Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Specialistul raspunde: Achizitii bunuri si servicii. Cum vom completa Cartusul D din Declaratia 394?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Dec. 2016 Exclusiv
Tags: formularul 394, declaratia 394, d 394, achizitii bunuri, cartusul d, facturi achizitii

Dezbatem mai jos doua aspecte importante care vizeaza declararea facturilor aferente achizitiilor de bunuri in D 394. Avem astfel doua situatii distincte:


Facturile primite de la Registrul Comertului se declara in D394 la cartusul D ACHIZITII DE BUNURI SI SERVICII?

Facturile de chirie primite de la o societate comerciala romana neplatitoare de TVA se declara in D394 la cartusul D ACHIZITII DE BUNURI SI SERVICII?



Iata raspunsul specialistului:

1) La litera b) de la punctul 1 al capitolului 1 din Ordinul 3769/2015 se specifica faptul ca se raporteaza achizitiile de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania.
Ca urmare, factura primita de la un furnizor inregistrat in scop de TVA in Romania,cum este Registrul Comertului,  cu servicii netaxabile, nu se raporteaza in 394.
 
2) Conform instructiunilor de completare a formularului 394 au obligatia depunerii acestui formular: "b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) si art. 331 din Codul fiscal, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei. Nu se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii pentru care exista obligativitatea inscrierii in declaratia 390.
 
Asadar, instructiunile de completare prevad ca in formularul 394 se inscriu achizitiile de bunuri sau servicii taxabile. Serviciile de inchiriere sunt operatiuni scutite fara drept de deducere conform art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal. Astfel, daca imobilul ar fi fost inchiriat de la o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si aceasta nu ar fi optat pentru taxarea operatiunii conform art. 292 alin. (3) din Codul fiscal aceste servicii nu s-ar fi raportat in formularul 394.
 
In baza acestor prevederi am putea interpreta ca nu se inscriu in formularul 394 achizitiile de servicii de inchiriere indiferent daca sunt achizitionate de la o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, de la o impozabila neinregistrata in scopuri de TVA sau de la o persoana fizica neimpozabila.
 
Insa, avand in vedere ca in formularul 394 se declara si achizitiile de la neinregistrate in scopuri de TVA iar instructiunile nu contin prevederi explicite cu privire la aceste achizitii (spre exemplu nu se mentioneaza ca in formular se inscriu achizitiile care ar fi taxabile daca ar fi efectuate de persoane impozabile din punct de vedere al TVA), am considerat prudent ca aceste achizitii sa vor inscrie in noul formular 394, asa cum reiese din precizarea din Ghidul ANAF privind declaratia 394,  de la pagina 24.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Specialistul raspunde: Achizitii bunuri si servicii. Cum vom completa Cartusul D din Declaratia 394?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016