Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Consultantul nostru fiscal - Ionut Jinga - a sustinut, marti, 12 martie 2019, un seminar online, pe tema "Declaratia Unica 2019". In cadrul sesiunii de consultanta personalizata a primit o intrebare privind completarea Declaratiei Unice pe 2019, pentru veniturile realizate in 2018.
Intrebare participant
“Am depus in iulie 2018 Declaratia Unica pentru veniturile brute din 2 contracte de chirie estimate pe 2018 in suma de 12.000 si 11.200 lei. Am platit impozitul conform Declaratiei Unice depusa in iulie 2018. Nu sunt modificari fata de veniturile din chirii estimate initial, decat in ceea ce priveste cursul valutar. Suplimentar, am obtinut si venituri in suma de 1.500 lei din fonduri de investitii. Ce trebuie sa completez in Declaratia Unica 2019, in ceea ce priveste veniturile din 2018?"
Raspuns consultant fiscal Ionut Jinga
Referitor la impozitul pe venit, trebuie sa completati capitolul I,, Date privind veniturile realizate in anul 2018'', sectiunea ,,Impozitul pe venit datorat, potrivit Ordinului ANAF 49/2019.
In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere.
Pentru veniturile din fonduri de investitii, daca impozitul a fost retinut la sursa, fiind final, nu exista obligatia completarii declaratiei unice privind impozitul pe venit. in ceea ce priveste CASS, daca veniturile din chirii si veniturile din investitii (individual sau cumulat) depasesc plafonul de 22.800 lei exista obligatia depunerii declaratiei unice, completand capitolul I,, DATE PRIVIND VENITURILE REALIZATE iN ANUL 2018'', subsectiunea referitoare la CASS datorata, intrucat prin aceasta declaratie se vor preciza si bonificatiile de care puteti beneficia, completand sectiunea C a declaratiei unice, astfel:
C. Date informative privind efectuarea platilor

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
42. Sectiunea se completeaza de contribuabil, dupa cum urmeaza:
Date informative privind stabilirea sumei de plata reprezentand impozit pe venitul realizat si contributii sociale datorate pentru anul 2018:
Rd. 1 "Suma stabilita prin declaratia curenta" - se inscrie, dupa caz, suma reprezentand:
Rd. 2 "Bonificatia pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a declaratiei unice pana la data de 31 iulie 2018 inclusiv si plata integrala a impozitului pe venit/CAS/CASS pana la data de 15 martie 2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018" - se inscrie, dupa caz, valoarea bonificatiei care se acorda potrivit legii, in situatia depunerii declaratiei prin mijloace electronice de transmitere la distanta pana la data de 31 iulie 2018 inclusiv si plata integrala a impozitului pe venit/CAS/CASS pana la data de 15.03.2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018, stabilite prin declaratia prezenta.
Rd. 3 "Plati efectuate pana la data depunerii declaratiei prezente" - se inscrie, dupa caz, suma reprezentand platile efectuate pana la data depunerii declaratiei, in contul impozitului anual pe venitul realizat/CAS/CASS, pentru anul fiscal 2018, stabilite prin declaratia prezenta.
Rd. 4 "Bonificatia pentru plata integrala cu anticipatie a impozitului pe venitul estimat/CAS estimata/CASS estimata pe anul 2018" - se inscrie valoarea bonificatiei acordate potrivit legii pentru plata integrala pana la 15 decembrie 2018 inclusiv a impozitului pe venitul anual estimat/CAS estimata/CASS estimata, declarat prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, potrivit art. 133 alin. (15) lit. b) din Codul fiscal.
Rd. 5 "Suma de plata" - se inscrie suma obtinuta ca diferenta dintre valoarea inscrisa la rd. 1 si valorile inscrise la rd. 2-4.
Rd. 6 "Suma platita in plus" - se inscrie suma obtinuta ca diferenta dintre totalul valorilor inscrise la rd. 2-4 si valoarea inscrisa la rd. 1.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
DECLARATIA UNICA 2019: Cand se depune pentru veniturile din dividende?Obligatii declarative si de plata in cazul suspendarii activitatii PFA-urilorOUG 35/2019: Declaratia Unica va putea fi depusa si pe suport hartieBonificatii aferente Declaratiei Unice pentru 2018 si 2019DECLARATIA UNICA 2019: Eroare la depunerea declaratiei rectificativeUltimele articole
Raspunsuri OFICIALE de la ANAF cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice 2020Declaratia Unica. Venituri din chirii si dividende 201931 iulie, ULTIMA ZI de depunere a Declaratiei Unice!Oficial de la ANAF: Completarea si depunerea Declaratiei Unice 2019! Raspuns la 31 de intrebariOficial, ANAF: Despre atasarea de documente justificative la Declaratia Unica si alte probleme intampinate de contribuabiliArticole similare
Scenariu mult prea optimist pentru 2018: Veniturile din TVA, supraevaluateArticole similare
Analiza consultant: Proiect modificare a Codului fiscal. VENITURI DIN CHIRII. Recalcularea platilor anticipateBulgaria colecteaza 92% din TVA, Romania – 60%ANAF a publicat Ghidul fiscal al persoanelor fizice care obtin VENITURI DIN CHIRIIIn atentia celor care obtin VENITURI DIN CHIRII si care vor rezilia contractul in 2015Modificare D212 in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii care obtin VENITURI DIN CHIRIIUltimele articole
Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin VENITURI DIN CHIRIIVENITURI DIN CHIRII in scop turistic. Precizari importante ale ANAF pentru persoanele fiziceVeniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce obligatii fiscale au persoanele fiziceVENITURI DIN CHIRII in lei si euro. Ce obligatii declarative au persoanele fiziceSalariat cu VENITURI DIN CHIRII si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"