Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sistemul TVA la incasare, sume din contul 4428 la anularea codului de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, sistemul tva la incasare, contul 4428, anularea codului de tva

Vom analiza mai jos cazul unei societati care a fost platitoare de TVA si a fost inscrisa in Registrul persoanelor care aplica TVA la incasare. In februarie 2013, societatea isi suspenda activitatea si pierde si calitatea de platitor de TVA. Vom vedea astfel ce se intampla cu facturile din ianuarie 2013 primite si emise pentru care TVA-ul se regaseste in contul 4428.Solutia consultantului:

Trebuie retinut faptul ca sistemul TVA la incasare se aplica numai de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care au sediul activitatii economice in Romania.

La momentul anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA, consider ca persoana impozabila trebuie sa colecteze suma TVA inregistrata in creditului contului 4428 "TVA neexigibila" deoarece nu mai poate beneficia de amanare in cadrul termenului de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii. De acest drept, beneficiaza, conform prevederilor art. 134 alin. (5)din Codul fiscal , doar persoanele inregistrate in scopuri de TVA:

 " In cazul in care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare nu au incasat contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, calculate conform dispozitiilor Codului de procedura civila , exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii.."

In acest caz, consider ca trebuie sa efectueze inregistrarea contabila 4428 = 4427 si sa raporteze operatiunea prin ultimul decont de TVA cod 300.

De asemenea, deoarece nu indeplineste conditiile de la art. 145 alin. (1^2) din Codul fiscal , la momentul anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA, persoana impozabila nu poate beneficia nici de exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile inregistrate in debitul contului 4428. In acest caz, este recomandabila inregistrarea contabila 4482 "Alte creante privind bugetul statului" = 4428. Astfel, daca ulterior persoana impozabila achita factura furnizorului si solicita inregistrarea in scopuri de TVA, poate exercita dreptul de deducere in primul decont de TVA cod 300 depus in calitate de platitor de TVA prin formula contabila 4426 = 4482.

In perioada de anulare a codului de TVA poate beneficia de exercitarea dreptului de deducere a TVA doar persoana impozabila care a fost inregistrata in scopuri de TVA, inscrisa in sistemul TVA la incasare, al carei cod este anulat pe baza formularii optiunii de retragere din evidenta platitorilor de TVA in conformitate cu prevederile art. 153 alin. (9) lit. g) din Codul fiscal.

Acest aspect este reglementat in mod expres la pct. 45 alin. (14) din normele de aplicare ale art. 145 alin. (1^2) din Codul fiscal " In cazul persoanelor impozabile care au efectuat achizitii pe perioada in care au aplicat sistemul TVA la incasare sau al celor care au efectuat achizitii de la persoane impozabile care aplicau sistemul TVA la incasare, pentru care deducerea taxei se exercita potrivit prevederilor art. 145 alin. (1^1) si (1^2) din Codul fiscal, care sunt scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, potrivit art. 153 alin. (9) lit. g) din Codul fiscal, in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal, taxa neachitata aferenta achizitiilor respective efectuate inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA se deduce potrivit prevederilor art. 145 - 147 din Codul fiscal, la data platii, in situatia in care bunurile achizitionate nu se aflau in stoc la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA.

Deducerea se realizeaza prin inscrierea sumelor deduse in declaratia depusa potrivit prevederilor art. 156^3 alin. (9) lit. c) din Codul fiscal si restituirea sumelor respective de la bugetul de stat.". Astfel, pentru recuperarea sumei se completeaza formularul cod 307 ".

De aceasta facilitate nu beneficiaza persoanele impozabile al caror cod de TVA a fost anulat din oficiu, in conformitate cu prevederile art. 153 alin. (9) de la lit. a) la f).Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Sistemul TVA la incasare, sume din contul 4428 la anularea codului de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016