Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Restituirea TVA din ultimul decont ca urmare a anularii inregistrarii. Ce solutii avem?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, restituire tva, decont, impozit pe profit, omfp 263/2010

Vom analiza mai cazul unei societati cu raspundere limitata care nu mai este platitoare de TVA incepand cu luna februarie 2013. Societatea a depus ultimul decont de TVA la luna ianuarie, depus pana pe 25.02, unde a facut ajustarile de rigoare in urma inventarierii si a rezultat un TVA de recuperat in valoare de 800 lei.



Vom vedea asfel ce tratament se aplica in continuare, dat fiind faptul ca in balanta contul 4424 are sold.

Solutia consultantului:

Societatea poate solicita restituirea sumelor negative de TVA cuprinse in ultimul decont de TVA conform procedurilor aprobate prin OMFP 1899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal si a OMFP 263/2010 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, numai in urma efectuarii inspectiei fiscale.

In acest sens va depune la organul fiscal competent o cerere de restituire. Cererea de restituire trebuie sa fie depusa in cadrul termenului legal de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, respectiv in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire, sa cuprinda codul de inregistrare fiscala a contribuabilului, suma si natura creantei solicitate a fi restituita, precum si documentele necesare din care sa rezulte ca aceasta nu este datorata la buget.

Pentru intocmirea cererii de restituire, in cazul in care nu ati formulat optiunea de rambursare prin deconturile de TVA trebuie sa aveti in vedere si OMEF 179/2007 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVA.

In situatia in care societatea nu solicita restituirea TVA conform procedurii mai sus mentionata, TVA se poate scoate din evidenta prin formula contabila:

             6588                                         =                         4424  
   "Alte cheltuieli de exploatare"                           "TVA de recuperat

Aceasta suma este neduductibila la calculul impozitului pe profit.

In acest caz se poate depune o notificare organului fiscal compentent din care sa rezulte scoaterea din evidenta a creantei respective (suma de rambursat din ultimul decont de TVA depus anterior anularii inregistrarii in scopuri de TVA).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Restituirea TVA din ultimul decont ca urmare a anularii inregistrarii. Ce solutii avem?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016