Inspectoratul Teritorial de Munca Calarasi a publicat un material informativ privind modul de desfasurare al Actiunii de informare a angajatorilor care creeaza noi locuri de munca si sprijinirea acestora pentru asigurarea unui mediu de munca sigur si sanatos.
Conform documentului, pe parcursul anului 2020 se va desfasura Actiunea de informare a angajatorilor care creeaza noi locuri de munca si sprijinirea acestora pentru asigurarea unui mediu de munca sigur si sanatos.
OBIECTIVUL ACTIUNII:
Actiunea are ca obiectiv sprijinirea mediului de afaceri, prin consilierea angajatorilor care infiinteaza noi firme, cu privire la obligatiile ce le revin in domeniul securitatii si sanatatii in munca, conform prevederilor legale in domeniu.
Prin desfasurarea actiunii se urmareste, pe de o parte, constientizarea angajatorilor cu privire la necesitatea respectarii cerintelor legale privind securitatea si sanatatea in munca si, pe de alta parte, verificarea respectarii acestor prevederi.
MOTIVAREA ACTIUNII:
Crearea unui mediu de munca sigur si sanatos pentru lucratorii din Uniunea Europeana (UE) reprezinta un obiectiv strategic al Comisiei Europene, inclus in Cadrul Strategic al UE privind securitatea si sanatatea la locul de munca 2014 – 2020.
In Cadrul Strategic al UE se mentioneaza faptul ca prevenirea riscurilor si promovarea unor conditii mai sigure si mai sanatoase la locul de munca sunt esentiale nu numai pentru a imbunatati calitatea locurilor de munca si a conditiilor de lucru, ci si pentru promovarea competitivitatii.
Unul dintre obiectivele strategice se refera la o mai buna punere in aplicare de catre statele membre a legislatiei privind securitatea si sanatatea in munca. in acest sens, se precizeaza ca: „este esential ca intreprinderile sa priveasca misiunea inspectorilor ca pe un efort de facilitare a respectarii legislatiei, si nu ca pe un obstacol in calea activitatii lor economice.”
In vederea stimularii crearii unui mediu de lucru sanatos si sigur in intreprinderi, si in special in cele mici si mijlocii, Cadrul strategic al UE privind securitatea si sanatatea la locul de munca 2014 – 2020 prevede ca „respectarea obligatiilor legale si masurile de asigurare a respectarii legislatiei luate de organismele de control, inclusiv de inspectoratele de munca, raman factori-cheie pentru gestionarea SSM in majoritatea unitatilor.”
Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, modificata si completata, stabileste principii generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protectia sanatatii si securitatea lucratorilor, eliminarea factorilor de risc si accidentare, informarea, consultarea, participarea echilibrata potrivit legii, instruirea lucratorilor si a reprezentantilor lor, precum si directiile generale pentru implementarea acestor principii.
Asadar, este important ca toti angajatorii sa constientizeze faptul ca, indiferent de domeniul de activitate, punerea in aplicare a prevederilor legale in domeniul SSM reprezinta o solutie pentru imbunatatirea conditiilor de munca, asigurarea unor locuri de munca sigure si, implicit, reducerea incidentei accidentelor de munca.
In timpul controalelor efectuate de catre inspectorii de munca s-a constatat ca unii dintre angajatorii care au infiintat noi intreprinderi/unitati nu respecta cerintele legale privind securitatea si sanatate in munca, cel mai adesea din necunoasterea obligatiilor ce le revin.
Din datele comunicate Inspectiei Muncii de catre Oficiul National al Registrului Comertului, in anul 2019 s-au infiintat 70.303 intreprinderi/unitati noi.
In marea lor majoritate, aceste intreprinderi sunt microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii. Acestea se confrunta adesea cu resurse limitate, precum si cu riscuri profesionale care nu sunt cunoscute/evaluate.
Avandu-se in vedere ponderea semnificativa a intreprinderilor nou infiintate, specificitatea acestor intreprinderi/unitati, in Programul Cadru de Actiuni al Inspectiei Muncii pentru anul 2020 s-a inclus actiunea ”Actiune de informare a angajatorilor care creeaza noi locuri de munca si sprijinirea acestora pentru asigurarea unui mediu de munca sigur si sanatos”.
Luand in considerare faptul ca o mai buna implementare a legislatiei in domeniul SSM determina imbunatatirea conditiilor de munca si reducerea numarului de accidente de munca si boli profesionale, Inspectia Muncii are ca prioritate ridicarea nivelului de respectare a cerintelor legale in toate intreprinderile, cu focalizare in cadrul acestei actiuni pe intreprinderile/unitatile nou infiintate.
GRUPUL TINTA:
Actiunea va viza angajatorii care infiinteaza noi intreprinderi/unitati.
REALIZAREA ACTIUNII:
Se vor desfasura actiuni de informare si constientizare a angajatorilor care au infiintat noi intreprinderi/unitati, in principal in anul 2020, precum si in anul 2019, precum si actiuni de control.
Constientizarea acestor angajatori se va realiza prin furnizarea de informatii referitoare la obligatiile ce le revin pentru asigurarea securitatii si sanatatii la locul de munca.
In acest sens se vor utiliza si materialele elaborate de catre Inspectia Muncii pentru informarea si constientizarea angajatorilor, respectiv:
-fisa privind evaluarea riscurilor in microintreprinderi si intreprinderi mici;
-fisa privind instructiunile proprii de securitate si sanatate in munca;
-fisa privind informarea, instruirea si consultarea in domeniul securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor din microintreprinderi si intreprinderi mici;
-fisa privind consultarea lucratorilor, organizarea si functionarea comitetelor de securitate si sanatate in munca.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie de servicii intracomunitare
Intrebare:
O societate care vinde produse digitale, platitoare de tva, primeste o factura de la abillio ou, vat reg ee102447312, valid in vies, serviciul it support, consultation, un serviciu efectuat de un freelancer, care lucreaza print-o platforma (abilio). Se poate deconta acest serviciu? Se declara in 390? In decontul de tva la ce rand se trece? Care este considerat locul prestarii avand in vedere ca sunt servicii it, consultanta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Mentinere statut fiscal de microintreprindere, detineri persoane afiliate
Intrebare:
Pentru a ramane microintreprindere, platitoare de impozit de venit in anul 2025, una din conditii sa nu detii mai mult de 25% in mod direct sau indirect din totalul drepturilor de vot si veniturile cumulate sa nu depaseasca 500.000 euro.
Intrebare: Gradul de rudenie, tata - fiu, sot - sotie conteaza in cazul impozitului (deoarece la TVA incasare se tine cont de gradul de rudenie)?
Concret, tatal are o firma unde detine 100% din actiuni si in acelasi timp...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Stimulente financiare acordate prin contractul de inchiriere a unui bun imobil
Intrebare:
O societate a incheiat un contract de inchiriere pentru un spatiu de depozitare. Conform acestui contract proprietarul ofera un stimulent financiar chiriasului sub forma unei transe pe baza facturii emise de chirias. Oferirea acestui stimulent financiar are la baza relatia contractuala de lunga durata dintre proprietar si chirias, fiind parte intr-un contract cu o durata mai mare de 10 ani.
Va rog sa imi spuneti daca acest stimulant financiar intra in sfera...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Trecere la impozit pe profit ca urmare a nedepunerii situatiilor financiare anuale
Intrebare:
Un SRL a depus bilantul pe 2023 cu cateva zile intarziere. A primit acum o luna notificare de la ANAF sa depuna declaratia de trecere de la micro la profit incepand cu 04 2024. Daca depun declaratia 700, zic eu, ca se considera ca am optat pentru trecere la impozit pe profit si trebuie sa fie 2 ani la profit. Daca trece din oficiu poate fi iar micro de la 01 ian 2025? Este corect asa? Exista vreo sanctiune ca nu depun declaratia 700 de trecere de la micro la profit?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<