Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce tratament fiscal aplicam pentru mijloace fixe cu o valoare de intrare sub 2.500 lei?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: mijloace fixe, valoare intrare, amortizare, evidenta fiscala, impozit pe profit, mijloc fix

Regimul fiscal si contabil al unor mijloace fixe va fi tratat in cuprinsul urmatorului studiu de caz. In cazul unor obiecte de inventar care au o valoare sub 2.500 lei, vom stabili daca acestea se pot trece pe cheltuieli sau daca trebuie amortizate pe o anumita perioada.


Conform prevederilor HG 276/2013, incepand cu data de 1 iulie 2013, valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe stabilita in conditiile art. 3 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 2.500 lei fara TVA.
 
Valoarea ramasa neamortizata a mijloacelor fixe cu valoarea de intrare cuprinsa intre 1.800 si 2.500 lei, existente in patrimoniul operatorilor economici la 1 iulie 2013, se va recupera pe durata normala de functionare ramasa.
 
Astfel, valoarea de 2500 lei pentru un mijloc fix este o valoare fiscala, stabilita prin HG 276/2013 si se foloseste pentru stabilirea fiscala a amortizarii. Nu are legatura cu prevederile contabile.
Astfel, din punct de vedere contabil, potrivit OMFP 3055/2009, aveti posibilitatea sa considerati mijloc fix orice bun a carui perioada de utilizare este mai mare de 1 an si care aduce beneficii societatii.
“(1) Activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioada mai mare de un an. Ele trebuie evaluate la costul de achizitie sau la costul de productie, cu respectarea prevederilor pct. 68 si 70."

Categoria numita "mijloace fixe de natura obiectelor de inventar" se regaseste doar in HG 909/1997 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, cu modificarile si completarile ulterioare,  care stabileste, la punctul 12 litera j), doar o modalitate de evidenta scriptica / de gestionare a mijloacelor fixe cu o valoare mai mica decat plafonul respectiv.

Prin politicile contabile veti stabili valoarea de la care un bun va fi considerat mijoc fix.

Desigur, in majoritatea cazurilor, valoarea fiscala este si valoarea contabila de la care se considera mijloc fix.

In cazul in care intre cele doua valori sunt diferente (contabil fata de fiscal), va trebui sa  calculati doua categorii de amortizare:

- una contabila, care se va inregistra in contabilitate si va afecta rezultatul financiar al societatii;

- una fiscala pe care o veti reflecta in Registrul de evidenta fiscala si in functie de care calculati impozitul pe profit.

In concluzie, puteti sa inregistrati in contabilitate cheltuiala cu valoarea ramasa de amortizat a mijloacelor fixe cu valoare sub 2500 lei pe o perioada de maxim 3 ani (practic sa le modificati amortizarea contabila), dar trebuie sa tineti cont ca din punct de vedere fiscal, deductibila este doar amortizarea determinata (extracontabil) conform HG 276/2013 (pe durata ramasa) - amortiazrea contabila fiind diferita de amortizarea fiscala.

Rezulta ca HG 909/1997 stabileste cheltuiala contabila cu amortizarea (nedeductibila fiscal), iar HG 276 stabileste cheltuiala fiscala (deductibila) la calculul impozitului pe profit.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce tratament fiscal aplicam pentru mijloace fixe cu o valoare de intrare sub 2.500 lei?":
Rating:

Nota: 3.74 din 5 din 21 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016