Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducerea taxei aferente achizitiilor din perioada de inactivitate, in cazul firmelor cu cod de TVA anulat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 04 Oct. 2018
Tags: cod de tva anulat, deducere tva, perioada de inactivitate

O decizie recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) arata ca persoanele impozabile cu cod de TVA anulat au dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate in perioada de inactivitate.

Decizia a fost pronuntata in cauza C-69/17 Siemens Gamesa Renewable Energy Romania SRL (fosta Gamesa Wind Romania SRL), care a  avut ca obiect o cerere de decizie preliminara formulata in temeiul articolului 267 TFUE de Curtea de Apel Bucuresti (Romania), prin decizia din 16 noiembrie 2016, primita de Curte la 8 februarie 2017, in procedura Siemens Gamesa Renewable Energy Romania SRL, fosta Gamesa Wind Romania SRL, impotriva ANAF – Directia Generala de Solutionare a Contestatiilor si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, potrivit unui documentul publicat de curia.europa.eu, citat de contabilul.ro.

In cazul amintit, societatea din Romania cu obiect de activitate montarea, instalarea si mentenanta de parcuri eoliene a fost declarata inactiva de ANAF pentru nedepunerea de declaratii fiscale. Dupa reactivarea codului de TVA, aceasta a dedus TVA pentru achizitiile efectuate in perioada de inactivitate.

ANAF, insa, a considerat ca firma nu are drept de deducere in acest caz, fiind invocaa legislatia in vigoare care, la momentul desfasurarii achizitionale, prevedea clar acest lucru.

CJUE a decis, insa, ca cerintele de fond sunt indeplinite, iar dreptul de deducere a TVA nu este invocat in mod fraudulos sau abuziv. Asadar, se considera ca contribuabilii au dreptul sa isi deduca TVA si pentru achizitiile efectuate in perioada de inactivitate.

Asadar, firmele cu codul de TVA anulat, carora li s-a refuzat pana acum dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate in perioada de inactivitate, pot solicita autoritatilor sumele respinse, conditia fiind ca cerintele de fond pentru deducerea TVA sa fi fost indeplinite, societatile respective sa nu fi fost implicate in fraude fiscale.

Citeste mai multe despre acest subiect pe contabilul.ro >>>
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducerea taxei aferente achizitiilor din perioada de inactivitate, in cazul firmelor cu cod de TVA anulat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016