Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


D.G.R.F.P. Cluj-Napoca informeaza contribuabilii ca, prin HG nr. 653/2023, (publicata in M.O. nr. 722 /04.08.2023) au fost modificate si completate prevederile titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
Actul normativ stabileste conditiile pentru aplicarea scutirilor de TVA cu drept de deducere pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiari, scutiri introduse prin Legea nr. nr.88/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:
- documentele necesare pentru justificarea scutirii de TVA:
* pentru serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unitati spitalicesti din reteaua publica de stat, pentru care beneficiarul este unitatea spitaliceasca din reteaua publica de stat sau, dupa caz, institutia/autoritatea publica centrala sau locala, care asigura finantarea acesteia, potrivit legii.
* pentru livrarile de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, precum si pentru adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri, efectuate catre unitati spitalicesti din reteaua publica de stat sau catre o institutie/autoritate publica centrala sau locala care asigura finantarea acestora, potrivit legii.
* in cazul importului si a achizitiei intracomunitare de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, precum si pentru adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri.
- intrucat prin Legea nr.88/2023, livrarea de proteze si accesorii ale acestora ( cu exceptia protezelor dentare scutite de TVA fara drept de deducere) precum si a produselor ortopedice a trecut de la cota redusa de TVA de 9% la scutire de TVA cu drept de deducere, actul normativ reglementeaza ca, livrarea acestora este scutita de TVA, indiferent de beneficiarul acestei operatiuni .
- reglementeaza ca, scutirea de TVA pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii prevazute mai sus, efectuate catre unitatea spitaliceasca din reteaua publica de stat sau, dupa caz, catre institutia/autoritatea publica centrala sau locala care asigura finantarea acesteia, potrivit legii, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Legii nr. 88/2023 (11 iunie 2023) si data intrarii in vigoare a HG nr.653/2023 (04.08.2023), se aplica daca furnizorii/prestatorii fac dovada destinatiei bunurilor/serviciilor prin orice proba si mijloc de proba prevazute de lege, inclusiv prin, dar nu limitat la, contracte si declaratiile pe propria raspundere.
Baza legala:
- Legea nr.88/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
- HG nr. 653/2023 pentru modificarea si completarea titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 1/2016.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Sursa: ANAF

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie intracomunitara de bunuri. Furnizor din Macedonia
Intrebare: Dorim sa incepem colaborarea (achizitie de bunuri) cu un furnizor din Macedonia de Nord (in afara UE). Produsele pe care le cumparam sunt fabricate in Austria si sunt livrate din Austria (nu parasesc UE - livrare in cadrul UE). Intrebare: daca produsele vin din fabrica din Austria, dar factura vine din Macedonia, se considera IMPORT sau ACHIZITIE INTRACOMUNITARA? Le facem vama sau nu? Furnizorul are obligatia de a avea cod de TVA in Austria pentru o astfel de...vezi AICI raspunsul specialistilor <<
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Articole similare
Recuperare cheltuieli salarialeInfiintare SRL. Implicatii TVA si achizitii intracomunitareLivrari intracomunitare, implicatii fiscale cand se comunica sau nu un cod valabil de TVAScutire TVA export auto. Ce documente sunt necesare?Tratamentul privind TVA al cheltuielilor accesorii recuperate de la client. Care e monografia contabila?Ultimele articole
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitateInformare ANAF: Agricultorii pot beneficia de o compensatie in cota forfetara, in anumite conditiiDarea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVAAplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiari
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"