Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dezavantaje sistemului TVA la incasare:

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Coma la 18 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: tva la incasare, incasare tva, amanarea tva, deductibilitatea tva

Inca de la aparitia modificarilor legislative privind aplicarea sistemului de TVA la incasare, s-au prefigurat si dezavantaje ale acestui sistem. Acum, cand ne aflam deja in a doua luna de aplicare efectiva, putem spune ca exista mai mult dezavantaje decat avantaje. Am incercat, in cele ce urmeaza, sa facem un inventar scurt al acestora.

Aplicarea sistemului de TVA la incasare isi dovedeste ineficienta in primul rand din perspectiva instituirii unui termen fix pana la care se amana practic plata TVA catre stat, indiferent daca se incaseaza sau nu contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate. Pentru a ajuta in mod real  agentii economici, trebuia  ca noua reglementare sa prevada colectarea TVA la incasarea efectiva a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate, fara a lasa doar un termen de gratie de 90 de zile.

Asa cum este conceput sistemul nu il putem numi Plata TVA la incasare, ci Amanarea TVA timp de 90 de zile si neacordarea deductibilitatii TVA-ului pana la plata facturii. Obligatia de plata a TVA poate genera insolvabilitatea companiei, in situatia in care beneficiarii si clientii sai nu platesc facturile restante. Statul nu pierde nimic


Dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila ce aplica sistemul TVA la incasare este amanat pana la momentul platii facturii furnizorului/prestatorului, spre deosebire de legislatia anterioara care prevedea deductibilitatea TVA la momentul emiterii facturii. Astfel, contribuabilii vor avea obligatia sa justifice plata facturilor catre proprii furnizori, pentru a obtine rambursarea TVA.

Aceasta poate fi o situatie premisa a unui dezechilibru fianaciar, in sensul in care compania este obligata sa isi achite furnizorii, pentru a putea deduce TVA-ul, chiar daca nu a incasat facturile emise catre clienti. In plus de aceasta, la implinirea termenului de 90 de zile avut in vedere de lege, compania este obligata sa plateasca TVA la stat pentru facturile neincasate. Astfel, se pune problema de unde se pot procura banii pentru plata  unei duble obligatii, cea catre furnizor si cea catre stat, in conditiile in care compania nu a incasat propriile sale creante. De aici si pana la incapacitate de plata  mai este doar un pas.


Nu mai vorbim de faptul ca implementarea acestui sistem a creat haos in lumea contabililor, legat de modificarea programelor, noi obligatii de declarare, noi termene, situatii suplimentare, evidente facturi emise si facturi incasate. Toate aceste modificari au  generat cheltuieli suplimentare pentru contribuabili, determinate de modificarea sistemului informatic si cresterea complexitatii operatiunilor contabile necesare pentru evidentierea separata a facturilor emise si a celor incasate, sub aspectul TVA-ului. Probabil ca in curand aceste companii care aplica sistemul de TVA la incasare vor recurge la angajarea unei persoane care sa se ocupe numai de evidenta TVA in companie.


Irina Coma
Consultant fiscal, expert contabil si auditor.
Autor: Irina Coma

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dezavantaje sistemului TVA la incasare:":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Taxa pe valoarea adaugata. Aspecte aplicabile in 2013
Mai multe articole despre amanarea tva
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016