Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare facturi din anii precedenti. Deconturile de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: tva, declaratia 100, declaratia 394, omfp 3055/2009

O societate primeste in luna aprilie 2012 de la furnizor o factura cu data de 1 iunie 2011. Societatea ii cere furnizorului sa faca un storno la factura din 2011 si sa reemita factura cu data de aprilie 2012. Furnizorul refuza, motivand ca factura in cauza a fost inregistrata in deconturile de TVA si impozitul pe profit aferente anului 2011. In acelasi timp, nici societatea nu mai poate inregistra factura in anul 2011, deoarece s-a inchis anul si au fost depuse situatiile financiare pentru 2011. Stabilim in cele ce urmeaza daca exista o justificare legala pentru furnizor sa refactureze factura si daca societatea poate sa inregistreze factura cu data de 2011.





Raspuns:
Potrivit art 155 alin (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:

   "Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa".
   
Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor (art 134^1 din Codul fiscal ).
   
Rezulta, asadar ca fiecare furnizor este obligat sa emita o factura catre beneficiari, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care are loc livrarea de bunuri sau prestarea de servicii.
   Concluzie: Furnizorul nu poate storna factura initiala, neavand nicio justificare legala.
    Potrivit art 63 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:
 " (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
    (2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
    (3) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
    a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
    b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
    
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
    (4) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
    (5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
    (6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.
    Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
    (7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
    (8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
    
In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative".
    
Avand in vedere prevederea legala de mai sus, rezulta posibilitatea inregistrarii in aprilie 2012 a facturii emisa in anul 2011, prin intermediul contului 1174 "Rezultatul reportat din corectarea erorilor contabile" sau pe seama contului de profit si pierdere in cazul in care eroarea respectiva nu este semnificativa.
    
In decontul de TVA suma din factura respectiva se va inscrie pe randul de regularizari taxa dedusa, iar declaratia 394 se va corecta prin depunerea unei noi declaratii care va include si factura din anul 2011.
   
De asemenea, se va rectifica declaratia anuala privind impozitul pe profit (D101) aferenta anului 2011 si declaratia 100 aferenta trimestrului 2 al anului 2011.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare facturi din anii precedenti. Deconturile de TVA":
Rating:

Nota: 3.95 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016