Tags: declaratia 204, anaf, opanaf
Pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au fost puse in dezbatere publica, vineri, o serie de proiecte de ordin ale presedintelui ANAF pentru modificarea unor declaratii, formulare si proceduri privind taxa pe valoare adaugata, dar si anumite raportari anuale.
Modificarea si completarea OPANAF nr.631/2016
Asadar, unul dintre proiectele puse in dezbatere publica este cel legat de modificarea si completarea OPANAF nr.631/2016, pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/ anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.
Astfel, proiectul prevede mai multe modificari, intre care:
- Dupa articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 21, cu urmatorul cuprins: ”Art.21 - (1) Se aproba modelul si continutul formularului "Decizie privind inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art.317 alin.(11) din Codul fiscal", cod 14.13.02.60/i.a.c.i., prevazut in anexa nr.6.
(2) In cazul in care inceteaza situatia de inactivitate fiscala a contribuabilului, care a condus la anularea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit art.317 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, organul fiscal atribuie, la cererea contribuabilului de inregistrare in scopuri de TVA, potrivit art.317 alin.(11) din Codul fiscal, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit initial, anterior anularii inregistrarii in scopuri de TVA, in temeiul pct.88 alin.(19) din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.”
- Articolele 3 si 4 se modifica si vor avea urmatorul cuprins: ”Art.3 - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare ale formularelor de la art. 1, 2 si 21 sunt prevazute in anexa nr.7. Art.4 - Anexele nr.1 - 7 fac parte integranta din prezentul ordin.”
Aprobarea modelului si continutului Formularului 204
Prin OPANAF pentru aprobarea modelului si continutului
Formularului 204 “Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale” se reglementeaza unui nou mecanism de declarare si plata a impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice, pe baza Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
De asemenea:
- se reglementeaza regimul fiscal in cazul veniturilor din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva;
- se reglementeaza obligatiile declarative in cazul asocierilor fara personalitate juridica care obtin venituri din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit;
- se stabileste termenul de depunere a declaratiei anuale de venit in cazul asocierilor fara personalitate juridica care obtin venituri din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit, respectiv data de 15 februarie inclusiv a anului fiscal in curs;
- se stabileste termenul de depunere a declaratiei anuale de venit, in cazul asocierilor prevazute la art.125 alin.(4) din Codul fiscal, respectiv data de 15 februarie a anului urmator celui de realizare a venitului.
Aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal
Un alt Proiectul de OPANAF privestea probarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal, pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare.
Se va inlocui sintagma ”achizitie intracomunitara taxabila in Romania” cu sintagma ”achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania”. Totodata, persoanele impozabile ale caror perioada fiscala a devenit luna ca urmare a efectuarii unei
achizitii intracomunitare de bunuri, va putea reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioada fiscala, daca nu mai efectueaza astfel de achizitii. Astfel, persoana impozabila va depune "Declaratia privind
cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent".
Procedura de regularizare a obligatiilor fiscale
Proiectului de ordin privind Procedura de regularizare a obligatiilor fiscale in cazul reconsiderarii unei tranzactii/reincadrarii formei unei activitati de catre organul fiscal central. Prin acest proiect de ordin se reglementeaza:
• Ca sumele stabilite de organul fiscal central se regularizeaza cu obligatiile fiscale declarate/platite de contribuabil/platitor aferente anterior reconsiderarii, indiferent daca, din punct de vedere fiscal, in urma reconsiderarii/reincadrarii, are loc translatarea obligatiilor fiscale de la o persoana fizica/juridica la alta persoana fizica/juridica.
• Procedura de regularizare a platilor anticipate in cazul reconsiderarii unei tranzactii pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice si care a fost reincadrata ca activitate independenta, de catre compartimentul cu atributii de inspectie fiscala din cadrul organului fiscal central competent;
• Procedura de regularizare a platilor anticipate in cazul reconsiderarii unei tranzactii pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice si care a fost reincadrata ca activitate independenta, ca urmare a declararii de catre contribuabil a veniturilor obtinute din activitati independente;
• Procedura de regularizare a platilor anticipate in cazul reincadrarii formei unei activitati, din activitate independenta in activitate dependenta, de catre compartimentul cu atributii de inspectie fiscala;
• modelul formularelor:
- Cerere de regularizare a obligatiilor fiscale ca urmare a reconsiderarii unei tranzactii;
- Situatia platilor obligatiilor fiscale efectuate de contribuabili pentru care a fost reincadrata forma unei activitati;
- Referat privind regularizarea obligatiilor fiscale datorate de contribuabili ca urmare a reconsiderarii unei tranzanctii/reincadrarii formei unei activitati;
- Decizia de regularizare a obligatiilor fiscale considerate a fi achitate anticipat in cazul reconsiderarii unei tranzactii/reincadrarii formei unei activitati.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
1. O persoana are facultate si master pe informatica (5 ani), apoi are a 2-a facultate de 3 ani in Finante-Banci. Nu are master in domeniul economic. Aceasta persoana poate ocupa functia de director economic si/sau contabil sef? Pentru a ocupa aceste functii este necesar si master in domeniul economic?
2. O persoana este director economic la o societate pe actiuni. O ruda de gradul unu are voie sa fie cenzor la aceeasi unitate, fara a fi in conflict de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Din greseala s-a adaugat pe casa de marcat un bon de 22.000 lei in loc de suma corecta de 22 lei, ulterior a fost emis si bonul corect de 22 lei, s-a intocmit referat pentru anularea sumei de 22.000 lei, avand in vedere ca societatea are casa de marcat conectata la serverele ANAF si se transmit zilnic rapoartele Z, ce trebuie sa faca compania in acest caz ca sa nu se tina cont de suma gresita de pe casa de marcat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea noastra achizitioneaza componente de calculator pentru a-l realiza in regie proprie. Cum procedam la inregistrarea componentelor? Avand in vedere ca unele dintre acestea, de exemplu, monitorul, are o valoare de intrare, fara TVA, de 3.361,33 lei sau placa video este 5.024,73 lei, fara TVA. Au fost achizitionate separat fiecare dintre piesele necesare, investitia este in curs, deoarece nu a fost finalizat calculatorul.
Care este monografia contabila ce va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
SRL micro depaseste in septembrie plafonul de 500.000 euro, trec cu 1 iulie la profit, mai am o firma in care am peste 50% si ea la profit din ianuarie 2024, nu mai am la final de an nicio firma cu 1%. Intrebare: Daca in cursul anului viitor imi mai fac o firma o pot pune la micro? Sau se ia ca la final de an anterior cumulat firmele mele depaseau 500.000 euro si trebuie sa o fac tot la profit?
Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate pierde calitatea de microintreprindere din cauza intarzierii depunerii bilantului aferent anului 2023 si, incepand cu aprilie 2024, trebuie sa devina platitoare de impozit pe profit. Poate sa redevina microintreprindere de la 1 ianuarie 2025, daca indeplineste conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate din Romania care face parte din grup de firme multinationale, are actionar unic o societate din Germania cu cifra de afaceri anuala de peste 750 mil. euro.
Societatea din Germania este societatea mama, obligatia de calcul si raportare a impozitului minim global ii revine acesteia.
Societatea din Romania aplica o singura facilitate fiscala, respectiv sponsorizari in limita de 20% din impozitul pe profit datorat.
Calculul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<