Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Autoritatile informeaza in aceasta perioada contribuabilii in ceea ce priveste principalele reglementari referitoare la aplicarea plafonului de scutire de taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru intreprinderile mici.
Astfel, se precizeaza in primul rand ca persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, (119.000 lei), al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii (3,3817 lei), aplica regimul special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1) din Codul Fiscal (CF), respectiv livrari de bunuri si prestari de servicii, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) din CF. De asemenea, trebuie retinut ca persoane impozabile pot fi: persoane fizice, persoane juridice, entitati nonprofit care desfasoara activitati economice.In plus, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea scutirii de taxa este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b) din CF, operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f) din CF, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia:
- livrarilor de active fixe corporale sau necorporale, efectuate de persoana impozabila;
- livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi.
De retinut ca persoana impozabila care indeplineste conditiile pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa. O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, sub plafonul de scutire si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare.
Pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga (35.000 euro: 12 x nr. de luni de functionare).
Persoanele care aplica regimul special de scutire, conform art. 152 din CF, au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari. De asemenea, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile art. 145 si art. 146 din CF si nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau alt document.
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Persoanele impozabile care au aplicat regimul special pentru mici intreprinderi si care au fost inregistrate in scopuri de TVA, daca ulterior inregistrarii realizeaza numai operatiuni fara drept de deducere, vor solicita scoaterea din evidenta conform art. 153 alin. (11) din CF. Daca, ulterior scoaterii din evidenta, aceste persoane impozabile vor realiza operatiuni care dau drept de deducere a taxei, vor aplica regimul special de scutire.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
TVA - Scutiri pentru importul de bunuri si pentru achizitii intracomunitareArticole similare
INREGISTRARE IN SCOPURI DE TVA. Facturi emise ori primite inainte de inregistrare. Cum procedam pentru efectuarea regularizarilor?Lohnul inainte si dupa ianuarie 2010Cum se emit facturile pentru produsele incasate prin bon fiscalPersoana impozabila unica in sensul TVATransport intracomunitar si lipsa codului de TVA. Cum facturam corect?Ultimele articole
Cum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleCCF propune modificarea legislatiei privind operatiunile triunghiulareCum se face inregistrarea facturilor simplificate in jurnalul de cumparariDecont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneD394 in 2024. Bonurile cu valoare mai mica de 100 euro se declara in D394?Articole similare
Formular NOU pentru Decontul de TVAAIC autoturism second-hand. Ce obligatii revin cumparatorului neinregistrat in regim normal?Obligatii privind transmiterea facturilor exclusiv prin sistemul RO e-FacturaMentiune data platii factura in jurnalul pentru cumparari | TVA la incasareCod CAEN 3832: Ce obligatii fiscale are o societate de colectare deseuri fata de persoanele fizice de la care se face achizitia?Ultimele articole
Notificare de conformare e-TVA: De cand aveti obligatia de a raspunde la notificareCum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleLuni, 26 august 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleCCF propune modificarea legislatiei privind operatiunile triunghiulareRO e-Factura. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euroAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"