keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Societate cu cod de TVA anulat si reinregistrare in scop de TVA. Ce declaratii se depun?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: declaratia 394, codul de tva, contul 446, deducerea tva

In analiza urmatoare, subiectul il reprezinta o societate care a avut codul de TVA anulat. In luna septembrie a facturat catre un client, iar pe data de 28 septembrie a devenit platitor de TVA. Vom vedea ce declaratii depune societatea la sfarsitul lunii septembrie.

Iata raspunsul specialistului:
 
In perioada in care codul de TVA este anulat din oficiu, societatea nu isi poate exercita dreptul de deducere, nici pentru TVA deductibila, neexigibila, in sold, dar nici pentru TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate dupa anularea codului de TVA.
 
In acest context, se retine faptul ca societatea nu mai poate depune decontul de TVA cod 300, prin care sa raporteze suma TVA deductibila, dar nici sa efectueze decontarea cu bugetul de stat prin plata diferentei dintre TVA colectata si TVA deductibila.
 
Practic, societatea respectiva nu mai poate utiliza conturile de TVA 4426, 4427, 4428, 4423, 4424, ci numai contul 446 pentru inregistrarea sumei TVA colectate pentru operatiuni taxabile, datorate bugetului de stat, raportate prin formularul cod 311.
 
Pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, in perioada in care aveti codul de TVA anulat, trebuie sa emiteti facturi beneficiarilor, chiar daca acestia nu beneficiaza de deducerea TVA.
 
Acestia vor raporta facturile emise in Declaratia 394 in sectiunea D.
Dupa reinregistrarea societatii in scop de TVA, conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal, veti emite facturi cu semnul minus si cu semnul plus pentru beneficiari, urmand ca acestia sa-si exercite dreptul de deducere al TVA, in baza acestor facturi.
 
Aceste facturi se vor declara in  decontul de taxa (D300) decat informativ . Astfel se va  raporta valoarea facturilor emise (doar informativ)in decontul de TVA cod 300, la sectiunea " FACTURI EMISE, CONFORM ART. 11 ALIN. (6) SI (8) DIN CODUL FISCAL, DUPA INREGISTRAREA IN SCOPURI DE TVA PENTRU OPERATIUNI EFECTUATE IN PERIOADA IN CARE CODUL DE INREGISTRARE IN SCOPURI DE TVA A FOST ANULAT", cu urmatoarele informatii:
 
- numar total facturi emise;
- total baza de impozitare;
- total TVA aferenta.
Dupa reinregistrarea in scop de TVA conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal, persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea in primul decont de taxa (D300) depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile, conform prevederilor de la  art. 11 alin. (8) din Codul fiscal).
 
TVA ajustata se va trece deci, in primul decont de TVA (300) , la rd. 32 Regularizari taxa dedusa.
Valaorea TVA ajustata, nu se declara in D394.
 
Prin urmare in luna Septembrie 2017, aveti de depus:
- D311  pentru livrrarile de bunuri si prestarile de servicii, in perioada cand codul de TVA a fost anulat;
-D300, dupa inregistrarea in scop de TVA, pentru ajustarea TVA pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat;
Daca nu aveti livrari de bunuri si/sau achzitii de bunuri/servicii dupa inregistrarea in scop de TVA, incepand cu data de 28.09.2017, nu depuneti D394.
 
Baza legala:
Art. 11 alin. (6)- (9) din Codul fiscal;
Pct. 5^1 din Normele metodologice.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016