Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Detaliere bunuri pe factura. Deducere TVA. Inregistrari contabile Silviu StoicaIntrebare: Am cumparat de la un furnizor cu care am incheiat un contract de vanzare - cumparare, mai multe scule pentru ...
Detaliere bunuri pe factura. Deducere TVA. Inregistrari contabile
Silviu Stoica
Intrebare: Am cumparat de la un furnizor cu care am incheiat un contract de vanzare - cumparare, mai multe scule pentru desfasurarea activitatii de service auto. Acestea cuprind pe langa scule si mai multe manuale pentru service, adica diferite scheme care ofera solutii pentru repararea autovehiculelor (sunt vreo 20 de manuale). Problema mea este urmatoarea, in anexa de la contract sunt detaliate toate sculele precum si un tester dar si manualele 20 la numar, insa nu apare niciun pret la niciun reper. Acest lucru nu apare nici pe factura, pe factura apare doar scule conform anexa de la contract, factura este emisa pe valoarea totala a pachetului complet.
As dori sa stiu cum se inregistreaza in contabilitate aceste scule si manuale avand in vedere faptul ca este o valoare foarte mare de aproximativ 35 000 ron fara TVA? Pe ce cont sa introduc manualele care si acestea sunt multe, sa zicem tot pachetul de scule si manuale, deoarece nu sunt detaliate nicaieri preturile la fiecare in parte?
Raspuns: In primul rand, ca sa nu aveti probleme cu deductibilitatea TVA, este nevoie ca bunurile (scule, tester, manuale) sa aiba preturi unitare pentru fiecare bun in parte, astfel incat sa rezulte valoarea totala a achizitiei efectuate de 35.000 ron fara TVA – art. 155 alin. 5 lit. h si i din Codul fiscal. Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024 SAF-T pentru Contribuabili Mici Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In caz contrar, la o eventuala inspectie fiscala, vi se poate refuza deducerea TVA din factura de achizitie, avand in vedere ca pretul unitar si, implicit, valoarea, pentru fiecare din reperele facturii sunt elemente obligatorii pe care trebuie sa le contina o factura – art. 146 alin. 1 lit. a din Codul fiscal.
Din punct de vedere strict contabil, daca nu reusiti sa va intelegeti cu furnizorul in privinta stabilirii preturilor unitare in factura (sau cel putin intr-o anexa a contractului sau o anexa a facturii), pentru a inregistra bunurile in evidenta contabila va trebuie sa numiti o comisie de receptie, care sa evalueze bunurile in mod inidvidual si pe baza caruia sa se intocmeasca nota de receptie si constatare de diferente (NIR-ul), care sa stea la baza inregistrarii facturii in contabilitate si a bunurilor in evidenta gestionara.
In functie de destinatie, de valoarea stabilita (1.800 lei) si de durata de utilizare preconizata (mai mare de un an), bunurile se vor inregistra ca active fixe, in conturile corespunzatoare din clasa 2 (2132 „Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)” sau 2132 „Aparate si instalatii de masurare, control si reglare”). Celelalte bunuri, inclusiv manualele tehnice, care nu indeplinesc criteriile pentru a fi recunoscute ca active fixe, se inregistreaza 303 „Materiale de natura obiectelor de inventar”.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Refacturare asigurare. TVAO.U.G. nr. 24 din 2012. Explicatii legislative privind contractul de leasingDreptul de deducere a TVA pentru facturi de corectie emise in urma inspectiilor conform Noului Cod fiscalStudiu de caz: Regimul TVA in cazul livrarilor de bunuri si al prestarilor de serviciiCum se poate recupera suma TVA achitata la vama? Afla raspunsul specialistului!Ultimele articole
E-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleDreptul de deducere a TVA incepand din 2024DEDUCERE TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiPro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceArticole similare
Organizarea unui eveniment de tip festival implica mai multe obligatii fiscaleDomeniile in care contabilitatea de gestiune este obligatoriePrestari servicii intracomunitare de catre ONG. Ce obligatii fiscale apar?Contabilitatea Institutiilor Publice 2014Operare contabila in WinMENTOR. Exemple practice si recomandariUltimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVARegistrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaE-Factura: Ce INREGISTRARI CONTABILE sunt necesare pentru facturile platite care NU sunt transmise in SPV?Care este procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa si restituirea banilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"