Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

ANAF informeaza contribuabilii cu privire la principalele aspecte referitoare la obligatia inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) a persoanelor fizice care desfasoara activitati ...
ANAF informeaza contribuabilii cu privire la principalele aspecte referitoare la obligatia inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice.
Persoanele impozabile in sensul TVA
Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestor activitati.
In sensul taxei pe valoarea adaugata, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora. Constituie activitate economica si exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate
Atentie! Nu actioneaza de o maniera independenta angajatii sau oricare alte persoane legate de angajator printr-un contract individual de munca sau prin orice alte instrumente juridice care creeaza un raport angajator/angajat in ceea ce priveste conditiile de munca, remunerarea sau alte obligatii ale angajatorului.
Categorii de persoane fizice care intra sub incidenta TVA

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
Persoane impozabile in sensul TVA pot fi :
- persoanele fizice, care nu au devenit deja persoane impozabile pentru alte activitati, si care realizeaza o activitate economica din exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, daca actioneaza ca atare, de o maniera independenta, si activitatea respectiva este desfasurata in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate;
Important! Persoanele fizice nu realizeaza o activitate economica in sfera de aplicare a taxei atunci cand obtin venituri din vanzarea locuintelor proprietate personala sau a altor bunuri care au fost folosite de catre acestea pentru scopuri personale;
- persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, precum: venituri comerciale, venituri din profesii libere si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente, daca nu sunt scutite de TVA conform art. 141 din Codul Fiscal (CF).
Veniturile comerciale reprezinta veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, precum si din practicarea unei meserii.
Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
Atentie! Veniturile obtinute de persoanele impozabile din exercitarea unei profesii libere intra sub incidenta TVA daca nu reprezinta activitati scutite conform art. 141 din CF.
Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Important! Cesiunea bunurilor necorporale, indiferent daca acestea fac sau nu obiectul unui drept de proprietate, cum sunt: transferul si/sau cesiunea drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare, reprezinta o prestare de servicii in sensul taxei pe valoarae adaugata;
- veniturile din cedarea folosintei bunurilor daca se exercita optiunea de taxare a operatiunilor;
- veniturile din activitati agricole.
Obligativitatea solicitarii codului de TVA
Persoanele impozabile au obligatia sa solicite atribuirea codului de inregistrare in scopuri de TVA daca in cursul unui an calendaristic ating sau depasesc plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) din CF, respectiv 35.000 euro, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care au atins sau au depasit acest plafon.
Important! Echivalentul in lei al plafonului de 35.000 euro, se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii (3,3817 lei) si reprezinta 119.000 lei.
Pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga (35.000 euro: 12 x nr.de luni de functionare).
Formulare utilizate pentru inregistrarea in scopuri de TVA
Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si profesii libere depun pentru inregistrarea in scopuri de TVA, formularul „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau execita profesii libere (070)”, cod M.F.P. 14.13.01.10.11/5 .
Persoanele fizice romane care realizeaza o activitate economica in sfera taxei pe valoarea adaugata, depun pentru inregistrarea in scopuri de TVA in cazul depasirii plafonului de scutire, “Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane (020), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/2”.
Declaratiile se depun direct sau prin imputernicit/reprezentant legal/reprezentant fiscal, la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.
Organul fiscal competent este:
- pentru contribuabilii care se inregistreaza direct, prin imputernicit sau reprezentant legal, organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul;
- pentru contribuabilii care se inregistreaza prin reprezentant fiscal, organul fiscal competent pentru administrarea persoanei impozabile care are calitatea de reprezentant fiscal.
Codul de inregistrare in scopuri de TVA este valabil incepand cu:
- prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea in cazul depasirii plafonului de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) din CF;
Codul de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit conform art. 153 are prefixul “RO”, conform Standardului international ISO 3166 - alpha 2.
Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clientilor.
La data solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA in situatia depasirii plafonului de scutire contribuabilii vor solicita organului fiscal competent si inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare, respectiv livrari si achizitii intracomunitare de bunuri, prestari si achizitii intracomunitare de servicii.
Anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA
Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA si care ulterior inregistrarii respective desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere vor solicita anularea inregistrarii in termen de 15 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere.
Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA care isi inceteaza activitatea economica vor solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA in termen de 15 zile de la data documentelor ce evidentiaza acest fapt.
De asemenea, organele fiscale competente pot anula din oficiu inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA in cazul persoanelor impozabile care figureaza in lista contribuabililor declarati inactivi, precum si a persoanelor impozabile in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii.
Atentie! Anularea inregistrarii in scopuri de TVA a unei persoane nu o exonereaza de raspunderea care ii revine pentru orice actiune anterioara datei anularii si de obligatia de a solicita inregistrarea in conditiile prezentate mai sus.
Procedura aplicabila in situatia inregistrarii cu intarziere sau neinregistrarii in scopuri de TVA
Daca persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea, organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:
- in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din CF, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din CF, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale
- in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din CF, organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din CF, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege si data la care a fost inregistrata.
*
Baza legala: art. 127, 152, 153, 154 si 158 indice 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, pct.3, 62, 66 din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, Ordinul ministrului Finantelor nr. 262/2007 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ambalaje reutilizabile. Facturarea valorii de garantie. Cum procedam?Infiintare societati. Cum deducem cheltuielile de deplasare?Tratament fiscal TVA pentru refacturare cheltuieliFirmele pot primi din oficiu a codului de TVA anulat. In ce conditii scapa de criteriile ANAF!Determinarea sumei negative a TVA si a sumei de plata a taxeiUltimele articole
Schimbari majore la TVA: noi cote, reguli si masuri tranzitoriiMajorare TVA din 2025: Cota unica ajunge la 21%, cea redusa la 11% si se aplica limitatE-TVA ANAF. MODEL de raspuns in cazul in care exista diferente de TVASAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394Articole similare
Cum se inregistreaza TVA pentru achizitiile intracomunitare in 2018?Provizioane pentru garantii. Care va fi tratamentul fiscal?Tot ce trebuie sa stiti despre contabilitatea pentru PFA in 2016INREGISTRAREa TVA a unei facturi din UEInfiintarea unei subunitati pe teritoriul unui alt statUltimele articole
Plafon TVA. Sumele din vanzarea autoturismelor intra in plafonul de 300.000 lei?PFA si drepturile de autor. Documente necesare dupa INREGISTRAREa ca platitor de TVAPersoane fizice care au terenuri de vanzare. Cum se calculeaza plafonul TVA de 300.000 leiCod TVA anulat, firma reinregistrata in scopuri de TVA. Ce drepturi si obligatii aparPlafon TVA. Calculare plafon 300.000 lei in cazul facturilor stornoArticole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul II - Venituri din activitati independenteCodul Fiscal 2010 TITLUL VII - Capitolul I^1*) - Regimul accizelor armonizateIn atentia agentilor economici: Noile prevederi aduse de OMFP nr. 1553 din 2013Restituire avans marfa in numerarFirme care incaseaza venituri zilnic. Care sunt noile plafoane de incasari si plati in numerar?Ultimele articole
Distribuire dividende catre PERSOANE FIZICE. Ce OBLIGATII fiscale existaPERSOANE FIZICE care au terenuri de vanzare. Cum se calculeaza plafonul TVA de 300.000 leiDeclaratia 205. Completare D205 pentru contractul de inchiriere cu mai multi proprietariGhid ANAF pentru veniturile din arenda. Ce trebuie sa stii in 2025Codul UIT pentru PERSOANE FIZICE. Cand este necesar si cand nuArticole similare
Inregistrare platitori TVARegularizare TVA. Deducerea taxei pe valoarea adaugata de pe facturile de avansPFA in 2023. Pot fi rectificate Declaratiile Unice din anii precedenti daca reduce norma de venit cu 50%?In atentia firmelor: Salariul de baza minim in anul 2015Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente luni, 12 august 2024Ultimele articole
Cifra de afaceri. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroPLAFON TVA. Sumele din vanzarea autoturismelor intra in PLAFONul de 300.000 lei?Taxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din drepturi de autorPersoane fizice care au terenuri de vanzare. Cum se calculeaza PLAFONul TVA de 300.000 leiPLAFON TVA. Cum se calculeaza PLAFONul daca ai activitati scutite fara drept de deducere
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"