Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Raportarea prin decontul de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Oct. 2011
Tags: decont de tva, raportarea prin decont

Prin ultimul decont de TVA, cod 300, completat pentru luna ianuarie 2012, se raporteaza atat operatiunile economice realizate in luna ianuarie 2012, cat si ajustarea sumelor TVA deduse anterior pentru bunurile existente in activele persoanei impozabile care trebuie raportate la data formularii optiunii de retragere din evidenta platitorilor de TVA.

 
Practic, suma din rulajul creditor al contului 4426 „TVA deductibila” se transforma in TVA de plata care se inscrie in decontul de TVA cod 300, completat pentru luna ianuarie, la randul 32 denumit „Taxa de plata in perioada de raportare” rezultata din diferenta dintre randul 16 denumit „Total taxa colectata” si randul 30 denumit „Total taxa dedusa”. 
Daca este cazul, suma TVA de plata rezultata se compenseaza cu suma TVA de rambursat preluata din decontul de TVA aferent perioadei fiscale anterioare de raportare, iar diferenta pozitiva de plata se vireaza la  bugetul general consolidat pana pe data de 25 februarie 2012, inclusiv. 
TVA de rambursat
Exista posibilitatea ca prin decontul de TVA aferent lunii ianuarie sa rezulte o suma negativa mai mare de 5.000 lei care poate fi solicitata la rambursare prin bifarea casetei speciale din decontul de TVA aferent lunii ianuarie 2012. 
TVA de restituit
In situatia in care din decontul de TVA rezulta o suma de rambursat mai mica de 5.000 lei, se depune o cerere de restituire TVA la organul fiscal competent in baza Codului de procedura fiscala prin care se reglementeaza procedura de restituire a impozitelor si taxelor.
Acest fapt este reglementat in mod expres prin O.M.F.P. nr. 263 din 22 februarie 2010 pentru aprobarea Procedurii de soluÈ›ionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, capitolul VI denumit „Solutionarea solicitarilor de restituire a taxei pe valoarea adaugata”, modificat prin O.M.F.P. nr. 2.017 din 20 mai 2011. 
Restituirea sumei TVA mai mica de 5.000 lei are loc in baza procedurii generale de restituire, aprobata prin O.M.F.P. nr. 1.899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal, numai in urma efectuarii inspectiei fiscale. 
Dupa retragerea din evidenta platitorilor de TVA se considera ca persoana impozabila respectiva aplica regimul special de scutire pentru toate operatiunile impozabile, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi. Din acest motiv, din punctul de vedere al TVA, persoana impozabila respectiva dobandeste calitatea de intreprindere mica. 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Raportarea prin decontul de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016