Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiuni cu TVA la incasare. Cum corectam decontul de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 11 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, tva la incasare, omef 179/2007, corectare decont tva, ianuarie 2013

Va prezentam astazi situatia unei societati platitoare de TVA la incasare care in luna ianuarie 2013 nu inregistreaza, din greseala, o factura de intrare de la un furnizor ca fiind cu TVA la incasare (respectiv in contul 4428 pana la plata acesteia), ci in contul 4426 ca si cum ar fi fost achitata.



In decontul de TVA s-a evidentiat aceasta factura la randul 22 "Achizitii de bunuri si servicii cu cota de 24%" si nu in capitolul Informatii privind TVA neexigibila punctul B.

Vom stabili cum se poate corecta decontul de TVA.

In plus, vom vedea cum se pot corecta in decontul de TVA sumele declarate in capitolul Informatii privind TVA neexigibila punctul A si B in situatia in care se constata anumite erori de procesare (de exemplu, se constata ca suma inregistrata si declarata in decontul de TVA pentru o factura emisa catre un client si care nu a fost incasata in luna decontului de TVA difera fata de factura propriu-zisa dintr-o greseala de operare).

Solutia consultantului:

Dupa cum bine stiti pentru decontul de TVA nu se pot depune declaratii rectificative. Din acest motiv corectarea informatiilor inscrise intr-un decont de TVA se poate efectua in doua feluri:

1. Prin demararea procedurii de indreptare a erorilor materiale prevazuta de OMEF 179/2007 . Prin aceasta procedura ar trebui corectate doar erorile materiale iar acestea sunt urmatoarele:
    a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare);
    b) inregistrarea in decont a diferentelor de TVA de plata, constatate de organele de control, contrar reglementarilor legale in materie;
    c) erori provenind din inscrierea in decontul de TVA a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.

2. Prin corectarea erorilor in deconturile ulterioare pe randurile de regularizari

In masura in care erorile nu sunt materiale, consideram ca le puteti corecta intr-unul din deconturile ulterioare. Astfel pentru operatiunea din ianuarie puteti anula deducerea prin inscrierea cu semnul minus pe randul de regularizari si mutarea sumei respective in randul de la final aferent sistemului de TVA la incasare. Asta in masura in care factura nu a fost deja platita in luna februarie, moment la care s-a exercitat si deducerea, caz in care corectia nu mai are sens.

Cunoastem ca randurile nou incluse (A si B) privind operatiunile cu TVA la incasare nu au regularizari, insa acestea sunt mai mult informative, si in acest sens corectiile le veti include la unul dintre cele 2 randuri, in functie de natura operatiunii (achizitie sau prestare).

In general, intrucat procedura de indreptare erori materiale este mai greoaie si presupune drumuri aditionale la autoritatea fiscala, intocmirea unui referat cu privirea la constatarea erorilor si asteptarea emiterii unei decizii de corectare de catre organul fiscal, multi contribuabili prefera sa caute o modalitate de corectie prin deconturile ulterioare.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Operatiuni cu TVA la incasare. Cum corectam decontul de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016