Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Declaratia 394 si raportare facturi primite. Cum facem raportarea in D 394?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 04 Oct. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia 394, rapoarte facturi, decont tva, decontul de tva cod 300, achizitii de bunuri

Analiza noastra de mai jos vizeaza situatia in care materia prima comandata la un furnizor din tara soseste la destinatie (insotita si de factura fiscala), insa jumatate din aceasta nu este corespunzatoare calitativ. Desi se comunica furnizorului refuzul calitativ, NIR-ul se efectueaza doar pentru cantitatea de materie prima corespunzatoare calitativ si plata facturii se face partial.

Acesta refuza emiterea unei facturi de storno motivand marfa este la client. De regula, furnizorul trimite factura storno abia atunci cand ridica marfa si are un nou transport la o distanta de 2-3 luni fata de receptie.

Vom vedea daca este corect sa se inregistreze factura fiscala integral si sa se deduca TVA chiar si la materia prima refuzata ca apoi sa se primesca factura storno si daca, in acesta situatie, diferenta de materiale necorespunzatoare calitativ va fi reflectata in contul 322.

De asemenea, vom vedea daca se inregistreaza doar parte din factura, si anume, cea acceptata, si se deduce TVA-ul doar celei corespunzatoare calitativ, precum si cum se face raportarea in D 394.


In situatia prezentata, este corect sa raportati valoarea facturii primite, la valoarea integrala,  din care baza de impozitare TVA si TVA aferenta, chiar daca exista reclamatii calitative sau cantitative pentru bunurile facturate. Astfel, prin declaratia cod 394, in cartusul C,  nu se raporteaza valoarea bunurilor receptionate, ci valoarea facturii primite de la un furnizor stabilit pe teritoriul Romaniei, inregistrat in scopuri de TVA. Este obligatia cumparatorului sa limiteze dreptul de deducere pentru bunurile lipsa sau pentru bunurile defecte calitativ deoarece acestea nu pot fi alocate realizarii de operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile.

Astfel, prin jurnalul pentru cumparari se evidentiaza  valoarea integrala a facturii primite, aceasta operatiune fiind raportata prin decontul de TVA cod 300, la randul 22 “Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 20%, altele decat cele de la rd. 25",  cu  limitarea dreptului de deducere la  randul 28 denumit  "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 297 SI ART. 298 SAU ART. 300 SI ART. 298 DIN CODUL FISCAL".  
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii


Ajustarea bazei de impozitare a TVA ca urmare a solutionarii reclamatie cantitative sau calitative urmeaza a se raporta, cu semnul minus, prin decontul de TVA cod 300, dar si prin declaratia informativa cod 394 in perioada fiscala in care se va primi factura de stornare/regularizare, poate in urmatoarea luna calendaristica. Deci, trebuie asteptata factura de stornare emisa de catre furnizor.
 
Materiile prime care nu sunt corespunzatoare d.p.d.v. calitativ pot fi inregistrate in debitul contului 322 in situatia in care acestea urmeaza a fi  inlocuite de catre furnizor, caz contrar, valoarea acestora poate fi inregistrata in debitul contului 302, analitic distinct "materiale necorespunzatoare/defecte". Inregistrarile contabile astfel efectuate nu vor afecta modul de raportare a achizitiei prin declaratia informativa cod 394, in sensul ca se va raporta si valoarea acestora deoarece nu a avut loc ajustarea bazei de impozitare a TVA.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil


Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Declaratia 394 si raportare facturi primite. Cum facem raportarea in D 394?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

Cele mai citite stiri
din categoria "Formulare si Declaratii"

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016