Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va prezentam mai jos ce regim TVA se aplica in cazul operatiunilor desfasurate de un consultant in proprietate intelectuala pentru inregistrarea si apararea drepturilor de proprietate intelectuala pentru titularii de brevete si marci de fabrica, atat pentru persoane din Romania, cat si pentru persoane din Uniunea Europeana sau din afara Comunitatii.
Raspuns
O societate, denumita in continuare "Firma A", ofera clientilor din Romania sau din afara Romaniei consultanta in proprietate intelectuala, pentru inregistrarea si apararea drepturilor de proprietate intelectuala pentru titularii de brevete si marci de fabrica, pe baza de contract de mandat sau comanda.
Pentru clientii romani, societatea plateste taxe oficiale in numele acestora in favoarea organismelor unice la nivel mondial (Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale - OMPI, Oficiul European de Brevete - OEB, Oficiul pentru armonizare in Piata Interna - OHIM), in baza unor formulare cu inregistrare online pe site-ul acestora, fara a primi factura pentru aceste taxe. In cursul derularii acestei activitati, firma a se afla in 3 situatii distincte:
1. Firma A achita in numele clientilor din Romania taxele direct catre OMPI, OEB sau OHIM, fara a primi factura de la aceste institutii si emite catre clientii romani facturi fara TVA pentru aceste taxe. Totodata, Firma A emite factura cu TVA catre clientii din Romania pentru serviciul de consultanta prestat (onorariul sau).
2. Firma A achita taxe oficiale la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci - OSIM Romania pentru un client roman, primeste factura fara TVA pentru aceste taxe de la OSIM si refactureaza fara TVA sumele catre clientul roman.
3. Firma A achita taxe la OSIM pentru un client extern (din UE sau din afara UE) pentru care nu primeste factura de la OSIM si factureaza clientului taxale achitate si onorariul sau, pe pozitii diferite din factura. Firma A declara in declaratia recapitulativa onorariile sale facturate catre clienti din UE.
In contextul celor mentionate, se pune intrebarea care este regimul TVA aplicat, precum si randurile din decontul de TVA la care ar trebui inscrise operatiunile in fiecare situatie.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Situatia 1:
Intelegem ca taxele catre organismele internationale sunt achitate de Firma A in numele si in contul clientilor din Romania. In aceasta situatie, precizam ca factura pe care Firma A o emite catre clientul din Romania, in vederea recuperarii taxei achitate organismului international, reprezinta o factura de decontare care nu produce efecte din punct de vedere al TVA. In acest sens, mentionam prevederile pct. 19 alin. (3) din Normele metodologice, potrivit carora, pentru recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane se poate emite, in mod optional, o factura de decontare de catre persoana impozabila care a achitat respectivele facturi. În situatia in care partile convin sa-si deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi mentionata distinct, fiind inclusa in totalul sumei de recuperat.
Factura de decontare se transmite beneficiarului insotita de factura achitata in numele sau. Persoana care a achitat facturile in numele altei persoane nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colecteaza taxa pe baza facturii de decontare si nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Beneficiarul ale carui facturi au fost achitate de alta persoana isi va deduce in conditiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisa pe numele sau de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata. Prin urmare, nu se va inscrie TVA in aceasta factura. Pentru comisionul Firmei A se va emite clientului stabilit in Romania o factura cu TVA in cota de 24%, intrucat acest comision reprezinta contravaloarea prestarii de servicii de consultanta / reprezentare. Taxa colectata aferenta acestui comision se va trece pe randul 9 din decontul de TVA.
Situatia 2:
Potrivit prevederilor art. 1 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 573/1998 privind organizarea si functionarea Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, cu modificarile si completarile ulterioare, OSIM este organ de specialitate al administratiei publice centrale in subordinea Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de afaceri.
La art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 41/1998, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca taxele pentru procedurile legale de protectie a obiectelor proprietatii industriale: inventii, modele de utilitate, soiuri de plante, marci si indicatii geografice, desene si modele industriale, respectiv a topografiilor produselor semiconductoare, cele pentru mentinerea in vigoare a titlurilor de protectie, precum si celelalte taxe in legatura cu protectia proprietatii industriale, inclusiv pentru protectia tranzitorie, se platesc de catre persoanele fizice si juridice romane si straine in contul OSIM, in cuantumul si la termenele prevazute de acest act normativ.
Prin urmare, in intelegerea noastra, taxele achitate de societatea dvs. catre OSIM in numele clientilor pe care ii reprezentati, titularii drepturilor de proprietate industriala, sunt datorate de catre aceste persoane si doar achitate de societatea dvs. catre OSIM.
Potrivit prevederilor art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA nu cuprinde sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane.
La pct. 19 alin. (5) lit. a) din normele metodologice se prevede ca, in sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele incasate in numele si in contul altei persoane, care nu se cuprind in baza de impozitare, cuprind operatiuni precum cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati incasate in contul unei institutii publice, daca pentru acestea institutia publica nu este persoana impozabila in sensul art. 127 din Codul fiscal. În aceasta categorie se cuprind, printre altele, si taxa pentru serviciile de reclama si publicitate prevazuta la art. 270 din Codul fiscal, taxa hoteliera prevazuta la art. 278 din Codul fiscal, contributia la Fondul cinematografic prevazuta la art. 13 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 328/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa asupra activitatilor daunatoare sanatatii, prevazuta la art. 363 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Avand in vedere prevederile legale redate mai sus, precizam ca taxele achitate de societatea dvs. catre OSIM si incasate ulterior de la clientii romani nu se cuprind in baza de impozitare a TVA, fiind de natura similara cu cele enumerate la pct. 19 alin. (5) lit. a) din normele metodologice.
Situatia 3:
Apreciem ca regimul TVA in aceasta situatie este similar celui descris pentru situatia 2, respectiv taxele achitate de Firma A catre OSIM si recuperate ulterior de la client, titularul dreptului de proprietate industriala, nu se cuprind in sfera TVA.
In ceea ce priveste onorariul perceput clientului de catre Firma A pentru serviciul de consultanta prestat, este necesar in primul rand a se stabili locul prestarii din punct de vedere al TVA pentru acest serviciu. In acest scop este necesar sa cunoastem calitatea clientului, persoana impozabila sau nu, si locul unde acesta este stabilit, respectiv in Comunitate sau in afara Comunitatii:
a) clientul este persoana impozabila stabilita in Comunitate;
In acest caz, locul prestarii serviciului de consultanta se stabileste conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv serviciul este impozabil in statul membru in care este stabilit clientul. In vederea emiterii unei facturi fara TVA este necesar sa fie indeplinite conditiile prevazute la pct. 13 alin. (9) din Normele metodologice (codul de inregistrare in scopuri de TVA al clientului si adresa din Comunitate a acestuia). Exista si obligatia declararii acestei prestari de servicii in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal. In ceea ce priveste intrebarea referitoare la inscrierea unei mentiuni in factura, precizam ca in aceasta situatie sunt incidente prevederile art. 155 alin. (5) lit. k) din Cdul fiscal.
b) clientul este persoana neimpozabila stabilita in Comunitate;
In acest caz, locul prestarii de servicii de consultanta se stabileste in conformitate cu prevederile art. 133 alin. (3) din Codul fiscal, respectiv locul unde este stabilit prestatorul. Prin urmare, in situatia in care clientul este persoana neimpozabile stabilita in Comunitate, serviciul de consultanta va fi considerat ca avand loc in Romania si exista obligatia emiterii unei facturi cu TVA din Romania.
c) clientul este persoana impozabila sau neimpozabila stabilita in afara Comunitatii
In acest caz, locul prestarii de servicii de consultanta se determina in conformitate cu prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal - atunci cand clientul este persoana impozabila - sau in conformitate cu prevederile art. 133 alin. (5) lit. e) din Codul fiscal - atunci cand clientul este persoana neimpozabila. Prin urmare, indiferent de calitatea clientului - persoana impozabila sau nu -, in situatia in care acesta este stabilit in afara Comunitatii, prestarea de servicii de consultanta se considera a avea loc in tara in care este stabilit clientul si, prin urmare, neimpozabila in Romania. In aceasta situatie nu aveti obligatia facturarii cu TVA din Romania si nici a declararii prestarii in declaratia recapitulativa. Pe factura veti inscrie o mentiune conform prevederii art. 155 alin. (5) lit. k) din Codul fiscal.
Baza legala: Legea nr 571 / 2003 articolul 133, 137
Sursa: ANAF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul fiscal 2011 - Titlul IIIProiect aprobat in Senat: cesiunea drepturilor de proprietate intelectuala nu intra in sfera TVADepune la timp Declaratia 200. Se apropie termenul limitaEvaluare terenuri agricole si aport in natura. Care e procedura?Regimul de taxare a dreptului de utilizare a licentelor, BREVETElor si a sistemului know-howUltimele articole
Material ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiMicrointreprinderi in 2023: Venitul obtinut din creditare poate fi luat in considerare la calculul plafonului de 300.000 lei?Fondul comercial. Ce este, cum se recunoaste in contabilitate si exemplu practicFinantele propun 4 noi programe de finantare pentru mediul de afaceriGHID de plata pentru intreprinderile care beneficiaza de scheme de ajutor de stat, elaborat in baza Hotararii 807/2014Articole similare
Declaratia 200Activitati independente in 2013. Cand depunem Declaratia 200?Titlul III Capitolul IIInregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fiziceUltima versiune pentru Declaratia 200. Actualizare 20 ianuarie 2016Ultimele articole
Import servicii. Acces online baza de date. Ce regim TVA se aplica?Venituri din marca inregistrata. Ce taxe datoram?Depune la timp Declaratia 200. Se apropie termenul limitaCe venituri declaram prin formularul 200Codul fiscal 2011 - Titlul IIIArticole similare
Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiTVA - Noul model, dar si un nou continut al formularului 390Studiu de caz: Livrarea unor produse agricole catre o tara din UECe declaratii au termen la 25 martie 2015?Spatiul Privat Virtual - singura cale de comunicare securizata cu ANAFUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
Firme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVAImpozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utileInregistrare in scopuri de TVA prin optiune. Organizarea contabilitatiiONG-uri in 2023: Au obligatia de a depune D100 chiar daca nu desfasoara activitate economica?Impozit din chirii. Cum se declara in D100Ultimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiPlafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Situatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Cheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalArticole similare
REGIM TVA la export. Intocmirea facturilor in cazul a trei societatiTransport pe teritoriul intracomunitar. REGIM TVAAchizitii de la persoane fizice din UE. Ce REGIM TVA se aplica?TOT ce trebuie sa stie firmele care deconteaza transportul angajatilorCe REGIM TVA se aplica la transportul intracomunitar de marfuri pentru un SRL platitor TVA?Ultimele articole
Persoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si REGIM TVA in 2024TVA fara erori si ZERO amenzi! Folositi “Ghidul practic pentru determinarea corecta a locului prestarilor de servicii”Vanzare produse prin EMAG catre persoane fizice din alte state membre. REGIM TVAREGIM TVA aplicabil din 1 ianuarie 2023 pentru sucuri si bere fara alcoolAchizitie intracomunitara de bunuri, furnizor din stat tert. Cum se inregistreaza TVA in contabilitate?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"