Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Diferente TVA la furnizori in functie de curs. Ce implicatii exista asupra DNOR cu control ulterior?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 23 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: furnizori, diferente tva, declaratii, d394, tva, deductibilitate, control ulterior

In cazul urmator, discutam despre o firma care presteaza servicii de transport international de marfa si care, ca urmare a implementarii SAP, va utiliza cursul de schimb BCE pentru facturile emise/primite in valuta. Firma va agrea utilizarea acestui curs in relatia cu clientii si furnizorii romanii.


Vor fi insa furnizori care nu vor respecta cursul BCE, practica e de a utiza cursul BNR si, de asemenea, firma va avea si multe facturi cu regim de taxare "reverse charge" pentru care va folosi acest curs BCE vs BNR.

La o analiza intocmita, se constata ca diferenta intre TVA inscris pe factura furnizor la curs BNR si TVA inregistrat de firma la curs BCE este mica, mai mic de 1.000 de lei/total an.

Ce impact fiscal/contraventional,etc. ar putea avea firma, tinand seama si de faptul ca primeste rambursare de TVA cu control ulterior?Conform pct. B1 subpct. 6.3 lit. a2) din Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, aprobata prin OMFP 263/2010, cu modificarile ulterioare, SIN-ul (standardul individual negativ - adica suma maxima a TVA ce poate fi rambursata fara analiza documentara sau inspectie fiscala anticipata) se ajusteaza in functie de comportamentul fiscal al fiecarei persoane impozabile.
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii


La pct. B2 din procedura se precizeaza ca, daca societatea inregistreaza deconturi de TVA la care SIN este mai mare decat 1, se calculeaza Fisa indicatorilor de inspectie fiscala (anexa nr. 4 la procedura) si, in situatia in care punctajul rezultat din fisa este mai mare sau egal cu 60 de puncte, decontul de TVA prezinta risc fiscal mare si se solutioneaza numai cu control anticipat.

In cazul prezentat, la verificarea ulterioara a DNOR-ului vor exista diferente intre TVA deductibila din facturile furnizorilor si TVA deductibila inregistrata in contabilitate si deconturi, care se vor reflecta in sumele neaprobate/necuvenite la rambursare. In Fisa indicatorilor de inspectie fiscala (pct. 2 din anexa nr. 4) se calculeaza indicatorul "ponderea sumelor neaprobate la rambursare in totalul sumei solicitate la rambursare [(sume solicitate - sume aprobate)/sume solicitate" si se puncteaza in functie de aceasta pondere. Spre exemplu, daca ponderea sumelor neaprobate ≤ = 2%, atunci se stabilesc 0 puncte, nerezultand astfel implicatii in privinta DNOR-urilor urmatoare din acest punct de vedere; in schimb, daca ponderea sumelor neaprobate este > 10%, atunci punctajul este de 60 de puncte si societatea va putea beneficia de rambursari ulterioare de TVA cu control anticipat.

In plus, pentru diferentele de TVA intre declaratiile informative 394 depuse de societate si cele depuse de furnizori, cu ocazia inspectiei fiscale societatea va fi obligata la depunerea de noi declaratii informative corecte pentru fiecare perioada in parte, iar neindeplinirea obligatiei dispuse prin dispozitie de masuri constituie contraventie conform art. 219 alin. 1 lit. e coroborat cu art. 109 alin. 9 din Codul de procedura fiscala si se sanctioneaza cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei potrivit art. 219 alin. 2 lit. c din Codul de procedura fiscala.Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist


Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Diferente TVA la furnizori in functie de curs. Ce implicatii exista asupra DNOR cu control ulterior?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016