Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor a elaborat Proiectul Ordonantei de urgenta pentru aprobarea si finantarea unor programe de garantare in domenii prioritare pentru economia romaneasca, prin care se propune aprobarea a patru programe de garantare: PROGRAMUL IMM PROD - pentru industrializarea economiei, PROGRAMUL RURAL INVEST - pentru finantarea afacerilor din mediul rural, PROGRAMUL GARANT CONSTRUCT - pentru sectorul constructiilor si PROGRAMUL INNOVATION - pentru inventii si inovatii, conform unui comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei.
Astfel, este proiectat un mecanism unitar de garantare in baza caruia in numele si in contul statului, Ministerul Finantelor, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii SA-IFN, Fondul Roman de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN, acorda ajutor de stat sub forma de garantii.
Ajutorul de stat acopera maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investitii si/sau pentru sustinerea activitatii curente, precum si un grant compus din o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, valoarea comisioanelor de acordare si de risc si partial costul aferent dobanzilor.
“Ministerul Finantelor incearca sa devina cel mai important sprijin al mediului de afaceri in vremuri de criza. Propunem aceste programe de finantare pentru indeplinirea rolului de garant al dezvoltarii sustenabile a economiei romanesti.” , a precizat Adrian Caciu, ministrul Finantelor.
Programul IMM PROD propune asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor realizate de catre IMM-uri, inclusiv startup-uri, din zona urbana.
In vederea realizarii obiectivelor specifice, in cadrul Programului IMM PROD se pot finanta urmatoarele activitati:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
a) Achizitia de echipamente si utilaje, inclusiv pentru reconversia de la intermediere la productie sau demararea de activitati noi de productie;
Pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului de 1,5 miliarde lei. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 268.544.792 lei, fiind estimat un numar de 2.550 de beneficiari.
Programul RURAL INVEST are ca obiectiv asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor realizate de catre beneficiarii eligibili care isi localizeaza productia in mediul rural si urban mic.
In cadrul acestui program sunt eligibile urmatoarele destinatii ale finantarilor aferente creditelor de investitii si capital de lucru: achizitia de terenuri agricole; dotare/retehnologizare si automatizare; securitate energetica; certificate de depozit; piscicultura, acvacultura; industria alimentara; alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy).
Bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului RURAL INVEST este de 530.583.333 lei, pentru un numar estimat de 4.286 de beneficiari, iar pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului de 2,5 miliarde lei.
Programul GARANT CONSTRUCT vizeaza asigurarea lichiditatilor si finantarii investitiilor pentru IMM-urile din sectorul constructiilor implicate in proiecte privind imbunatatirea eficientei energetice, investitii in domeniul energiei verzi si aliniere la obiectivele de mediu.
In cadrul Programului GARANT CONSTRUCT se propune stabilirea eligibilitatii pe urmatoarele destinatii ale finantarilor:
Pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului de 2,5 miliarde lei, din care 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de sustinere a proiectelor de investitii pentru IMM-urile din sectorul constructii si 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de sustinere a proiectelor de investitii de scara mica pentru UAT-uri, care presupun finantarea unor activitati din sectorul constructiilor. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 495.572.822 lei pentru un numar estimat de 4.165 beneficiari.
Programul INNOVATION are ca obiectiv sprijinirea realizarii inventiilor, sustinerii activitatilor la export ale IMM-urilor cu activitate in domenii de comert si servicii, cu cifra de afaceri mai mica de 1 mil. €, care activeaza in industria exportatoare, nepoluanta.
In cadrul Programului INOVATION vor putea fi finantate activitati constand in:
a) Stimularea exporturilor romanesti;
Pentru anul 2022, se propune un plafon total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului de 1 miliard lei.
Cele patru programe – IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT si INNOVATION – vor sprijini indeplinirea obiectivelor de investitii care creeaza premisele dezvoltarii mediului de afaceri in toate localitatile din Romania.
Sursa: MFP
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Consiliul IMM-urilor lanseaza “Capitala antreprenoriatului romanesc 2019â€ITM, actiuni de informare pentru angajatorii care creeaza noi locuri de munca. Se asigura sanatatea si securitatea salariatilorGuvernul anunta adoptarea primului set de masuri pentru reducerea efectelor COVID-19MFP anunta cele mai importante masuri pentru SPRIJINIREA MEDIULUI DE AFACERIAlexandru Nazare, ministrul finantelor: Prelungim programul IMM INVEST pana la 30 iulie 2021Ultimele articole
Noi masuri fiscale reglementate printr-un proiect MFP: o mai buna comunicare cu ANAFStrategia fiscala a Guvernului: majorare penalitati, deduceri impozite, noi taxe pentru proprietatiAtentie! MFP anunta noi modificari in Codul fiscalConsilierul economic al premierului vede in TVA cheia rotunjirii bugetuluiReducerea cheltuielilor bugetare si mentinerea cotei unice si a TVA vor fi urmate de o serie de masuri de sustinere a mediului privat, accentul fiind pus pe sustinerea IMM-urilorArticole similare
UE mareste eforturile contra unor afaceri din domeniul comertului cu bauturi alcoolicePlan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiLista propusa a ajutoarelor de la stat pentru firme in 2018. Schimbari MAJORE la Start-Up NationO mai buna comunicare intre stat si mediul de afaceri. S-a aprobat Registrul Unic al Transparentei IntereselorCe isi propune noul Program de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"