Tags: masuri de relaxare, hotarare cnsu, masuri de relaxare 1 iunie
Guvernul a adoptat mai multe masuri de relaxare, incepand cu data de 1 iunie 2021.
Astfel, activitatile culturale, artistice si de divertisment sa poata fi organizate si desfasurate in spatii deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane.
Participarea la activitatile de mai sus este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum si pentru persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2.
Organizatorul poate decide organizarea si desfasurarea activitatii cu un numar cuprins intre 1.000 si 5.000 de persoane, daca toti participantii fac dovada vaccinarii impotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Extras din Hotararea CNSU (toate masurile de reaxare):
Art. 1 - (1) Incepand cu data de 01.06.2021, se propune ca activitatile culturale, artistice si de divertisment sa poata fi organizate si desfasurate in spatii deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, in conditiile asigurarii unei suprafete minime de 2 mp pentru fiecare persoana, cu obligativitatea purtarii mastii de protectie si doar daca incidenta cumulata la 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori.
(2) Participarea la activitatile prevazute la alin. (1), este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum si pentru persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care sa dovedeasca prezenta de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfasurarii activitatii).
(3) In conditiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea si desfasurarea activitatii cu un numar cuprins intre 1.000 si 5.000 de persoane, daca toti participantii fac dovada vaccinarii impotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 2 - Incepand cu data de 01.06.2021, se propune cresterea numarului de persoane care nu apartin aceleiasi familii ce pot circula in grupuri pietonale de la 6 persoane la 8 persoane.
Art. 3 - (1) Se propune ca organizarea de evenimente private (nunti, botezuri, mese festive, parastase etc.) sa fie permisa incepand cu data de 01.06.2021, cu participarea a maxim 70 de persoane in spatii deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane in spatii inchise, daca incidenta cumulata la 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si sunt respectate masurile de protectie sanitara. La stabilirea numarului maxim de persoane, nu sunt inclusi copiii cu varsta mai mica de 16 ani.
(2) In conditiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea si desfasurarea evenimentului cu un numar mai mare de participanti daca toti participantii fac dovada vaccinarii impotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si este asigurata o suprafata de minim 4 mp/persoana.
Art. 4 - (1) Incepand cu data de 01.06.2021, se propune ca activitatile culturale, artistice si de divertisment sa poata fi organizate si desfasurate in spatii inchise cu participarea publicului pana la 70% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata la 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtarii mastii de protectie.
(2) In conditiile alin. (1) organizatorul poate decide organizarea si desfasurarea activitatii cu un numar mai mare de persoane cu conditia ca toti participantii sa fie persoane vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 5 - (1) Incepand cu data de 01.06.2021, se propune ca organizarea de cursuri de instruire si workshop-uri pentru adulti, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, sa fie permisa cu participarea unui numar de maximum 70 de persoane in interior si 200 in exterior, daca incidenta cumulata la 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea masurilor de distantare, asigurarea unei suprafete de minimum 2 mp pentru fiecare persoana si obligativitatea purtarii mastii de protectie.
(2) In conditiile alin. (1) organizatorul poate decide organizarea si desfasurarea activitatii cu un numar mai mare de persoane cu conditia ca toti participantii sa fie persoane vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 6 - (1) Incepand cu data de 01.06.2021, se propune permiterea organizarii de conferinte in spatii inchise, cu participarea unui numar de maximum 100 de persoane in interior, daca incidenta cumulata la 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea masurilor de distantare si cu obligativitatea purtarii mastii de protectie.
(2) In conditiile alin. (1) organizatorul poate decide organizarea si desfasurarea activitatii cu un numar mai mare de persoane cu conditia ca toti participantii sa fie persoane vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 7 - Se propune reluarea activitatii operatorilor economici care gestioneaza locurile de joaca in spatii inchise, incepand cu data de 01.06.2021, cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si sub conditia ca insotitorii copiilor sa faca dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care sa dovedeasca prezenta de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfasurarii activitatii).
Art. 8 - (1) Incepand cu data de 01.06.2021, se propune ca organizarea si desfasurarea competitiilor sportive in spatii inchise sau deschise sa fie permisa cu participarea spectatorilor pana la 25% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata la 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori.
(2) Participarea la activitatile prevazute la alin. (1), este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum si pentru persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care sa dovedeasca prezenta de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfasurarii evenimentului).
(3) In conditiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea si desfasurarea competitiilor sportive cu participarea spectatorilor pana la capacitatea maxima a spatiului, daca toti participantii fac dovada vaccinarii impotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore ori al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore si se vaccineaza inaintea intrarii in locatia de desfasurare a evenimentului.
Art. 9 - (1) Se propune activitatea operatorilor economici desfasurata in spatii inchise, in domeniul salilor de sport/fitness, sa fie permisa incepand cu data de 01.06.2021 cu participarea publicului pana la 70% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata la 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, fara purtarea mastii de protectie si cu asigurarea unei suprafete de 7 mp/persoana.
(2) Activitatea operatorilor economici desfasurata in spatii inchise in domeniul salilor de sport si/sau fitness in localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 dar mai mica sau egala cu 4/1.000 de locuitori, se desfasoara fara a depasi 50% din capacitatea permisa.
(3) In conditiile stabilite la alin. (1) administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu conditia ca toti participantii sa faca dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, asigurand o suprafata de 4 mp/persoana.
Art. 10 - Se propune reluarea activitatii operatorilor economici care gestioneaza piscine in spatii inchise, incepand cu data de 01.06.2021, cu participarea publicului pana la 70% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata la 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori.
Art. 11 - (1) Se propune, incepand cu data de 01.06.2021, cresterea gradului de ocupare, la 70% din capacitatea maxima spatiilor inchise pentru operatorii economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in intervalul orar 5,00-24,00, daca incidenta cumulata la 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori.
(2) In conditiile stabilite la alin. (1) administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu conditia ca toate acestea sa faca dovada vaccinarii impotriva SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 12 - (1) Incepand cu data de 01.06.2021, se propune cresterea gradului de ocupare a spatiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistica astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, la cel mult 85% din capacitatea maxima a acestora, in urmatoarele localitati:
a) zona Mamaia Nord, judetul Constanta;
b) Navodari, judetul Constanta;
c) Mamaia si Mamaia-Sat, judetul Constanta;
d) Constanta, judetul Constanta;
e) Agigea, judetul Constanta;
f) Eforie Nord, judetul Constanta;
g) Eforie Sud, judetul Constanta;
h) Techirghiol, judetul Constanta;
i) Tuzla, judetul Constanta;
j) Costinesti, judetul Constanta;
k) Neptun-Olimp, judetul Constanta;
l) Jupiter, judetul Constanta;
m) Cap Aurora, judetul Constanta;
n) Venus, judetul Constanta;
o) Saturn, judetul Constanta;
p) Mangalia, judetul Constanta;
q) 2 Mai, judetul Constanta;
r) Vama Veche, judetul Constanta.
(2) In conditiile stabilite la alin. (1) administratorul poate permite ocuparea unitatii de cazare pana la capacitatea maxima, daca toate persoanele fac dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 13 - (1) Se propune permiterea desfasurarii activitatii in baruri, cluburi, discoteci si sali de jocuri, in intervalul orar 5,00-24,00, incepand cu data de 01.06.2021, cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata la 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori.
(2) Participarea la activitatile prevazute la alin. (1), este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art. 14 - Incepand cu data de 01.06.2021, se propune cresterea gradului de ocupare, la 70% din capacitatea maxima a spatiilor pentru operatorii economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc, daca incidenta cumulata la 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori.
Art. 15 - Se propune eliminarea interdictiilor de intrare in Romania a cetatenilor straini si apatrizi, prevazute la art. 2 alin. (1) pct. 7 si art. 2 alin. (5) din anexa nr. 3 la Hotararea Guvernului nr. 531 din 10 mai 2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 13 mai 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 16 - Se propune ca festivitatile organizate in spatii deschise, prilejuite de terminarea anului scolar sa poata fi desfasurate cu participarea elevilor si personalului didactic, precum si a apartinatorilor, daca acestia din urma sunt persoane vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 90-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care sa dovedeasca prezenta de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfasurarii activitatii) in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educatiei si ministrului sanatatii.
Art. 17 - Se propune exceptarea de la obligativitatea purtarii mastii de protectie la locurile de munca in spatii inchise unde isi desfasoara activitatea maxim 5 persoane, cu conditia ca acestea sa fie vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar in zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucratori, ramanand obligatorie in toate spatiile inchise comune.
Art. 18 - Se propune ca organizarea activitatii la locul de munca, sa fie realizata cu respectarea prevederilor legale emise de autoritatile competente in ceea ce priveste prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS-CoV-2, pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor, tinand cont si de gradul de vaccinare al angajatilor de la acel loc de munca, atestat prin certificat de vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariatii pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum si de numarul de angajatii aflati in intervalul de 90 de zile de la data testului pozitiv, pentru salariatii care au fost confirmati pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-COV-2, care detin si prezinta angajatorului adeverinta eliberata de medicul de familie.
Art. 19 - Hotararea nr. 28 din 14.05.2021 a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta se modifica si completeaza astfel:
1. La art. 4 litera x) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
x) persoanele vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare pana la intrarea in Romania;
2. La art. 4, dupa litera x) se introduc trei noi litere, y), z) si aa) cu urmatorul cuprins:
y) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 90 de zile anterioare intrarii in tara, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care sa dovedeasca prezenta de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrarii in tara) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms si pentru care au trecut cel putin 14 zile de la data confirmarii pana la data intrarea in tara;
z) copiii cu varsta mai mica sau egala de 3 ani, fara a fi necesara prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2;
aa) copiii cu varsta mai mare de 3 ani si mai mica de 16 ani, daca prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii).
3. La art. 5 litera w) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
w) persoanele vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare pana la intrarea in Romania;
4. La art. 5, dupa litera w) se introduc patru noi litere, x), y), z) si aa) cu urmatorul cuprins:
x) persoanele care raman pe teritoriul national pentru o perioada mai mica de 3 zile (72 de ore) si prezinta un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii). in situatia in care persoanele nu parasesc teritoriul national in cele 3 zile (72 de ore), cu informarea Directiei de Sanatate Publica din judetul in care locuieste sau in care are adresa declarata la intrarea in tara, vor fi carantinate pentru o perioada de 14 zile, incepand cu cea de-a patra zi ulterioara intrarii pe teritoriul Romaniei;
y) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 90 de zile anterioare intrarii in tara, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care sa dovedeasca prezenta de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrarii in tara) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms si pentru care au trecut cel putin 14 zile de la data confirmarii pana la data intrarii in tara;
z) copiii cu varsta mai mica sau egala de 3 ani, fara a fi necesara prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2;
aa) copiii cu varsta mai mare de 3 ani si mai mica de 16 ani, daca prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii).
5. La art. 6 alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Exceptarea de la masura carantinei instituita cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplica pentru persoanele vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare pana la data contactului direct.
Art. 20 - Prezenta hotarare se comunica tuturor componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, pentru punere in aplicare prin ordine si acte administrative ale conducatorilor acestora.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatia generarii si actualizarii codului UIT
Intrebare:
Societatea noastra importa marfuri din Germania, iar in procesul logistic sunt implicate mai multe entitati.
Avand in vedere procesul descris mai jos, dorim sa intelegem cum ar trebui sa procedam pentru a ne asigura ca raspunderea nu revine societatii noastre in cazul unor modificari neactualizate de catre transportatorul final in in SPV.
1. Organizatorul transportului este o persoana juridica nerezidenta (Wuerth Logistic), care coordoneaza incarcarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Gestiune cantitativ-valorica sau global-valorica in cazul vanzarilor cu amanuntul
Intrebare:
Va rugam sa ne ajutati in a lamuri urmatoarele aspecte legate evidenta stocurilor si documentele financiar contabile de intocmit efectuate de catre o entitate din RO care are 3 magazine unde activitatea de baza este aceea de vanzare cu amanuntul a produselor din piele (genti, portofele), astfel:
1. Entitatea achizitioneza bunurile dintr o tara membra UE, marfa este insotita de factura in timpul transportului (factura emisa in RON), gestiunea se tine cantitativ valoric...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cifra de afaceri gradinita autorizata, dar neacreditata
Intrebare:
O societate cu raspundere limitata, nou infiintata avand cod CAEN 8510 a preluat spatiul si contractele de la o gradinita particulara autorizara (nu acreditata). In acest moment noua societate functioneaza ca un centru educational, deoarece inca nu s-a primit autorizarea de la Ministerul Educatie (conform legii nu pot exista 2 unitati autorizate in aceeasi locatie si inca nu era inchisa vechea gradinita). Care este tratamentul din punct de vedere a TVA pentru noua societate? In...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimuri speciale pentru bunurile second-hand
Intrebare:
Societatea achizitioneaza un autoturism cu tva la marja inainte de a se inregistra in scopuri de tva ca urmare a depasirii cifrei de afaceri si intentioneaza sa vanda acest mijloc de transport. Intrebarea este daca va factura cu tva de 19% sau va factura aceasta vanzare cu tva la marja avand in vedere ca la inregistrarea in scopuri de tva nu procedeaza la ajustarea tva intrucat achizitionarea a fost cu tva la marja si nu avea drept de deducere?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din chirii. Declaratia unica
Intrebare:
O persoana fizica, administrator si asociat unic al unui SRL cu CAEN de constructii, platitor impozit pe profit, inchiriaza un camion acestui SRL (la care e asociat unic si admin). SRL retine impozitul pe venituri din chirii, il declara in D100 la cod 628 si il plateste la stat. PF a omis sa depuna Declaratia Unica (a uitat-o in geanta, nu are cont spv pe PF), deci, ce ma sfatuiti, sa mai fac DU estimativa pentru 2024 sau sa depun direct finala pana in 25.03.25? Prin DU se declara...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<