Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce tratament fiscal aplicam pentru diferentele de pret de materie prima?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: tva, inregistrari contabile, omfp 3055/2009

O societate colaboreaza cu un furnizor care vrea sa vanda o cantitate de materie prima cu conditia de a primi o bonificatie la sfarsitul lunii (considerata diferita fata de o remiza care se acorda de catre furnizor clientului). Furnizorul aduce marfa saptamanal, insotita de factura, in care inscrie pretul normal al marfii, acelasi pentru oricare alt furnizor, urmand ca la final de luna sa prezinte o factura pentru diferenta care trebuie incasata potrivit contractului, daca a fost indeplinita cantitatea de marfa impusa pentru obtinerea acestei bonificatii. Sub ce denumirea se factureaza bonificatia si cum se va inregistra atat la calculul profitului impozabil, cat si la TVA?




Raspuns:
Potrivit pct  51 alin (1) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
    
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
   
Dupa cum si dvs ati mentionat reducerile comerciale se acorda de catre furnizor clientului (rabaturi, remize , risturne)si care  inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor sau primite ulterior facturarii,  indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate.
 
In situatia pe care ati mentionat-o,  apreciez ca aceste diferente se pot inregistra :

a) in contul 308 "Diferente de pret la materii prime si materiale"
Potrivit CAPITOLUL VII  FUNCTIUNEA CONTURILOR din reglementarile contabile , in debitul contului 308 "Diferente de pret la materii prime si materiale" se inregistreaza:
   - diferentele de pret in plus sau nefavorabile (costul de achizitie este mai mare decat pretul standard) aferente materiilor prime, materialelor consumabile si materialelor de natura obiectelor de inventar intrate in gestiune (401, 542);
   - diferentele de pret in plus sau nefavorabile, aferente materiilor prime, materialelor consumabile si materialelor de natura obiectelor de inventar achizitionate de la entitati afiliate sau entitati legate prin interese de participare (451, 453);
   - diferentele de pret in minus sau favorabile aferente materiilor prime, materialelor consumabile si materialelor de natura obiectelor de inventar iesite din gestiune (601, 602, 603).
    In creditul contului 308 "Diferente de pret la materii prime si materiale" se inregistreaza:
   - diferentele de pret in minus sau favorabile, aferente materiilor prime, materialelor consumabile si materialelor de natura obiectelor de inventar achizitionate (301, 302, 303, 542);
   - diferentele de pret in plus sau nefavorabile aferente materiilor prime, materialelor consumabile si materialelor de natura obiectelor de inventar iesite din gestiune (601, 602, 603).
    
Soldul contului reprezinta diferentele de pret aferente materiilor prime, materialelor consumabile si materialelor de natura obiectelor de inventar existente in stoc
 
Inregistrare contabila :
                            %     =401"Furnizori"
308 "Diferente de pret la materii prime si materiale"
4426 Tva deductibila
Pe masura consumului materiei prime respective , vor fi  trecute pe cheltuieli proportional cu materia prima iesita din gestiune.
601"Cheltuieli cu materiile prime" =308"Diferente de pret la materii prime si materiale"
 b) sau in contul materiilor prime , majorand pretul de achizitie , daca aceste diferente pot fi atribuibile direct materiei prime respective.
 
In ambele cazuri sunt inregistrate in cheltuieli pe masura consumului materiei prime respective.
In privinta TVA inregistrata in factura primita de la furnizor, emisa in conformitate cu prevederile art. 155, aveti dreptul la deducerea TVA  conform art 146 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce tratament fiscal aplicam pentru diferentele de pret de materie prima?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016