Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri din 2018: Completarea Declaratiei Unice 2019. Explicatii pas cu pas

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mar. 2019 Exclusiv
Tags: declaratia unica 2019, venituri 2018, venituri din chirii

Consultantul nostru fiscal - Ionut Jinga - a sustinut, marti, 12 martie 2019, un seminar online, pe tema "Declaratia Unica 2019". In cadrul sesiunii de consultanta personalizata a primit o intrebare privind completarea Declaratiei Unice pe 2019, pentru veniturile realizate in 2018.

Intrebare participant 


“Am depus in iulie 2018 Declaratia Unica pentru veniturile brute din 2 contracte de chirie estimate pe 2018 in suma de 12.000 si 11.200 lei. Am platit impozitul conform Declaratiei Unice depusa in iulie 2018. Nu sunt modificari fata de veniturile din chirii estimate initial, decat in ceea ce priveste cursul valutar. Suplimentar, am obtinut si venituri in suma de 1.500 lei din fonduri de investitii. Ce trebuie sa completez in Declaratia Unica 2019, in ceea ce priveste veniturile din 2018?"
 

Raspuns consultant fiscal Ionut Jinga 


Referitor la impozitul pe venit, trebuie sa completati capitolul I,, Date privind veniturile realizate in anul 2018'', sectiunea ,,Impozitul pe venit datorat, potrivit Ordinului ANAF 49/2019. 

In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere. 

Pentru veniturile din fonduri de investitii, daca impozitul a fost retinut la sursa, fiind final, nu exista obligatia completarii declaratiei unice privind impozitul pe venit. in ceea ce priveste CASS, daca veniturile din chirii si veniturile din investitii (individual sau cumulat) depasesc plafonul de 22.800 lei exista obligatia depunerii declaratiei unice, completand capitolul I,, DATE PRIVIND VENITURILE REALIZATE iN ANUL 2018'', subsectiunea referitoare la CASS datorata, intrucat prin aceasta declaratie se vor preciza si bonificatiile de care puteti beneficia, completand sectiunea C a declaratiei unice, astfel: 

C. Date informative privind efectuarea platilor

42. Sectiunea se completeaza de contribuabil, dupa cum urmeaza:

Date informative privind stabilirea sumei de plata reprezentand impozit pe venitul realizat si contributii sociale datorate pentru anul 2018: 

Rd. 1 "Suma stabilita prin declaratia curenta" - se inscrie, dupa caz, suma reprezentand:
- totalul impozitului pe venitul realizat, stabilit de contribuabil pentru anul 2018, prin declaratia prezenta;
- contributia de asigurari sociale stabilita la rd. 3 de la subsectiunea 1, sectiunea 3, capitolul I, din declaratia prezenta;
- contributia de asigurari sociale stabilita la rd. 3 de la subsectiunea 2, sectiunea 3, capitolul I, din declaratia prezenta.

Rd. 2 "Bonificatia pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a declaratiei unice pana la data de 31 iulie 2018 inclusiv si plata integrala a impozitului pe venit/CAS/CASS pana la data de 15 martie 2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018" - se inscrie, dupa caz, valoarea bonificatiei care se acorda potrivit legii, in situatia depunerii declaratiei prin mijloace electronice de transmitere la distanta pana la data de 31 iulie 2018 inclusiv si plata integrala a impozitului pe venit/CAS/CASS pana la data de 15.03.2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018, stabilite prin declaratia prezenta. 

Rd. 3 "Plati efectuate pana la data depunerii declaratiei prezente" - se inscrie, dupa caz, suma reprezentand platile efectuate pana la data depunerii declaratiei, in contul impozitului anual pe venitul realizat/CAS/CASS, pentru anul fiscal 2018, stabilite prin declaratia prezenta. 
Prin plati efectuate se intelege atat sumele platite de contribuabil, cat si sumele retinute la sursa in contul impozitului anual pe venitul realizat in anul 2018, stabilit prin declaratia prezenta. 

Rd. 4 "Bonificatia pentru plata integrala cu anticipatie a impozitului pe venitul estimat/CAS estimata/CASS estimata pe anul 2018" - se inscrie valoarea bonificatiei acordate potrivit legii pentru plata integrala pana la 15 decembrie 2018 inclusiv a impozitului pe venitul anual estimat/CAS estimata/CASS estimata, declarat prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, potrivit art. 133 alin. (15) lit. b) din Codul fiscal.

Rd. 5 "Suma de plata" - se inscrie suma obtinuta ca diferenta dintre valoarea inscrisa la rd. 1 si valorile inscrise la rd. 2-4. 

Rd. 6 "Suma platita in plus" - se inscrie suma obtinuta ca diferenta dintre totalul valorilor inscrise la rd. 2-4 si valoarea inscrisa la rd. 1. 
 
Despre specialistul nostru Ionut Jinga:
- Specialist in probleme de procedura fiscala 
- Consultant fiscal, specialist in consultanta TVA, impozit profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii
- Specialist in Contabilitate financiara si de gestiune. 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri din 2018: Completarea Declaratiei Unice 2019. Explicatii pas cu pas":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016