Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Restituirea TVA pentru achizitii de bunuri si servicii din state membre. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: tva, restituirea tva, achizitii bunuri, omfp 2157/2010, omfp 3/2010

Vom vedea mai jos pentru ce tipuri de servicii se poate cere restituirea TVA prin formular 318, din statul membru unde a fost platit, in cazul unei firme care a platit TVA in strainante.
Vom vedea daca pentru bunurile si serviciile achizitionate din alte state membre se va putea recupera TVA-ul.  

Solutia consultantului:

Sub rezerva respectarii unor conditii, consider ca se poate recupera suma TVA achitata pe teritoriul unor state membre pentru achizitia unor bunuri si servicii, altele decat achizitia de combustibil si cazare, servicii de alimentatie publica, etc. Rambursarea se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal si pct. 49^1 din normele de aplicare ale acestui articol.
 
Rambursarea TVA de catre autoritatea fiscala dintr-un stat membru catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru decat statul membru de rambursare se efectueaza in baza prevederilor cuprinse in Directiva CEE nr. 9 din 12 februarie 2008 de stabilire a normelor detaliate privind rambursarea TVA, prevazuta in Directiva 2006/112/CE.

Prin aceasta directiva se prevede faptul ca pentru a fi eligibila pentru rambursare in statul membru de rambursare, o persoana impozabila nestabilita in statul membru de rambursare trebuie sa efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere in statul membru in care este stabilita.
 
Prin cererea de rambursare natura bunurilor si a serviciilor achizitionate se descrie conform urmatoarelor coduri:
 1. = combustibil;
 2. = inchiriere de mijloace de transport;
 3. = cheltuieli legate de mijloace de transport (altele decat bunurile si serviciile prevazute la codurile 1 si 2);
 4. = taxe rutiere de acces si taxa de utilizare a drumurilor;
 5. = cheltuieli de deplasare, de exemplu, cu taxiul sau cu mijloacele de transport public;
 6. = cazare;
 7. = servicii de catering si restaurant;
 8. = acces la targuri si expozitii;
 9. = cheltuieli pentru produse de lux, activitati de divertisment si spectacole;
 10. = altele.

La codul 10 "altele" pot fi incluse facturile primite pentru achizitia serviciilor de grafica a standurilor, a serviciilor de manipulare in timpul montajului si a altor servicii sau bunuri care nu sunt enumerate de la 1 la 9, inclusiv prestate sau livrate pe teritoriul statului membru unde are loc targul international sau manifestarea expozitionala. In cazul in care se utilizeaza codul 10, se specifica natura bunurilor livrate si a serviciilor prestate.

In Romania sunt aplicabile prevederile OMFP 3/2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene. Solicitarea se efectueaza in baza cererii cod 318, formular cod MFP 14.13.03.02/18 denumit "Cerere de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile stabilite in Romania la care ati facut referire prin intrebarea formulata. Formularul de cererea de rambursare se depune, in format electronic, la organul fiscal competent din Romania, pana la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare, in conditiile prevazute la pct. 49^1 din normele metodologice de aplicare ale art.

Modul de completare si semnare electronica a cererii de rambursare este reglementat prin OMFP 2157/2010 privind depunerea prin mijloace electronice a formularului (318) "Cerere de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile stabilite in Romania. In acest context, trebuie retinute urmatoarele aspecte importante reglementate prin alin. (13) si alin. (14) al pct. 49^1 din norme:
"(13) In cazul in care cererea de rambursare vizeaza o perioada de rambursare mai mica de un an calendaristic, dar mai mare de 3 luni, cuantumul TVA pentru care se solicita o rambursare nu poate fi mai mic de 400 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.
 (14) In cazul in care cererea de rambursare se refera la o perioada de rambursare de un an calendaristic sau la perioada ramasa dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare."

In concluzie, aveti posibilitatea sa solicitati restituirea TVA pentru serviciile respective, dar trebuie sa aveti in vedere faptul ca dreptul la rambursare a taxei aferente achizitiilor este determinat conform legislatiei din statul membru de rambursare, aspect reglementat in mod expres prin pct. 49^1 alin. (2) din norme.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Restituirea TVA pentru achizitii de bunuri si servicii din state membre. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016