Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Consilierul economic al premierului vede in TVA cheia rotunjirii bugetului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mar. 2011
Tags: tva, buget, evaziune fiscala, rambursare

Veniturile la buget au crescut la 33% din PIB in anul 2010, cel mai ridicat nivel din 2000 incoace. Au fost devansati chiar si primii cinci cand se aplica cota progresiva. Lupta impotriva ...


„Veniturile la buget au crescut la 33% din PIB in anul 2010, cel mai ridicat nivel din 2000 incoace. Au fost devansati chiar si primii cinci cand se aplica cota progresiva. Lupta impotriva coruptiei, a evaziunii fiscale, a muncii la negru si impotriva competitiei neloiale e aducatoare de bani.
Actiunile concertate impotriva actelor impotriva legii aduc si mai multi bani la buget si ridica presiunea de pe umerii cetatenilor obisnuiti”, a scris, pe blogul personal, Andreea Paul-Vass, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc.

Potrivit Andreei Paul Vass, „cel mai ridicat buget” nu putea fi realizat fara majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata:

„Incasarile din TVA, expresie a evolutiei comertului de bunuri si servicii, au fost cu 33,5% mai mari.

Incasarile cumulate din TVA si accize, care reprezinta circa 10% din PIB s-au majorat cu 27%; din aceasta crestere 5% provine din mai buna colectare si din cresterea volumului de activitate, iar 21% din majorarile de TVA si accize.

Guvernul a impulsionat rambursarile de TVA ca masura de corectie a conduitei statului in relatie cu contribuabilul si pentru sprijinirea mediului de afaceri, in sensul ca am facut un sistem centralizat prin care cel mai vechi decont se plateste primul. La sfarsitul anului 2008 statul avea datorii catre mediul privat, prin ANAF, de 3,3 mld lei. Prin implementarea acestui sistem avem la 28 februarie 2011 o restanta de 1,5 mld lei. Am introdus rambursarea automata de TVA intre 5.000 si 10.000 de lei, ceea ce a sustinut companiile mici din mediul privat. Acestea primesc automat TVA-ul rambursat si in urmatorii doi ani se fac controalele necesare.

In anul 2009, ca masura de combatere a evaziunii fiscale am retras codul de TVA din sistemul european VIES la peste 86.000 de societati comerciale, care aveau un comportament fiscal inadecvat; adica nu depuneau declaratii fiscale sau aveau sedii fictive. Masura a contribuit la disciplinarea agentilor economici care fac tranzactii intracomunitare.

Am dublat aceasta masura in anul 2010, prin OUG 54, cand am introdus registrul operatorilor intracomunicari unde avem evidenta tuturor firmelor care fac tranzactii intracomuinitare. Frauda mare din TVA venea tocmai din acest segment, cum e de pilda cazul comertului cu zahar, ulei, faina, grau, carne s.a.m.d.

TVA incasat a crescut cu aproximativ 5 mld lei in perioada august - decembrie 2010, fata de aceeasi perioada din anul 2009. Evident ca aceasta crestere se datoreaza si cresterii cotei TVA. Alaturi de incasarile suplimentare de 3,8 mld lei ca urmare a majorarii cotei, 1,2 mld lei provin din mai buna colectare si din diminuarea evaziunii pe TVA. Alte 631 mil lei au fost stabiliti ca TVA datorat pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice, din care s-au incasat vreo 75 mil lei pana acum”.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Consilierul economic al premierului vede in TVA cheia rotunjirii bugetului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016