keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cheltuieli sociale. Care va fi tratamentul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Sep. 2017 Exclusiv
Tags: cheltuieli sociale, tva, salariati, deduceri, decont 300

Va propunem, in analiza urmatoare, cazul in care o societate comerciala cu obiect de activitate elaborare programe soft achizitioneaza mai multe servicii si produse pe care le pune la dispozitia salariatilor sai si le considera cheltuieli sociale cu respectarea incadrarii in cota de 5%.

Stabilim daca din punctul de vedere al TVA este corecta interpretarea societatii conform careia utilizarea acestor bunuri/servicii este in scopul desfasurarii activitatii sale economice sau in situatia in care pentru aceste servicii/produse a fost dedusa TVA la momentul achizitiei. 
 
De asemenea, vom vedea daca punerea la dispozitia salariatilor in mod gratuit reprezinta o operatiune asimilata unei prestari de servicii pentru care societatea ar trebui sa colecteze TVA aferent conform art. 271 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal.
 
 
Iata sfatul specialistului:
 
Asa cum se poate constata chiar din textul art. 25 alin. (3) lit. b), pct. 3 si 4,  prin natura lor, bunurile si serviciile enumerate de dvs. nu se incadreaza in categoria cheltuielilor sociale, astfel incat  fie deduse in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.  Avand in vedere ca pot fi individualizate pe fiecare salariat, serviciile de masaj trebuie considerate avantaje in natura. Referitor la fructe, avand in vedere ca valoarea acestora nu poate fi individualizata pe salariat, pot fi considerate si cheltuieli de protocol in sensul ca acestea ar fi puse la dispozitia clientilor sau furnizorilor/prestatorilor societatii conform planificarii bugetare efectuate. 
         
O operatiune este tratata drept asimilata unei livrari de bunuri numai daca, in prima etapa, bunurile si serviciile sunt achizitionate pentru realizarea de operatiuni care permit deducerea. De abia in a  doua etapa, operatiunea este tratata drept asimilata,  daca se constata ca  bunurile/serviciile respective  sunt oferite gratuit in scopuri care nu au legatura cu activitatea economica desfasurata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.  
 
Avand in vedere faptul ca, in situatia prezentata, chiar de la momentul achizitiei se cunoaste faptul ca bunurile/serviciile vor fi destinate salariatilor,  societatea are posibilitatea sa limiteze dreptul de deducere a sumei TVA deductibile chiar  la momentul achizitiei. Practic, societatea nu isi poate exercita dreptul de deducere deoarece bunurile si serviciile achizitionate nu sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile. 
           
Suma TVA limitata la deducere reintregeste costul de achizitie al bunurilor si serviciilor cumparate. 
 Prin limitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile la momentul achizitiei  se evita si emiterea lunara a  autofacturii, daca operatiunile respective ar fi tratate drept asimilate unor livrari de bunuri/prestari de servicii. 
 
Limitarea dreptului de deducere se evidentiaza prin decontul de TVA cod 300 reglementat recent prin O.P.A.N.A.F. nr. 591  din 27 ianuarie 2017 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata". Practic, valoarea achizitiei de  bunuri si servicii  se raporteaza, fie la randul 22  “Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%, altele decat cele de la rd. 25" in cazul achizitiei serviciilor de masaj, fie la randul 23 "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 9%", in cazul achizitiei de fructe.  Suma de la randul 22 si 23  se regaseste in totalul de la randul 29  "TOTAL TAXA DEDUCTIBILA (suma de la rd. 18 pana la rd.  27, cu exceptia celor de la rd. 18.1, 20.1, 25.1, 25.2, 25.3) ". Prin limitarea dreptului de deducere, suma TVA deductibila de la randul 29 nu se mai preia la randul 30 "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 297 SI ART. 298 SAU ART. 300 ….. " . Deci,  limitarea dreptului de deducere se raporteaza "indirect" in decontul de TVA cod 300.
           
Valoarea facturilor  primite de la furnizori/prestatori se raporteaza integral prin declaratia informativa cod 394, chiar daca suma TVA se limiteaza la deducere. 

 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016