Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Intocmire autofactura. Cum facem calculul impozitului pe profit pentru anul trecut?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: tva, intocmire autofactura, calcul impozit pe profit, 2013, perioada fiscala, decont tva

In ce priveste calculul impozitului pe profit in 2013, tinem cont de cazul unei firme care primeste in luna iulie anul trecut o factura pentru servire masa protocol parteneri afaceri in valoare de 20.000 lei si TVA aferet 4.800 lei (250 meniuri a cate 80 ron fiecare).



La momentul respectiv societatea a dedus TVA-ul integral:

623 = 401 20.000
4426 = 401 4.800

La aceste cheltuieli se mai adauga alte cheltuieli de protocol in valoare de 3.000 lei pentru care s-au facut aceleasi inregistrari contablie. Dupa calcului impozitului pe profit pe anul 2013 (se considera cheltuieli de protocol 23.000 lei) rezulta cheltuieli de protocol deductibile fiscal 2.000 lei.

Vom stabili daca trebuie emisa autofactura si pe ce valoare.

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.

Indiferent de modul efectuarii cheltuielilor de protocol, acestea sunt deductibile in limita a 2% din profitul brut la care se adauga cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.    
 
Din punct de vedere al TVA

            Pentru a dovedi ca mesele sunt acordate unor parteneri de afaceri, in scopul dezvoltarii afacerii este necesar ca societatea sa poata justifica faptul ca aceste servicii sunt efectuate in vederea realizarii activitatii economice.
      Nu exista un model unic, prestabilit, pentru documentele care atesta ca mesele au fost date cu parteneri de afaceri.
 Astfel de documente justificative pot fi:

-    invitatii,
-    liste de prezenta ale persoanelor
-    copii ale unor ordine de deplasare stampilate de catre societate, ale unor parteneri de afaceri care au sosit in delegatie la societatea respectiva;
-    ordine de deplasare stampilate la societatea destinatara, care sa faca dovada unor intalniri in localitatea unor parteneri de afaceri;
-    procese verbale incheiate cu partenerii de afaceri prin care sa se confirme prezenta acestora, o sinteza a discutiilor  si carora  li se pot atasa copii ale contractelor incheiate, oferte, comenzi, acte aditionale la contracte, etc., incheiate cu partenerii de afaceri respectivi.

Daca societatea poate dovedi ca mesele respective au fost acordate partenerilor  de afaceri, TVA este deductibil integral, iar cheltuiala aferenta este deductibila limitat, in cota de 2%.

Daca nu se poate dovedi prezenta la masa respectiva a partenerilor de afaceri, cheltuiala este deductibila in procent de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit, iar TVA este nedeductibila integral.
 
Potrivit art. 128 alin (8) din codul fiscal  nu constituie livrare de bunuri, acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare.

Bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA.

Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.

Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul.

Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 155 alin. (7) din Codul fiscal care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.
 
Autofactura se emite numai pentru cheltuielile de protocol ce genereaza TVA nedeductibila, respectiv pentru bunurile oferite cu valoarea mai mare de 100 lei, numai pentru diferenta intre valoarea bunului si 100 lei.
 
Autofactura se emite numai in scopuri de TVA. Astfel, pentru cheltuielile cu masa, daca se poate dovedi prezenta partenerilor de afaceri si scopul mesei acela de dezvoltare a afacerii, TVA este integral deductibila.

In situatia in care nu se pot dovedi cele mentionate mai sus, TVA nu trebuia dedusa.

Pentru aceasta situatie nu se intocmeste autofactura se corecteaza TVA dedus in primul decont de TVA prin inscrierea sumei de 4.800 lei la randul 30- Regularizari taxa dedusa  cu semnul minus.
 
Pentru celelalte cheltuieli  de protocol, daca acestea reprezinta mese se procedeaza in mod similar.

Daca reprezinta bunuri oferite cadou, se analizeaza fiecare bun in parte:

-    daca valoarea unui cadou este mai mica de 100 lei, TVA este integral deductibila
-    daca valoarea unui cadou este mai mare de 100 lei, la finele perioadei de raportare a TVA (luna sau trimestru) pentru diferenta dintre valoarea bunului (de exemplu valoare fara  TVA 150 lei) si 100 se emite autofactura.

Autofactura se emite cumulat pentru toate diferentele de valoare a bunurilor din perioada respectiva.

De exemplu la o valoare fara TVA de 150 lei, diferenta este de 150-100 = 50 lei
Pentru suma de 50 lei se emite autofactura baza fiind 50 lei iar TVA aferent 12 lei.
Autofactura nu se inregistreaza in contabilitate este numai baza pentru inregistrarea TVA aferenta in decontul aferent perioadei.
 
Pentru deducerea cheltuielilor de protocol se completeaza in Declaratia 101- randul 27 - Cheltuieli de protocol care depasesc limita prevazuta de lege


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Intocmire autofactura. Cum facem calculul impozitului pe profit pentru anul trecut?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016