Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
TITLUL VIII Masuri speciale privind supravegherea productiei, importului si circulatiei unor produse accizabile CAP. I Sistemul de supraveghere a productiei de alcool etilic ART. 222 Sfera de ...
TITLUL VIII Masuri speciale privind supravegherea productiei, importului si circulatiei unor produse accizabile
CAP. I Sistemul de supraveghere a productiei de alcool etilic
ART. 222
Sfera de aplicare
Sistemul de supraveghere se aplica tututor antrepozitarilor autorizati pentru productia de alcool etilic nedenaturat si distilate.
ART. 223
Supraveghetorii fiscali
(1) Pentru fiecare antrepozit fiscal de productie de alcool etilic si de distilate vor fi desemnati reprezentanti permanenti ai autoritatii fiscale competente, denumiti in continuare supraveghetori fiscali. Prezenta supraveghetorilor fiscali va fi asigurata pe tot parcursul desfasurarii procesului de productie, respectiv pe cele trei schimburi si in zilele de sarbatori legale.
(2) Antrepozitarii autorizati pentru productia de alcool etilic si de distilate vor intocmi si vor depune la autoritatea fiscala competenta, o data cu cererea de autorizare, un program de lucru defalcat pe luni, care sa prevada cantitatea estimata a se obtine intr-un an, in functie de capacitatea instalata.
ART. 224
Mijloace de masurare a productiei de alcool
(1) In vederea inregistrarii corecte a intregii productii de alcool etilic si de distilate obtinute, fiecare antrepozit fiscal de productie de alcool etilic si de distilate trebuie sa fie dotat obligatoriu de catre antrepozitarul autorizat cu mijloace de masurare, denumite in continuare contoare, avizate de Biroul Roman de Metrologie Legala, necesare pentru determinarea cantitatii de alcool etilic si de distilate, precum si cu mijloace de masurare legale pentru determinarea concentratiei alcoolice pentru fiecare sortiment de aclool etilic si de distilate. Mijloacele de masurare si masuratorile efectuate cu acestea se supun, in mod obligatoriu, controlului metrologic al statului, conform legii in domeniu.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
(2) In cazul antrepozitarilor autorizati pentru productia de alcool etilic, contoarele vor fi amplasate la iesirea din coloanele de distilare pentru alcoolul brut, la iesirea din coloanele de rafinare pentru alcoolul etilic rafinat si la iesirea din coloanele aferente alcoolului tehnic, astfel incat sa fie contorizate toate cantitatile de alcool rezultate.
(3) In cazul antrepozitarilor autorizati pentru productia de distilate, contoarele vor fi amplasate la iesirea din coloanele de distilare sau, dupa caz, la iesirea din instalatiile de distilare.
(4) Folosirea conductelor mobile, a furtunurilor elastice sau a altor conducte de acest fel, utilizarea rezervoarelor necalibrate, precum si amplasarea inaintea contoarelor a unor canele sau robinete, prin care se pot extrage cantitati de alcool sau distilate necontorizate, sunt interzise.
ART. 225 Certificate de calibrare
Antrepozitarii autorizati pentru productia de alcool si de distilate sunt obligati sa prezinte supraveghetorilor fiscali certificate de calibrare, eliberate de un laborator de metrologie agreat de Biroul Roman de Metrologie Legala, pentru toate rezervoarele si recipientele in care se depoziteaza alcoolul, distilatele si materiile prime din care provin acestea, indiferent de natura lor.
ART. 226
Sigilii
(1) Pe intregul flux tehnologic de la iesirea alcoolului brut, rafint si tehnic din coloanele de distilare, respectiv de rafinare, si pana la contoare, inclusiv la acestea, se vor aplica sigilii. In cazul antrepozitarilor autorizati pentru productia de distilate, sigiliile se vor aplica la iesirea distilatelor din coloanele de distilare sau din instalatiile de distilare. In toate situatiile, sigiliile vor fi aplicate si pe toate elementele de asamblare-racordare ale aparatelor de masura si control, pe orice orificii si robineti existenti pe intregul flux tehnologic continuu sau discontinuu.
(2) Aparatele si piesele de pe tot circuitul coloanelor de distilare, rafinare, precum si de pe tot circuitul instalatiilor de distilare trebuie imbinate in asa fel incat sa poata fi sigilate. Sigiliile apartin autoritatii fiscale competente, vor fi inseriate si vor purta, in mod obligatoriu, insemnele acesteia. Operatiunile de sigilare si desigilare se vor efectua de catre supraveghetorul fiscal desemnat, astfel incat sa nu se deterioreze aparatele si piesele componente. Amprentele sigiliilor aplicate trebuie sa fie mentinute intacte. Sigilarea si desigilarea vor fi consemnate intr-un proces-verbal.
(3) Sigiliile prevazute la alin. (2) sunt complementare sigiliilor metrologice aplicate contoarelor, conform reglementarilor specifice stabilite de Biroul Roman de Metrologie Legala.
(4) Stabilirea tipului de sigilii, prevazut la alin. (2), si a caracteristicilor acestora, uniformizarea si/sau personalizarea, precum si coordonarea tuturor operatiunilor ce se impun revin Ministerului Finantelor Publice, respectiv directiei cu atributii administrative.
ART. 227
Receptia materiilor prime
(1) Receptia cantitativa a materiilor prime intrate in antrepozitul fiscal, precum si introducerea lor in procesul de fabricatie se fac cu mijloace de masurare legale.
(2) In cazul in care, pentru producerea alcoolului etilic si a distilatelor, se achizitioneaza materii prime de la persoane fizice, borderourile de achizitie si documentele de receptie se intocmesc in 2 exemplare si vor purta, in mod obligatoriu, viza supraveghetorului fiscal. Un exemplar al acestor documente ramane la antrepozitul fiscal care a achizitionat materia prima, iar exemplarul 2, la persoana fizica furnizoare.
ART. 228
Obligatiile supraveghetorilor fiscali
(1) Supraveghetorii fiscali au obligatia sa verifice:
a) existenta certificatelor de calibrare pentru rezervoarele si recipientele de depozitare a alcoolului, a distilatelor si a materiilor prime din care provin acestea;
b) inregistrarea corecta a intrarilor de materii prime;
c) inscrierea corecta a alcoolului si a distilatelor obtinute, in raporatele zilnice de productie si in documentele de transfer-predare catre antrepozite de prelucrare sau de depozitare de produse finite, in concordanta cu inregistrarile mijloacelor de masurare;
d) concordanta dintre normele de consum de materii prime, consumul energetic lunar si productia de alcool si distilate obtinuta;
e) realitatea stocurilor zilnice de alcool brut, rafinat, alcool denaturat, tehnic si distilate, inscrise in evidentele operative ale antrepozitelor de depozitare de astfel de produse;
f) centralizatorul lunar al documentelor de transfer catre antrepozitele de prelucrare a alcoolului si a distilatelor;
g) concordanta dintre cantitatile de alcool si de distilate eliberate din antrepozitul fiscal de productie cu cele inscrise in documentele fiscale;
h) modul de calcul, de evidentiere si de virare a accizelor datorate pentru alcool si distilate, precum si pentru bauturile spirtoase realizate de catre antrepozitarul autorizat de productie, care isi desfasoara activitatea in sistem integrat;
i) depunerea la termen, la organele fiscale teritoriale, a declaratiilor privind obligatiile de plata cu titlu de accize si a decontului de accize, in conformitate cu prevederile legale;
j) orice alte documente si operatiuni care sa conduca la determinarea exacta a obligatiilor catre bugetul de stat;
k) inregistrarea corecta a operatiunilor de import si export, in situatia in care antrepozitarul autorizat desfasoara astfel de operatiuni.
(2) De asemenea, supraveghetorii fiscali au obligatia de a inregistra, intr-un registru special, toate cererile antrepozitarilor autorizati de productie sau ale organelor de control privind sigilarea sau desigilarea instalatiilor.
(3) In vederea certificarii realitatii tuturor operatiunilor reflectate in documentele aferente productiei de alcool si de distilate, incepand de la intrarea materiei prime pana la livrarea alcoolului si a distilatelor catre sectiile de prelucrare sau catre terti, toate documentele intocmite, inclusiv documentele fiscale, vor fi prezentate obligatoriu supraveghetorului fiscal desemnat pentru a fi vizate de acesta.
ART. 229
Desigilarea instalatiilor
(1) Desigilarea aparatelor si a pieselor de pe tot fluxul tehnologic se face numai in baza unei solicitari scrise, justificate, din partea antrepozitului fiscal de productie de alcool si de distilate sau in situatii de avarie.
(2) Cererea de desigilare se transmite supraveghetorului fiscal cu cel putin trei zile inainte de termenul stabilit pentru efectuarea operatiunii propriu-zise, care va proceda la desigilare. La desigilare, supraveghetorul fiscal intocmeste un proces-verbal de desigilare. In procesul-verbal se vor consemna data si ora desigilarii, cantitatea de alcool si de distilate - in litri si in grade - inregistrata de contoare la momentul desigilarii, precum si stocul de alcool si de distilate, pe sortimente, aflat in rezervoare si in recipiente.
(3) Se interzice antrepozitarilor autorizati deteriorarea sigiliilor aplicate de catre supraveghetorul fiscal. In cazul in care sigiliul este deteriorat accidental sau in caz de avarie, antrepozitarul autorizat este obligat sa solicite prezenta supraveghetorului fiscal pentru constatarea cauzelor deteriorarii accidentale a sigiliului sau ale avariei.
(4) Daca antrepozitarul autorizat constata un incident sau o disfunctie in functionarea unui contor, acesta trebuie sa faca imediat o declaratie supraveghetorului fiscal, care va fi consemnata intr-un registru special destinat acestui scop, procedandu-se imediat la remedierea defectiunii. Totodata, antrepozitarul autorizat va solicita prezenta reprezentantului autorizat de catre Biroul Roman de Metrologie Legala pentru activitati de reparatii ale mijloacelor de masurare din categoria respectiva, in vederea desigilarii mijloacelor de masurare, a repunerii lor in stare de functionare si a resigilarii.
(5) Contoarele defecte pot fi inlocuite, sub supraveghere metrologica, cu alte contoare de rezerva, cu specificarea, intr-un proces-verbal de inlocuire, intocmit de supraveghetorul fiscal, a indicilor de la care se reia activitatea.
(6) Daca timpul de remediere a contoarelor depaseste 24 de ore, se suspenda activitatea de productie a alcoolului si a distilatelor. Instalatiile respective vor fi sigilate.
(7) Suspendarea se face in baza unui proces-verbal de suspendare, incheiat in 3 exemplare de catre supraveghetorul fiscal, in prezenta reprezentantului legal al antrepozitarului autorizat.
(8) In procesul-verbal incheiat se vor mentiona cauzele accidentului sau ale avariei care au generat intreruperea activitatii, data si ora intreruperii acesteia, stocul de alcool si de distilate existent la acea data si indicii inregistrati de contoare in momentul suspendarii activitatii.
(9) Originalul procesului-verbal de desigilare sau de suspendare, dupa caz, se depune la autoritatea fiscala competenta, in termen de 24 de ore de la incheierea acestuia. Al doilea exemplar al procesului-verbal ramane la antrepozitarul autorizat, iar exemplarul al treilea se pastreaza de catre supraveghetorul fiscal.
(10) Reluarea activitatii dupa desigilarea instalatiilor respective se va face in baza unei declaratii de remediere a defectiunii, intocmita de antrepozitarul autorizat si vizata de supraveghetorul fiscal, insotita de un aviz eliberat de specialistul care a efectuat remedierea. Supraveghetorul fiscal va proceda la sigilarea intregului flux tehnologic.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Titlul I Capitolul ICODUL FISCAL 2008 Capitolul I Sectiunea 8. Marcarea produselor alcoolice si tutunului prelucrat - art. 202-206CODUL FISCAL 2008 - Capitolul V. Dispozitii tranzitorii si derogari - art. 220<sup>2</sup>-221<sup>2</sup>CODUL FISCAL 2008 - Capitolul XI. Persoanele obligate la plata taxei - art. 150-151^2CODUL FISCAL 2008 Titlul X. Dispozitii finale - art. 297-298Ultimele articole
Norme CODUL FISCAL 2008 Titlul II Capitolul IIINorme CODUL FISCAL 2008 Titlul II Capitolul IINorme CODUL FISCAL 2008 Titlul II Capitolul INorme CODUL FISCAL 2008 Titlul ICODUL FISCAL 2008 - Capitolul XV. Dispozitii tranzitorii - art. 161-161^2Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"