Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Lucrari efectuate asupra bunurilor mobile corporale (lohn). Justificare scutire de TVA

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 13 Mar. 2020 Exclusiv
Tags: bunuri mobile, scutire de tva, declaratia 390

Ce documente justificative trebuie sa detina o firma conform noilor prevederi legale, pentru a beneficia de scutirea platii TVA, pentru prestari servicii intracomunitare, care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata, respectiv confectii textile (fostul lonh).

In cazul studiat astazi, toate materialele sunt primite de la client, iar firma le confectioneaza si le livreaza clientului. In DECLARATIA 390 se comunica P (PRESTARE). Transportul este in sarcina clientului fiind platit de acesta (EXW). Clientul intracomunitar pentru care se presteaza serviciile de confectii are cod valid de TVA in celalalt stat membru.
 

Raspunsul specialistului


Modificarile introduse de la 01.01.2020, vizeaza justificarea scutirii de TVA in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri, respectiv documentele care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru, stabilite prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) 1912/2018 al Consiliului din 4 decembrie 2018 de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, documente care au fost preluate si in Proiectul de ordin pentru modiificarea OMFP 103/2016.
De asemenea, proiectul de ordin aduce modificari si in cazul justificarii scutirii de taxa prevazuta la art. 294 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, care se aplica pentru prestarile de servicii pentru care locul prestarii se considera in Romania, conform prevederilor art. 278 din Codul fiscal.
 
In situatia mentionate de dvs., serviciile sunt prestate catre un beneficiar persoana impozabila, stabilita in alt stat membru, iar locul prestarii se considera in statul membru in care este stabilit beneficiarul conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a acestui articol, serviciile fiind neimpozabile in Romania. 
 
Potrivit prevederilor pct. 15 alin. (14) din Normele metodologice, in aplicarea prevederilor art. 278 din Codul fiscal, lucrarile efectuate asupra bunurilor mobile corporale cuprind toate operatiunile umane si mecanice efectuate asupra unui bun mobil corporal, altele decat cele de natura intelectuala sau stiintifica, respectiv servicii ce constau, printre altele, in procesarea, prelucrarea, repararea bunurilor mobile corporale. Evaluarea bunurilor mobile corporale reprezinta examinarea unor bunuri mobile corporale in scopul stabilirii valorii acestora. Ambalajele sau alte bunuri utilizate, in legatura directa cu bunurile asupra carora au fost realizate lucrari ori evaluari, sau bunurile incorporate in acestea sunt accesorii serviciilor realizate si nu vor fi tratate ca livrari de bunuri separate, ci ca fiind parte a serviciului prestat. Pentru determinarea locului prestarii acestor servicii se vor aplica, in functie de statutul beneficiarului, prevederile art. 278 alin. (2), alin. (5) lit. d) sau alin. (6) lit. a) din Codul fiscal.
 
Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Asadar, in cazul mentionat de dvs., se aplica art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, si potrivit prevederilor pct. 15 alin. (3) din Normele metodologice, in scopul identificarii sediului fix al clientului caruia ii este prestat serviciul, prestatorul examineaza natura si utilizarea serviciului prestat. Atunci cand natura si utilizarea serviciului furnizat nu ii permit sa identifice sediul fix caruia ii este furnizat serviciul, prestatorul, pentru a identifica sediul fix respectiv, trebuie sa urmareasca in special daca contractul, formularul de comanda si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de statul membru al clientului si comunicat acestuia de catre client identifica sediul fix ca fiind client al serviciului si daca sediul fix este entitatea care plateste pentru serviciul in cauza.
 
In concluzie, ca si pana acum, documentele sunt: contractul incheiat cu beneficiarul, factura in care se mentioneaza codul valid de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de statul membru al clientului.
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Lucrari efectuate asupra bunurilor mobile corporale (lohn). Justificare scutire de TVA":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016