Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ANAF modifica mai multe declaratii si formulare privind TVA si raportari, intre care si Declaratia 204

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 21 Ian. 2019
Tags: declaratia 204, anaf, opanaf

Pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au fost puse in dezbatere publica, vineri, o serie de proiecte de ordin ale presedintelui ANAF pentru modificarea unor declaratii, formulare si proceduri privind taxa pe valoare adaugata, dar si anumite raportari anuale.

Modificarea si completarea OPANAF nr.631/2016 

Asadar, unul dintre proiectele puse in dezbatere publica este cel legat de  modificarea si completarea OPANAF nr.631/2016, pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/ anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata. 

Astfel, proiectul prevede mai multe modificari, intre care:
- Dupa articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 21, cu urmatorul cuprins: ”Art.21 - (1) Se aproba modelul si continutul formularului "Decizie privind inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art.317 alin.(11) din Codul fiscal", cod 14.13.02.60/i.a.c.i., prevazut in anexa nr.6.
(2) In cazul in care inceteaza situatia de inactivitate fiscala a contribuabilului, care a condus la anularea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit art.317 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, organul fiscal atribuie, la cererea contribuabilului de inregistrare in scopuri de TVA, potrivit art.317 alin.(11) din Codul fiscal, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit initial, anterior anularii inregistrarii in scopuri de TVA, in temeiul pct.88 alin.(19) din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.”
- Articolele 3 si 4 se modifica si vor avea urmatorul cuprins: ”Art.3 - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare ale formularelor de la art. 1, 2 si 21 sunt prevazute in anexa nr.7. Art.4 - Anexele nr.1 - 7 fac parte integranta din prezentul ordin.”
 

Aprobarea modelului si continutului Formularului 204

Prin OPANAF pentru aprobarea modelului si continutului Formularului 204 “Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale” se reglementeaza unui nou mecanism de declarare si plata a impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice, pe baza Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

De asemenea:
- se reglementeaza regimul fiscal in cazul veniturilor din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva; 
- se reglementeaza obligatiile declarative in cazul asocierilor fara personalitate juridica care obtin venituri din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit;
- se stabileste termenul de depunere a declaratiei anuale de venit in cazul asocierilor fara personalitate juridica care obtin venituri din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit, respectiv data de 15 februarie inclusiv a anului fiscal in curs;
- se stabileste termenul de depunere a declaratiei anuale de venit, in cazul asocierilor prevazute la art.125 alin.(4) din Codul fiscal, respectiv data de 15 februarie a anului urmator celui de realizare a venitului. 
 

Aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal


Un alt Proiectul de OPANAF privestea probarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal, pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare.

Se va inlocui sintagma ”achizitie intracomunitara taxabila in Romania” cu sintagma ”achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania”. Totodata, persoanele impozabile ale caror perioada fiscala a devenit luna ca urmare a efectuarii unei achizitii intracomunitare de bunuri, va putea reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioada fiscala, daca nu mai efectueaza astfel de achizitii. Astfel, persoana impozabila va depune "Declaratia privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent".
 

Procedura de regularizare a obligatiilor fiscale

Proiectului de ordin privind Procedura de regularizare a obligatiilor fiscale in cazul reconsiderarii unei tranzactii/reincadrarii formei unei activitati de catre organul fiscal central. Prin acest proiect de ordin se reglementeaza:
• Ca sumele stabilite de organul fiscal central se regularizeaza cu obligatiile fiscale declarate/platite de contribuabil/platitor aferente anterior reconsiderarii, indiferent daca, din punct de vedere fiscal, in urma reconsiderarii/reincadrarii, are loc translatarea obligatiilor fiscale de la o persoana fizica/juridica la alta persoana fizica/juridica. 
• Procedura de regularizare a platilor anticipate in cazul reconsiderarii unei tranzactii pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice si care a fost reincadrata ca activitate independenta, de catre compartimentul cu atributii de inspectie fiscala din cadrul organului fiscal central competent; 
• Procedura de regularizare a platilor anticipate in cazul reconsiderarii unei tranzactii pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice si care a fost reincadrata ca activitate independenta, ca urmare a declararii de catre contribuabil a veniturilor obtinute din activitati independente; 
• Procedura de regularizare a platilor anticipate in cazul reincadrarii formei unei activitati, din activitate independenta in activitate dependenta, de catre compartimentul cu atributii de inspectie fiscala; 
• modelul formularelor: 
- Cerere de regularizare a obligatiilor fiscale ca urmare a reconsiderarii unei tranzactii;
- Situatia platilor obligatiilor fiscale efectuate de contribuabili pentru care a fost reincadrata forma unei activitati;
- Referat privind regularizarea obligatiilor fiscale datorate de contribuabili ca urmare a reconsiderarii unei tranzanctii/reincadrarii formei unei activitati;
- Decizia de regularizare a obligatiilor fiscale considerate a fi achitate anticipat in cazul reconsiderarii unei tranzactii/reincadrarii formei unei activitati. 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ANAF modifica mai multe declaratii si formulare privind TVA si raportari, intre care si Declaratia 204":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016