Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli de protocol 2013. Cum deducem TVA in baza bonului fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, cheltuieli de protocol, impozit pe profit, calcul deductibilitate, bon fiscal, 100 lei

Va prezentam, prin cele ce urmeaza, normele actuale cu privire la deductibilitatea cu limita de 100 lei si calculul de 2% din profit.



Solutia consultantului:

Potrivit reglementarilor fiscale in vigoare, sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit numai acele cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. Cheltuielile avute in vedere pot fi integral deductibile sau pot avea deductibilitate limitata.

In cadrul grupei cheltuielilor cu deductibilitate limitata, recunoscute la calculul profitului impozabil sunt prevazute si cheltuielile de protocol, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra diferentei dintre veniturile impozabile si cheltuielile aferente veniturilor impozabile, mai putin cheltuielile de protocol si cele privind impozitul pe profit (art. 21, alin. (3), lit. a).

Incepand cu anul 2013 baza de calcul la care se aplica cota de 2% o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si cheltuielilor. Din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amanat, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile. In cadrul cheltuielilor de protocol, la calculul profitului impozabil, se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal , pentru cadourile oferite, cu valoare egala sau mai mare de 100 lei.

De exemplu, daca au fost efectuate cheltuieli cu anumite bunuri care au fost in suma de 140 lei, inregistrarea in evidenta contabila si calculul TVA se face astfel:


%       =        401               174

623                                   140

4426                                   34

Colectarea TVA pentru ceea ce depaseste valoarea de 100 lei se calculeaza = 24% X (140-100) = 10

          623     =        4427               10
 

Cheltuiala totala cu actiunea de protocol (inregistrata in ct. 623) pentru care se analizeaza deducerea la calculul impozitului pe profit este de 150 lei (140 + 10).  

Cheltuielile de protocol reprezinta cheltuielile ocazionate de acordarea de cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul dezvoltarii afacerii.

In cazul in care societatea realizeaza pierdere fiscala, nu mai poate calcula cheltuieli de protocol deductibile.

Pentru situatia in care toata suma nu se incadreaza in conditiile de deducere a TVA (mese la restaurant pentru care este mai mult decat imposibil de facut liste cu persoanele participante) toata TVA este trecuta la cheltuieli de protocol si analizate la calculul impozitului pe profit. In exemplul prezentat suma pentru care se calculeaza limita de 2% pentru calculul impozitului pe profit este 174 lei.

Suma de 100 lei este prevazuta numai pentru limita de deducere a TVA in conditiile prevazute la Titlul VI din Codul fiscal , potrivit carora cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.

In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli de protocol 2013. Cum deducem TVA in baza bonului fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016