Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Notificare de conformare e-TVA. Cum se formuleaza raspunsul si pana cand se trimite

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Sep. 2024
Notificare de conformare e-TVA. Cum se formuleaza raspunsul si pana cand se trimite
Tags: notificare de conformare e-tva, raspuns la notificarea de conformare e-tva

Am primit Notificare de conformare RO e-TVA aferenta perioadei de raportare la luna iulie 2024.

In urma analizarii acesteia am remarcat o diferenta de 7456 lei pe TVA colectat. Am solicitat raportul extras din sistemul national e -factura care a stat la baza decontului precompletat RO e-TVA, si am sezisat ca au fost preluate datele aferente lunii iunie 2024, de unde a rezultat si aceasta diferenta de TVA colectat, deci este o eroare din cadrul ANAF.

In cazul acesta ce explicatie vom da pentru suma eronata? Sub ce forma si unde se transmite raspunsul nostru la aceasta notificare?

Raspuns la Notificarea de conformare e-TVA – explicatiile specialistului:

 

Din detaliile prezentate, rezulta ca, la precompletarea decontului de TVA prin sistemul informatic A.N.A.F., s-a produs o eroare materiala comparativ cu situatia reala inregistrata de persoana impozabila in evidenta contabila si fiscala TVA, raportata prin decontul de TVA cod 300 aferent lunii iulie 2024 ca perioada fiscala de raportare. 

 

Acest aspect, respectiv preluarea eronata a sumei TVA colectate din luna iunie 2024, trebuie adus la cunostinta organului fiscal competent printr-o adresa de raspuns formulara in scris, adresa ce se depune la registratura organului fiscal sau se expediaza prin posta cu confirmare de primire. 

 

Desi formularul "Notificare de conformare RO e-TVA " se transmite electronic de catre A.N.A.F., in acest stadiu al digitalizarii, persoana impozabila nu are posibilitatea sa transmita raspunsul prin aceiasi metoda de comunicare, respectiv online, prin mijloace de electronice deoarece acest sistem nu a fost implementat pana in prezent de catre A.N.A.F.. 

 

De altfel, de retinut este faptul ca termenul de transmitere a raspunsului sub forma Notei justificative privind diferente RO e-TVA, prin mijloace electronice, de 20 de zile de la data primirii notificarii, este aplicabil din 1 ianuarie 2025 sau din 1 august 2025 pentru persoana impozabila . care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor pct. 5 si 6 din O.P.A.N.A.F. nr. 6234 din 29 august 2024 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Notificare de conformare RO e-TVA", precum si a procedurii de transmitere a notificarii


" 5. Prevederile pct. 4 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

 
6. In cazul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare conform art. 282 alin. (3) - (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile pct. 4 intra in vigoare incepand cu data de 1 august 2025."

 

Acest aspect este reglementat in mod expres prin art. 16 din O.U.G. nr. 70/2025 prin care se stabileste ca prevederile art. 5 alin. (8) - (10) vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2025, respectiv de la 1 august 2025 in cazul persoanelor impozabile inscrise in sistemul TVA la incasare


"(1) Prevederile art. 5 alin. (8) - (10), art. 7 si art. 8 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

(2) Prevederile art. 5 - 8 se aplica in cazul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare conform art. 282 alin. (3) - (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 august 2025. "
 
De altfel, asa cum rezulta chiar din titlul actului normativ, prin O.P.A.N.A.F. nr. 6234 din 29 august 2024 s-a reglementat doar procedura de transmitere a notificarii , dar nu s-a reglementat si procedura de transmitere a raspunsului de catre persoana impozabila care a primit notificarea, obligatie reglementata prin art. 5 alin. (8) din O.U.G. nr. 70/2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor prin implementarea unui sistem de guvernanta specific


"Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita, prin mijloacele electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin "Notificarea de conformare RO e-TVA", ca raspuns la aceasta, in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii." 


Informatiile cuprinse in Nota justificativa privind diferentele RO e-TVA reprezinta rezultatul verificarii efectuate de catre persoana impozabila asupra diferentelor comunicate prin notificarea "Diferente operatiuni impozabile RO e-TVA”.

 

In concluzie, pana la data de 1 ianuarie 2025 formularea raspunsului nu este obligatorie, dar este recomandabila.


Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Notificare de conformare e-TVA. Cum se formuleaza raspunsul si pana cand se trimite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016