domeniu ideea e simpla: La venituri sub plafonul TVA PFA/II/IF poate opta intre a fi si a nu fi platitor de TVA. La venituri peste acest plafon este obligatoriu sa va declarati platitor de TVA si sa facturati preturile cu TVA inclus.

Pentru ce este necesara aceasta discutie?

Unora dintre clientii pe care ii are PFA/II/IF le convine (sau le este indiferent), altora nu le convine (spre ex. unui client care la rândul sau e neplatitor de TVA nu-i este indiferent daca primeste o factura de 1.000 lei sau de 1.000 lei + TVA = 1190  lei).
 
In plus, pentru PFA/II/IF faptul de a deveni platitor de TVA genereaza obligatii declarative care uneori necesita prezenta unui contabil (deci cheltuieli in plus), „pericolul” unor controale etc.
 
Atentie! Calitatea de platitor de TVA poate fi asumata de catre PFA/II/IF:

- fie de la momentul inregistrarii la Registrul Comertului, plus o anumita procedura la Finante (depunere de declaratii, analiza de catre Finante etc.)
- fie ulterior prin parcurgerea procedurii de inregistrarea in scopuri de TVA.
 
Practica

Din punctul de vedere al tipului de activitate desfasurata desigur ca furnizarea de servicii catre persoane fizice va determina mai degraba optiunea PFA/II/IF de a nu se inregistra ca platitoare de TVA in timp ce activitatea de revânzare de marfuri va impune aceasta calitate inca de la inregistrare. 
De retinut
 
In ceea ce priveste optiunea la momentul inregistrarii PFA/II/IF trebuie subliniat ca:
- in cele mai multe cazuri, odata dobândita calitatea de platitor de TVA nu se mai poate renunta la aceasta
- in schimb optiunea de a deveni platitor poate fi exercitata oricând ulterior. 
 
Cu privire la alegerea variantei inregistrarii ulterioare trebuie mentionata o constrângere suplimentara impusa de Codul fiscal in ceea ce priveste marimea cifrei de afaceri.

Astfel, persoana impozabila care este stabilita in România si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:
 
1. Inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, in urmatoarele cazuri:
- daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire pentru intreprinderile mici;
- daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;

2. Daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire pentru intreprinderile mici, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau depasit acest plafon;

3. Daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.
 
In aceste conditii, dincolo de optiunea exprimata de PFA/II/IF fie la momentul inregistrarii la registrul comertului sau ulterior, oricât in perioada de functionare, deosebit de importanta este dobândirea acestei calitati in urma constrângerii reprezentata de plafonul de scutire de TVA.


Parcurgeti fara intarziere lucrarea de ultima ora editata de Grupul Rentrop & Straton: PFA/II/IF 2021. Taxe, impozite, deduceri! 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA/II/IF. Platitor sau neplatitor de TVA?":
Rating:

Nota: 4.58 din 5 din 13 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016