Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In acest articol vom prezenta cateva studii de caz necesare persoanelor care vand sau livreaza panouri fotovoltaice si solare. Ce cota de TVA se aplica?
Speta 1. Livrarea de panouri fotovoltaice. Aspecte privind cota de TVA
Societatea achizitioneaza spre comercializare si instalare panouri solare si pompe de caldura. Pe langa codul Caen 4752, are autorizat si Codul caen 4322. De la 1 ianuarie acestea sunt cu cota de 5%, daca sunt destinate locuintelor sau cladirilor institutiilor publice. Avand in vedere ca nu exista norme de aplicare, sunt nelamuriri daca:
1. componentele pentru panourile solare, adica intreg kitul de instalare se poate factura cu 5%? Beneficiar este persoana fizica.
2. Pompele de caldura si componentele aferente, achizitionate separat, intra la cota de 5%? Beneficiari, tot persoane fizice.
In situatia in care s-au facturat (in luna martie) panouri solare, plus materialele aferente, cu cota de tva 19%, se impune rectificarea facturii clientului respectiv si corectarea declaratiilor depuse? Multumesc.
Raspuns:
Potrivit Legii 39/2023, se aplica cota redusa de TVA pentru:
,, livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de incalzire cu emisii scazute de inalta eficienta care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de PM stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica aplicabile cazanelor cu combustibil solid si in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei din 24 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele in materie de proiectare ecologica aplicabile aparatelor pentru incalzire locala cu combustibil solid si carora li s-a atribuit o eticheta energetica a Uniunii Europene pentru a demonstra intrunirea criteriului mentionat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European si al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetica si de abrogare a Directivei 2010/30/UE, destinate locuintelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a solutiilor complete, dupa caz’’.
Regimul fiscal al prosumatorilor – teren minat, dar cu trasee salvatoare. Afla cum sa beneficiezi la maximum de FACILITATI LEGISLATIVE oferite PROSUMATORILOR, AICI»
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Conform pct 23 din Normele metodologice date in aplicarea art. 280 Cod fiscal:
,,23. (1) Pentru a determina regimul de impozitare aplicabil pentru operatiunile impozabile, conform prevederilor art. 280 alin. (4) din Codul fiscal, trebuie determinate:
a) natura operatiunii, respectiv daca este o livrare de bunuri sau o prestare de servicii;
b) in cazul in care furnizorul/prestatorul realizeaza mai multe livrari/prestari catre clientul sau, in cadrul aceluiasi contract sau aceleiasi tranzactii, trebuie sa se determine daca exista o operatiune principala si alte operatiuni accesorii sau daca fiecare operatiune poate fi considerata independenta. O livrare/prestare trebuie sa fie considerata ca accesorie unei livrari/prestari principale daca nu constituie pentru client un scop in sine, ci un mijloc de a beneficia in cele mai bune conditii de livrarea/prestarea principala realizata de furnizor/prestator. Operatiunile accesorii beneficiaza de tratamentul fiscal al operatiunii principale referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile, ca si livrarea/prestarea de care sunt legate. In acest sens s-a pronuntat si Curtea Europeana de Justitie in Cauza C-349/96 Card Protection Plan si in cauza C-463/16 Stadion Amsterdam CV;
c) In cazul in care furnizorul/prestatorul realizeaza mai multe livrari/prestari catre clientul sau, in cadrul aceluiasi contract sau aceleiasi tranzactii, si nu se poate stabili o operatiune principala si alte operatiuni accesorii, fiecare dintre ele constituind pentru client un scop in sine, dar care sunt atat de legate intre ele incat nu pot fi tratate ca tranzactii independente, se considera ca se efectueaza o operatiune complexa unica’’.
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta urmatoarele:
Daca se vand numai componentele pentru panouri fotovoltaice, fara panoul fotovoltaic, opinia mea este ca nu se poate aplica cota redusa de TVA intrucat vanzarea acestor componente reprezinta o operatiune distincta fata de operatiunea pentru care legiuitorul a prevazut cota redusa (livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a solutiilor complete, dupa caz).
In acest caz nu exista operatiunea principala (livrarea si instalarea panoului fotovoltaic) astfel incat livrarea componentelor sa poata fi considerata operatiune accesorie si sa beneficieze de aceeasi cota de TVA (5%).
Referitor la pompele de caldura
Cota redusa de TVA se aplica si pentru sisteme de incalzire cu emisii scazute de inalta eficienta care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de PM stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE
Prin urmare, trebuie efectuat un studiu de specialitate (domeniul tehnic) pentru a clarifica daca se incadreaza in cerintele regulamentului de mai sus.
Daca in luna martie s-a facturat eronat, trebuie intocmita factura de corectie pentru a evidentia cota corecta de TVA (5%) si totodata rectificarea declaratiilor depuse initial.
Speta 2. TVA in cazul vanzarii de panouri folovoltaice si solare
Referitor la reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% la instalarea panourile fotovoltaice si panouri solare, pentru persoanele fizice si institutiile de stat: - cota de 5% se aplica inclusiv pentru vanzarea separata de accesorii, compenente (cablu, cleme, conectori, suruburi etc) sau doar atunci cand sunt vandute sisteme complete? Dar daca se vand separat panouri fotovoltaice sau invertor? - cota de 5% este valabila si pentru vanzarea de panouri second hand? - instalarea panoului se face de societati terte cu care colaboram, ei ne vor factura cu 19% si noi refacturam clientului cu 5%? Multumesc!
Regimul fiscal al prosumatorilor – teren minat, dar cu trasee salvatoare. Afla cum sa beneficiezi la maximum de FACILITATI LEGISLATIVE oferite PROSUMATORILOR, AICI»
Raspuns:
Legea nr. 39/2023 pentru completarea art. 291 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aparuta in M.O. nr.40/2023, lege in vigoare din 16 ianuarie 2023, completeaza art 291 alin 3 din Codul fiscal, introducand lit ,,p si q , astfel:
"p)livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de incalzire cu emisii scazute de inalta eficienta care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de PM stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica aplicabile cazanelor cu combustibil solid si in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei din 24 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele in materie de proiectare ecologica aplicabile aparatelor pentru incalzire locala cu combustibil solid si carora li s-a atribuit o eticheta energetica a Uniunii Europene pentru a demonstra intrunirea criteriului mentionat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European si al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetica si de abrogare a Directivei 2010/30/UE, destinate locuintelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a solutiilor complete, dupa caz;
q)livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de incalzire cu emisii scazute de inalta eficienta care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de PM stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei si in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei si carora li s-a atribuit o eticheta energetica a Uniunii Europene pentru a demonstra intrunirea criteriului mentionat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European si al Consiliului, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a solutiilor complete, dupa caz, destinate cladirilor administratiei publice centrale sau locale, cladirilor entitatilor aflate in coordonarea/subordonarea acestora, cu exceptia societatilor comerciale."
Asadar, pentru vanzarea accesoriilor si componentelor aferente panourilor fotovoltaice si panourilor solare destinate locuintelor se poate aplica cota redusa de TVA de 5 %.
Pentru panourile second-hand nu se mentioneaza aplicarea aceleiasi cote de tva iar daca instalarea panourilor se face de catre alti colaboratori care va vor factura cu o cota normala de tva, parerea mea este ca nu puteti refactura cu alta cota decat cea primita la achizitie.
Sa asteptam normele de aplicare ale Codului fiscal, care oricum in acest moment nu sunt actualizate cu noile modificari ale codului, poate vor fi lamuritoare.
Speta 3. Cota de TVA la vanzarea de panouri fotovoltaice si/sau componente pentru montare
Vindem catre persoane fizice panouri fotovoltaice, dar si componente necesare pentru montarea acestora cum ar fi, de exemplu, cablu solar ce se foloseste doar pentru montarea panourilor fotovoltaice. La vanzare panouri fotovoltaice catre persoane fizice, cota de TVA este de 5%, dar:
1) daca livram catre o persoana fizica doar cablu solar, fara sa-i vindem panoul fotovoltaic pe care l-a achizitionat de la o alta societate, ce cota de TVA aplicam?
2) acelasi cablu, daca il livram impreuna cu panoul fotovoltaic, aplicam cota de 5%?
3) sau daca ulterior, peste o perioada, vine si achizitioneaza cablul (dupa ce a achizitionat de la noi panoul fotovoltaic), aplic cota de TVA 5% ?
Raspuns oferit de Ionut Jinga, consultant fiscal:
Potrivit Legii nr. 39/2023, se aplica cota redusa de TVA pentru: ,,livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de incalzire cu emisii scazute de inalta eficienta care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de PM stabilite in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica aplicabile cazanelor cu combustibil solid si in anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei din 24 aprilie 2015 de punere in aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele in materie de proiectare ecologica aplicabile aparatelor pentru incalzire locala cu combustibil solid si carora li s-a atribuit o eticheta energetica a Uniunii Europene pentru a demonstra intrunirea criteriului mentionat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European si al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetica si de abrogare a Directivei 2010/30/UE, destinate locuintelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a solutiilor complete, dupa caz“.
Regimul fiscal al prosumatorilor – teren minat, dar cu trasee salvatoare. Afla cum sa beneficiezi la maximum de FACILITATI LEGISLATIVE oferite PROSUMATORILOR, AICI»
Conform pct. 23 din Normele metodologice date in aplicarea art. 280 Cod fiscal: ,,23. (1) Pentru a determina regimul de impozitare aplicabil pentru operatiunile impozabile, conform prevederilor art. 280 alin. (4) din Codul fiscal, trebuie determinate:
a) natura operatiunii, respectiv daca este o livrare de bunuri sau o prestare de servicii;
b) in cazul in care furnizorul/prestatorul realizeaza mai multe livrari/prestari catre clientul sau, in cadrul aceluiasi contract sau aceleiasi tranzactii, trebuie sa se determine daca exista o operatiune principala si alte operatiuni accesorii sau daca fiecare operatiune poate fi considerata independenta.
O livrare/prestare trebuie sa fie considerata ca accesorie unei livrari/prestari principale daca nu constituie pentru client un scop in sine, ci un mijloc de a beneficia in cele mai bune conditii de livrarea/prestarea principala realizata de furnizor/prestator.
Operatiunile accesorii beneficiaza de tratamentul fiscal al operatiunii principale referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile, ca si livrarea/prestarea de care sunt legate. in acest sens s-a pronuntat si Curtea Europeana de Justitie in Cauza C-349/96 Card Protection Plan si in cauza C-463/16 Stadion Amsterdam CV;
c) in cazul in care furnizorul/prestatorul realizeaza mai multe livrari/prestari catre clientul sau, in cadrul aceluiasi contract sau aceleiasi tran zactii, si nu se poate stabili o operatiune prin -cipala si alte operatiuni accesorii, fiecare dintre ele constituind pentru client un scop in sine, dar care sunt atat de legate intre ele incat nu pot fi tratate ca tranzactii independente, se considera ca se efectueaza o operatiune complexa unica’“.
Regimul fiscal al prosumatorilor – teren minat, dar cu trasee salvatoare. Afla cum sa beneficiezi la maximum de FACILITATI LEGISLATIVE oferite PROSUMATORILOR, AICI»
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta urmatoarele: Daca se vinde numai cablul solar, fara panoul fotovoltaic, opinia mea este ca nu se poate aplica cota redusa de TVA intrucat este o operatiune distincta fata de operatiunea pentru care legiuitorul a prevazut cota redusa (livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a solutiilor complete, dupa caz).
In acest caz nu exista operatiunea principala (livrarea si instalarea panoului fotovoltaic) astfel incat livrarea cablului sa poata fi considerata operatiune accesorie si sa beneficieze de aceeasi cota de TVA (5%).
Daca se vinde acelasi cablu solar, impreuna cu panoul fotovoltaic, se poate aplica cota redusa de TVA (livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a solutiilor complete, dupa caz). In acest caz, livrarea cablului solar este o operatiune accesorie operatiunii principale (livrarea si instalarea panoului fotovoltaic) si beneficiaza astfel de cota de TVA specifica operatiunii principlale (5%) Daca respectivul cablu se vinde ulterior (dupa o perioada de timp de la instalarea panoului fotovoltaic), nu se mai poate aplica cota redusa, fiind o operatiune distincta fata de cea de livrare si instalare panouri inclusiv componente (operatiune pentru care Codul fiscal prevede cota redusa de TVA). Livrarea cablului nu mai poate fi considerata ca fiind accesorie operatiunii principale, intrucat nu se mai efectueaza in cadrul aceluiasi contract sau aceleiasi tranzactii cu cea privind livrarea si instalarea panoului fotovoltaic. Daca livrarea cablului s-ar vinde ulterior, dar in cadrul aceluiasi contract, opinia mea este ca poate fi aplicata cota redusa de 5%.
Regimul fiscal al prosumatorilor – teren minat, dar cu trasee salvatoare. Afla cum sa beneficiezi la maximum de FACILITATI LEGISLATIVE oferite PROSUMATORILOR, AICI»
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificari asupra cotelor de TVA, aplicate incepand cu 1 ianuarie 2024Ordinul 3581/2020. A fost aprobata schema de ajutor de minimis din cadrul Programului -ELECTRIC UP-Noi masuri fiscale propuse de Guvern. Ce se modifica in privinta TVADin 14 iulie 2023 cota de TVA de 5% se aplica pentru si mai multe produse de incalzire, conform Legii 216/2023Ghid TVA 2023: noile reguli, legislatie, monografiiUltimele articole
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaMontare PANOURI FOTOVOLTAICE. Ce obligatii fiscale trebuie sa indeplineasca prosumatoriiModificari importante privind TVA ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024Legea 216/2023 a modificat Legea 227/2015. Care sunt livrarile si prestarile de servicii cu cota TVA de 5%Modificari aduse TVA care se aplica de la 1 ianuarie 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"