Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Diferente TVA la furnizori in functie de curs. Ce implicatii exista asupra DNOR cu control ulterior?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: furnizori, diferente tva, declaratii, d394, tva, deductibilitate, control ulterior

In cazul urmator, discutam despre o firma care presteaza servicii de transport international de marfa si care, ca urmare a implementarii SAP, va utiliza cursul de schimb BCE pentru facturile emise/primite in valuta. Firma va agrea utilizarea acestui curs in relatia cu clientii si furnizorii romanii.


Vor fi insa furnizori care nu vor respecta cursul BCE, practica e de a utiza cursul BNR si, de asemenea, firma va avea si multe facturi cu regim de taxare "reverse charge" pentru care va folosi acest curs BCE vs BNR.

La o analiza intocmita, se constata ca diferenta intre TVA inscris pe factura furnizor la curs BNR si TVA inregistrat de firma la curs BCE este mica, mai mic de 1.000 de lei/total an.

Ce impact fiscal/contraventional,etc. ar putea avea firma, tinand seama si de faptul ca primeste rambursare de TVA cu control ulterior?



Conform pct. B1 subpct. 6.3 lit. a2) din Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, aprobata prin OMFP 263/2010, cu modificarile ulterioare, SIN-ul (standardul individual negativ - adica suma maxima a TVA ce poate fi rambursata fara analiza documentara sau inspectie fiscala anticipata) se ajusteaza in functie de comportamentul fiscal al fiecarei persoane impozabile.

La pct. B2 din procedura se precizeaza ca, daca societatea inregistreaza deconturi de TVA la care SIN este mai mare decat 1, se calculeaza Fisa indicatorilor de inspectie fiscala (anexa nr. 4 la procedura) si, in situatia in care punctajul rezultat din fisa este mai mare sau egal cu 60 de puncte, decontul de TVA prezinta risc fiscal mare si se solutioneaza numai cu control anticipat.

In cazul prezentat, la verificarea ulterioara a DNOR-ului vor exista diferente intre TVA deductibila din facturile furnizorilor si TVA deductibila inregistrata in contabilitate si deconturi, care se vor reflecta in sumele neaprobate/necuvenite la rambursare. In Fisa indicatorilor de inspectie fiscala (pct. 2 din anexa nr. 4) se calculeaza indicatorul "ponderea sumelor neaprobate la rambursare in totalul sumei solicitate la rambursare [(sume solicitate - sume aprobate)/sume solicitate" si se puncteaza in functie de aceasta pondere. Spre exemplu, daca ponderea sumelor neaprobate ≤ = 2%, atunci se stabilesc 0 puncte, nerezultand astfel implicatii in privinta DNOR-urilor urmatoare din acest punct de vedere; in schimb, daca ponderea sumelor neaprobate este > 10%, atunci punctajul este de 60 de puncte si societatea va putea beneficia de rambursari ulterioare de TVA cu control anticipat.

In plus, pentru diferentele de TVA intre declaratiile informative 394 depuse de societate si cele depuse de furnizori, cu ocazia inspectiei fiscale societatea va fi obligata la depunerea de noi declaratii informative corecte pentru fiecare perioada in parte, iar neindeplinirea obligatiei dispuse prin dispozitie de masuri constituie contraventie conform art. 219 alin. 1 lit. e coroborat cu art. 109 alin. 9 din Codul de procedura fiscala si se sanctioneaza cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei potrivit art. 219 alin. 2 lit. c din Codul de procedura fiscala.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016