Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Procedura de restituire TVA achitat in UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 30 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: tva, omfp 3/2010, opanaf 3/2010, inregistrari contabile

Valabil la 31.08.2011 - O societate din Romania primeste 2 facturi externe din Germania si Franta, facturi emise cu TVA de de 19% si 19,60%, reprezentand servicii aferente unor cursuri de conducere autor si plata unei taxe de participare la un eveniment. Cum va proceda mai departe societatea din Romania in vederea recuperarii TVA-ului platit initial? Ce obligatii declarative exista in situatia data?

Persoanele juridice stabilite in Uniunea Europeana isi pot recupera TVA achitata la achizitionarea unor produse achizitionate din alt stat membru, daca ele sunt considerate persoane impozabile in intelesul taxei pe valoarea adaugata (societati comerciale sau alte persoane, inclusiv persoane fizice ce desfasoara activitati economice) si sunt inregistrate in scopuri de TVA in statele membre unde sunt stabilite. Rambursarea se face in temeiul Directivei 2008/9/CE, transpusa la art. 147^ 2 alin. (1)  lit. a din Codul fiscal , de la pct. 50 din Normele medodologice pentru art. 147 ^2 din Codul fiscal si a Procedurii de rambursare stabilite prin OPANAF 3/2010.
 
Pentru suma TVA achitata din facturi sau din orice alte documente care tin loc de factura emise de parteneri stabiliti pe teritoriul Comunitatii Europene, o persoana impozabila din Romania are de ales una din urmatoarele doua posibilitati:

1. sa inregistreze valoarea TVA achitata intr-un cont de cheltuieli de exploatare, de exemplu contul 628 "Cheltuieli cu servicii terti ".
 
Suma TVA astfel inregistrata este considerata cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil in baza prevederilor articolului 21 din Codul fiscal si a punctului 23 litera g) din normele de aplicare ale articolului 21:  "g) cheltuielile cu TVA platita intr-un stat membru aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile.";

2. sa nu inregistreze valoarea TVA intr-un cont de cheltuieli, dar sa solicite  restituirea acesteia de la autoritatea fiscala din statul membru pe teritoriul caruia a avut loc achizitia.
 
Restituirea se solicita pe baza de cerere completata electronic, in baza instructiunilor reglementate prin OMFP 3/2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene publicat in M.Of. nr. 32 din 15 ianuarie 2010. In aceste conditii, societatea va inregistra TVA aferenta achizitiilor din UE in contul 461 Debitori diversi sau 473 Sume in curs de clarificare, urmand ca, la restituirea banilor sa se efectueze inregistrarea contabila  5124 = 461 /473.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Studiu de caz: Procedura de restituire TVA achitat in UE":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016