keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Active reevaluate. E obligatoriu transferul rezervelor din reevaluare pe masura amortizarii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: active reevaluate, terenuri, rezerva reevaluare, mijloace fixe, amortizare

In randurile de mai jos, facem referire la o societate care, pana la modificarea reglementarilor contabile conform O.M.F.P. nr. 1802/2014 pentru casarea vanzarea mijloacelor fixe reevaluate, a optat pentru transferul rezervelor din reevalauare din contul 105 in contul 1065 (pana la 31.12.2014) doar la momentul iesirii din gestiune a acestora.



Societatea doreste sa pastreze acest mod de lucru si incepand cu data de 01.01.2015. Este obligatoriu transferul rezervei din reevaluare din contul 105 in contul 1175 ( folosit in locul lui 1065) pe masura amortizarii, adica lunar?

Prevederile referitoare la transferul rezervelor din reevaluare sunt asemanatoare in cazul ambelor reglementari, diferind doar contul contul in care se transfera.

Astfel, potrivit pct. 109 alin. 2 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014 (pct. 124 alin. 2 teza a doua din vechile reglementari) castigul considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.

Rezulta ca, in cazul in care mijloacele fixe sunt utilizate, iar valoarea se recupereaza sistematic pe intreaga durata de utilizare economica pe calea amortizarii, rezerva din reevaluare reprezinta castig realizat la nivelul recuperat prin intermediul amortizarii, adica la nivelul diferentei dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si amortizarea calculata pe baza costului istoric. Cum amortizarea se inregistreaza lunar in contabilitate si transferul rezervei din reevaluare din contul 105 in contul 1175 trebuie sa se efectueze lunar.

In opinia noastra, nu exista posibilitatea de a opta pentru transferul rezervelor din reevaluarea activelor doar la momentul iesirii din gestiune, in cazul in care acestea se amortizeaza intrucat castigul se realizeaza din momentul in care cheltuielile si, implicit, profiturile inregistrate sunt influentate de amortizarea calculata pe baza valorii reevaluate (mai mare decat cea calculata pe baza costului suportat efectiv de entitate pe baza resurselor avansate – costul initial). Sintagma "o parte din castig poate fi realizat" se explica prin aceea ca exista active care pot fi supuse reevaluarii, dar care nu se amortizeaza (este vorba de terenuri).

In aceasta ipoteza, intr-adevar, transferul rezervelor se face data iesirii din entitate a terenurilor, cand castigul este realizat prin faptul ca entitatea influenteaza cheltuielile cu activele cedate pe baza valorii reevaluate, nu pe baza valorii initiale de achizitie a terenurilor.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016