Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care e regimul accizelor pentru bijuterii realizate in sistem de prestari de servicii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, regimul accizelor, bijuterii, accize, og 28/2013, og 16/2013

Analizam mai jos cazul unei societati care achizitioneaza pe baza de bon de comanda bijuterii de la persoane fizice. In conditiile in care materia prima apartine clientului, iar societatea inregistreaza venit din prelucrarea acesteia, vom stabili ce accize se platesc pentru bijuteriile din aur rezultate.




Incepand cu data de 1 septembrie 2013, urmare OG 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare (publicata in MOf 490/02.08.2013), precum si a OG 28/2013 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare (publicata in MOf 553/30.08.2013), bijuteriile din aur si/sau din platina cu codul NC 7113 19 00, cu exceptia verighetelor, au intrat sub incidenta accizelor (a se vedea art.207 lit.f) din Codul fiscal).

De asemenea, potrivit primei teze de la art.208 alin.(2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, "pentru produsele prevazute la art.207 lit.a)-c) si f)-l), accizele se datoreaza o singura data si se calculeaza prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de masura asupra cantitatilor produse pe teritoriul Romaniei, importate sau achizitionate intracomunitar."

Platitorii de accize pentru produsele prevazute la art.207 lit.a)-c) si f)-l) din Codul fiscal sunt operatorii economici care produc, achizitioneaza din teritoriul comunitar ori importa astfel de produse (a se vedea art.209 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal).

Momentul exigibilitatii (obligatia de plata) a accizelor pentru produsele prevazute la art.207 lit.f) din Codul fiscal intervine in functie de provenienta lor, dupa cum urmeaza:

-    pentru cele provenite din productia interna, la momentul vanzarii respectivelor produse pe piata interna de catre producatori (a se vedea art.211 lit.d) din Codul fiscal);
-    pentru cele provenite din achizitii intracomunitare, la momentul receptionarii respectivelor produse de catre operatorii economici care achizitioneaza intracomunitar (a se vedea art.211 lit.a) din Codul fiscal);

-    pentru cele provenite din import, la data efectuarii formalitatilor de punere in libera circulatie a respectivelor produse de catre operatorii economici importatori (a se vedea art.211 lit.b) din Codul fiscal).

Prin urmare, in cazul prezentat de dumneavoastra, in care o societate achizitioneaza (n.n. consideram ca nu este vorba de o transmitere de proprietate) pe baza de bon de comanda bijuterii (inele, verighete, etc) de la clienti, persoane fizice, care doresc transformarea lor tot in bijuterii, societatea nedevenind proprietarul materiei prime din care se vor realiza noile bijuterii, nu poate fi considerata productie de bijuterii in sensul prevederilor mentionate anterior. In plus, intrucat noile bijuterii sunt realizate din aurul clientului, clientul pastrand proprietatea acestuia, ar avea loc o prestare de servicii, a carei finalitate nu s-ar concretiza intr-o vanzare de catre societatea care a realizat bijuteriile respective. In situatia in care noile bijuterii ar fi vandute catre clientii - persoane fizice, vanzarea fiind reglementata la art.1650 si urmatoarele din Codul civil republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, atunci ar interveni obligatia de plata a accizelor la bugetul de stat.

Sursa: PortalContabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care e regimul accizelor pentru bijuterii realizate in sistem de prestari de servicii?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016