Tags: decont de tva, raportarea prin decont
Prin ultimul decont de TVA, cod 300, completat pentru luna ianuarie 2012, se raporteaza atat operatiunile economice realizate in luna ianuarie 2012, cat si ajustarea sumelor TVA deduse anterior pentru bunurile existente in activele persoanei impozabile care trebuie raportate la data formularii optiunii de retragere din evidenta platitorilor de TVA.
Practic, suma din rulajul creditor al contului 4426 „TVA deductibila” se transforma in TVA de plata care se inscrie in
decontul de TVA cod 300, completat pentru luna ianuarie, la randul 32 denumit „Taxa de plata in perioada de raportare” rezultata din diferenta dintre randul 16 denumit „Total taxa colectata” si randul 30 denumit „Total taxa dedusa”.
Daca este cazul, suma TVA de plata rezultata se compenseaza cu suma TVA de rambursat preluata din decontul de TVA aferent perioadei fiscale anterioare de raportare, iar diferenta pozitiva de plata se vireaza la bugetul general consolidat pana pe data de 25 februarie 2012, inclusiv.
TVA de rambursat
Exista posibilitatea ca prin decontul de TVA aferent lunii ianuarie sa rezulte o suma negativa mai mare de 5.000 lei care poate fi solicitata la rambursare prin bifarea casetei speciale din decontul de TVA aferent lunii ianuarie 2012.
TVA de restituit
In situatia in care din decontul de TVA rezulta o suma de rambursat mai mica de 5.000 lei, se depune o cerere de restituire TVA la organul fiscal competent in baza Codului de procedura fiscala prin care se reglementeaza procedura de restituire a impozitelor si taxelor.
Acest fapt este reglementat in mod expres prin O.M.F.P. nr. 263 din 22 februarie 2010 pentru aprobarea Procedurii de soluÈ›ionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, capitolul VI denumit „Solutionarea solicitarilor de restituire a taxei pe valoarea adaugata”, modificat prin O.M.F.P. nr. 2.017 din 20 mai 2011.
Restituirea sumei TVA mai mica de 5.000 lei are loc in baza procedurii generale de restituire, aprobata prin O.M.F.P. nr. 1.899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal, numai in urma efectuarii inspectiei fiscale.
Dupa retragerea din evidenta platitorilor de TVA se considera ca persoana impozabila respectiva aplica regimul special de scutire pentru toate operatiunile impozabile, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi. Din acest motiv, din punctul de vedere al TVA, persoana impozabila respectiva dobandeste calitatea de intreprindere mica.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Suntem un service auto, platitor de tva cu declaratie lunara. Pentru toate serviciile de reparatie emitem facturi fiscale cu tva 19%. Facturile se incaseaza cu ordin de plata sau prin card si numerar. Pentru incasarile cu card si numerar emitem bonuri fiscale, conform dispozitiilor art. 1 alin.(1) si (2) din OUG 28/1999. In decontul precompletat de tva am observat ca se dubleaza tva de pe facturile trimise in e-factura cu tva cules de Anaf din rapoartele generate de casa de marcat,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Firma se ocupa cu fabricarea si comercializarea de galerii pentru perdele.
Firma are o platforma online prin care vinde catre persoane fizice din tara, acum vrea sa se extinda si in Uniunea Europena, va rog ajutati-ma cum se procdeaza cu facturarea si cu declararea TVA-ului, va rog pas cu pas cu inregistrare in OSS si mai departe.
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Am primit de la un furnizor inregistrat ca platitor de tva in HU lavete spre folosinta intr-un container de colectare pe care ni le inlocuiesc saptamanal. In contract este prevazut ca acestea sunt proprietate a furnizorului impreuna cu containerul si se vor factura numai in conditia distrugerii lor.
Doresc sa stiu din punct de vedere al tratamentului fiscal daca se incadreaza la bunuri transferate spre folosinta si o consider o prestare de serviciu aplicand taxare...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea comerciala A, cu sediul fiscal in Romania, achizitioneaza marfa din China pe cale maritima. Societatea B cu sediul in Romania factureaza societatii A chiria pentru container si servicii de transport. Fiind servicii aferente importului de marfa factura este emisa fara TVA. Ce cod SAF-T va atribui societatea A facturii emise de societatea B tinand cont ca valoarea acesteia face parte din baza impozabila a TVA in vama? La ce rand vom declara acesta factura in Decontul TVA? La...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Am achizitionat de pe platforma EMAG produse dupa cum urmeaza de la furnizori diferiti:
- o piesa de schimb (vana de amestec) de la un furnizor din Franta, cod TVA FR64979911930;
- un mouse si un adaptor de la un furnizor din Polonia, cod TVA PL 6793184712;
Ma intereseaza sa stiu cum sa tratez din punct de vedere al TVA aceste doua facturi, cum trebuie inregistrate, dar si declaratiile pe care trebuie sa le depun. Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
S-a achizitionat de la EMAG un produs. Factura a venit de la un furnizor din Franta, Mutong Trading SARL. Acest furnizor nu are un cod valid de TVA si a facturat cu TVA 20%. Pe site-ul Emag este precizat ca acest furnizor declara pe propria raspundere si garanteaza ca produsele comercializate prin intermediul platformei EMAG respecta legislatia aplicabila in Uniunea Europeana si, de asemenea, ca produsele sunt comercializate de catre Mutong Trading SARL si livrate din depozitul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<