Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Cum arata regimul de scutire de TVA pentru intreprinderile mici

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 31 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: tva intreprinderi, regim de scutire tva intreprinderi, inregistrare in scopuri de tva, persoane impozabile

Autoritatile informeaza in aceasta perioada contribuabilii in ceea ce priveste principalele reglementari referitoare la aplicarea plafonului de scutire de taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru intreprinderile mici.

Astfel, se precizeaza in primul rand ca persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, (119.000 lei), al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii (3,3817 lei), aplica regimul special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1) din Codul Fiscal (CF), respectiv livrari de bunuri si prestari de servicii, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) din CF. De asemenea, trebuie retinut ca persoane impozabile pot fi: persoane fizice, persoane juridice, entitati nonprofit care desfasoara activitati economice.

In plus, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea scutirii de taxa este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b) din CF, operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f) din CF, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia:

- livrarilor de active fixe corporale sau necorporale, efectuate de persoana impozabila;

- livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi.

De retinut ca persoana impozabila care indeplineste conditiile pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa. O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, sub plafonul de scutire si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare.

Pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga (35.000 euro: 12 x nr. de luni de functionare).
Ajustarea TVA pas cu pas

Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Marea carte verde a monografiilor contabile

Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Cartea Verde a TVA

Cartea Verde a TVA

Vezi detaliiPersoanele care aplica regimul special de scutire, conform art. 152 din CF, au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari. De asemenea, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile art. 145 si art. 146 din CF si nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau alt document.

Persoanele impozabile care au aplicat regimul special pentru mici intreprinderi si care au fost inregistrate in scopuri de TVA, daca ulterior inregistrarii realizeaza numai operatiuni fara drept de deducere, vor solicita scoaterea din evidenta conform art. 153 alin. (11) din CF. Daca, ulterior scoaterii din evidenta, aceste persoane impozabile vor realiza operatiuni care dau drept de deducere a taxei, vor aplica regimul special de scutire.
Autor: Mihaela Pascu

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Cum arata regimul de scutire de TVA pentru intreprinderile mici ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016