Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contracte de cercetare finantate din fonduri europene. Regimul TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iul. 2010
Tags: contracte de cercetare finantate din fonduri europene, regimul tva

Contracte de cercetare finantate din fonduri europene. Regimul TVA Georgeta Serban MateiIntrebare: Avem contracte de cercetare finantate din fonduri europene. Care este regimul TVA al acestora. ...

Contracte de cercetare finantate din fonduri europene. Regimul TVA
Georgeta Serban Matei

Intrebare: Avem contracte de cercetare finantate din fonduri europene. Care este regimul TVA al acestora. Pentru cererile de plata emise, facturile emise catre platitorul din UE (in specta o universitate din Belgia) trebuie sa ne inregistram in ROI? Este o livrare intracomunitara de servicii sau se trateaza ca serviciu scutit de TVA?

Raspuns: In situatia in care beneficiar al serviciilor este o universitate de stat din Belgia care nu se incadreaza in categoria persoanelor impozabile, consider ca serviciul de cercetare nu reprezinta o prestare intracomunitara de servicii. In aceste conditii, pentru serviciul prestat se aplica regula generala de la articolul 133 alineatul 3 conform careia locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

In acest caz, pentru serviciul prestat ar trebui colectata TVA la cota standard de 24%. Totusi, in functie de obiectul contractului si de clauzele acestuia, trebuie sa analizati in ce masura serviciul respectiv, prin natura sa, se incadreaza in exceptia de la prevederile alin. (3) reglementate prin articolul 133 alineatul (5) punctul 5 conform caruia se considera impozabile la beneficiarul persoana neimpozabila, neinregistrata in scopuri de TVA "serviciile consultantilor, inginerilor, juristilor si avocatilor, contabililor si expertilor contabili, ale birourilor de studii si alte servicii similare, precum si prelucrarea de date si furnizarea de informatii;".

Serviciile care se incadreaza la aceasta exceptie nu sunt impozabile in Romania, fiind impozabile la beneficiar.

Din acest motiv, in baza argumentelor prezentate anterior, indiferent de faptul ca serviciul se incadreaza la articolul 133 alineatul 3 sau la articolul 133 alineatul 5, in situatia in care firma pe care o reprezentati nu realizeaza operatiuni intracomunitare, nu are obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari.

In categoria prestarilor intracomunitare de servicii se incadreaza doar serviciile pentru impozitarea carora se aplica regula generala de taxare de la articolul 133 alineatul 2 conform careia locul prestarii este considerat a fi in statul membru in care beneficiarul persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are sediul activitatii economice sau un sediu fix pentru care serviciile sunt prestate.


Faptul ca valoarea serviciilor este finantata din fonduri europene in beneficiul universitatii din Belgia nu are nicio relevanta asupra regimului de taxare aplicabil.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contracte de cercetare finantate din fonduri europene. Regimul TVA ":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016