Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Lucrari efectuate asupra bunurilor mobile corporale (lohn). Justificare scutire de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Mar. 2020 Exclusiv
Tags: bunuri mobile, scutire de tva, declaratia 390

Ce documente justificative trebuie sa detina o firma conform noilor prevederi legale, pentru a beneficia de scutirea platii TVA, pentru prestari servicii intracomunitare, care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata, respectiv confectii textile (fostul lonh).

In cazul studiat astazi, toate materialele sunt primite de la client, iar firma le confectioneaza si le livreaza clientului. In DECLARATIA 390 se comunica P (PRESTARE). Transportul este in sarcina clientului fiind platit de acesta (EXW). Clientul intracomunitar pentru care se presteaza serviciile de confectii are cod valid de TVA in celalalt stat membru.
 

Raspunsul specialistului


Modificarile introduse de la 01.01.2020, vizeaza justificarea scutirii de TVA in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri, respectiv documentele care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru, stabilite prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) 1912/2018 al Consiliului din 4 decembrie 2018 de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, documente care au fost preluate si in Proiectul de ordin pentru modiificarea OMFP 103/2016.
De asemenea, proiectul de ordin aduce modificari si in cazul justificarii scutirii de taxa prevazuta la art. 294 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, care se aplica pentru prestarile de servicii pentru care locul prestarii se considera in Romania, conform prevederilor art. 278 din Codul fiscal.
 
In situatia mentionate de dvs., serviciile sunt prestate catre un beneficiar persoana impozabila, stabilita in alt stat membru, iar locul prestarii se considera in statul membru in care este stabilit beneficiarul conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a acestui articol, serviciile fiind neimpozabile in Romania. 
 
Potrivit prevederilor pct. 15 alin. (14) din Normele metodologice, in aplicarea prevederilor art. 278 din Codul fiscal, lucrarile efectuate asupra bunurilor mobile corporale cuprind toate operatiunile umane si mecanice efectuate asupra unui bun mobil corporal, altele decat cele de natura intelectuala sau stiintifica, respectiv servicii ce constau, printre altele, in procesarea, prelucrarea, repararea bunurilor mobile corporale. Evaluarea bunurilor mobile corporale reprezinta examinarea unor bunuri mobile corporale in scopul stabilirii valorii acestora. Ambalajele sau alte bunuri utilizate, in legatura directa cu bunurile asupra carora au fost realizate lucrari ori evaluari, sau bunurile incorporate in acestea sunt accesorii serviciilor realizate si nu vor fi tratate ca livrari de bunuri separate, ci ca fiind parte a serviciului prestat. Pentru determinarea locului prestarii acestor servicii se vor aplica, in functie de statutul beneficiarului, prevederile art. 278 alin. (2), alin. (5) lit. d) sau alin. (6) lit. a) din Codul fiscal.
 
Asadar, in cazul mentionat de dvs., se aplica art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, si potrivit prevederilor pct. 15 alin. (3) din Normele metodologice, in scopul identificarii sediului fix al clientului caruia ii este prestat serviciul, prestatorul examineaza natura si utilizarea serviciului prestat. Atunci cand natura si utilizarea serviciului furnizat nu ii permit sa identifice sediul fix caruia ii este furnizat serviciul, prestatorul, pentru a identifica sediul fix respectiv, trebuie sa urmareasca in special daca contractul, formularul de comanda si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de statul membru al clientului si comunicat acestuia de catre client identifica sediul fix ca fiind client al serviciului si daca sediul fix este entitatea care plateste pentru serviciul in cauza.
 
In concluzie, ca si pana acum, documentele sunt: contractul incheiat cu beneficiarul, factura in care se mentioneaza codul valid de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de statul membru al clientului.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Lucrari efectuate asupra bunurilor mobile corporale (lohn). Justificare scutire de TVA":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016